(FOTO) Hvala za vse drame, redsi! Runde z razlogom od Liverpoola do Maribora

Borut Planinšič ml., 26.6.2020
Saso Bizjak

Od Maribora do Liverpoola se je nazdravljalo na konec tridesetletnega čakanja

Kako je, če čakaš trideset let? "Rušijo zid pri Brandenburških vratih," je pred tremi desetletji pisalo na prvi strani Večera. Udarna vest naslovnice je 30. aprila 1990, ko je Liverpool postal nogometni prvak Anglije, bila, da je Tomo Česen preplezal južno steno Lhotseja. Na športu, da sta si Dražen Petrović in Vlade Divac končno izborila mesti v prvih peterkah Portlanda in Lakersov. Pa da Ivan Lendl ostaja št. 1 tenisa.

Ja, vse to na dan, ko je Liverpool predčasno osvojil naslov, ki ga ni ponovil vse do predsinoči. Kako se je z dramo, ko so bili rdeči velikokrat tako blizu in mnogokrat tako daleč od ponovitve generacije velikega Kennyja Dalglisha, spopadal Boris Seidl? Vodja navijačev Liverpoola na Štajerskem je, privrženec redsov od leta '76, ko je imel šest let. Tisti oddaljeni naslov je pričakal v ... "Vojski! V Makedoniji, v Štipu. Ni še bilo interneta, zato sem si le predstavljal, kako noro mora biti v Liverpoolu. Jaz v Štipu velike fešte nisem imel, spomnim se, da sem se ga napil in to je bilo to," se je zasmejal.

"V ponedeljek imam 'petdesetko' in to je najlepše darilo"

Pa je prišel 25. junij 2020. Za več mejnikov. Prvič, odkar od leta 1992 obstaja premier liga, s katero so Angleži svoje državno prvenstvo dvignili na raven najbolj dobičkonosne nogometne uspešnice, je Liverpool spet prvak. Sedem krogov pred koncem - rekord. In trener Jürgen Klopp je prvi, ki je prva štiri leta na Anfieldu, slovitem stadionu v mestu slovitih Beatlov, zaokrožil z velikim dvojcem trofej - v ligi prvakov in premier ligi. "V ponedeljek imam 'petdesetko' in to je najlepše darilo," se je Seidl včeraj popoldne vzhičen vozil iz Avstrije domov, no, na zabavo v mariborski lokal Oz. Bi jo imeli že prej, ampak služba je služba. Ni bil edini, marsikje po mestu je kdo vabil na rundo, tako močna je mednarodna vera v klub, ki je prerasel v vez med nogometno romantiko in sodobnimi časi.

image
EPA Liverpool sinoči ...

Takrat so 1600 kilometrov stran že premagovali nogometnega mačka. Kakšna noč je bila za Liverpoolčani! Pa kaj, če naslova niso osvojili na Anfieldu, ampak je Chelsea premagal drugouvrščeno moštvo Manchester Cityja, da je bilo že v Londonu vsega konec. Pa kaj, če so nogometaši rdečih prenos iz Londona gledali v hotelu, nadstropni avtobus za veliko slavje po ulicah Liverpoola še pride. "Tudi naše slavje bo v več fazah," pojasni Seidl, "v Sloveniji nas je uradno okrog 350 prijavljenih navijačev Liverpoola, seveda nas je še več. Spet se zberemo po koncu prvenstva, ampak dopusti bodo ... Zato bo septembra še vseslovenska čaga navijačev Liverpoola."

image
Saso Bizjak ... in Maribor danes.

Pri Ozu so včeraj imeli 30-odstotni popust za trideset let čakanja. Hudi pivci, ne ravno najhujši navijači, bi si morda poželeli stoletnega čakanja ... "Hahaha, preveč čakanja je bilo. Ampak City je na svojo trofejo čakal 44 let, Tottenham 68, Chelsea 42, mi smo še dobri," se je potolažil Seidl, ki je na Anfield aprila nameraval s celo družino. Pa je načrt uničil koronavirus. Takrat si je marsikateri navijač Liverpoola rekel: saj ne more biti res, da nam spet ne bo usojeno ... Seidl pa je bil hladen kot carlsberg ali karkoli že dandanes točijo v Liverpoolu: "Ah, tako smo dominirali letos, da je bil pokal naš, četudi nam ga ne bi dali. Pa saj je bil vedno, ko se je dogajalo kaj norega, kontroverznega, ko ni šlo po planu, zraven - Liverpool. Zato se nisem bal, podaljšano čakanje je terjalo še najmanj živcev. Tudi vse zbadljivke čez leta, ko smo čakali ... Kaj vse so mi pisali navijači Barcelone vmes, preden smo v ligi prvakov onih 0:3 zasukali s 4:0. Ker imam raje inteligenten humor, sem jim samo odpisal - hvala lepa." In v zahvalo za vse drame je včeraj še bolj prijalo pivce. Od Maribora do Liverpoola, povezanima s strastjo do nogometa, glasbe ...

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku