Hud udarec za Manchester City: Zaradi finančne goljufije po vsej verjetnosti brez lige prvakov

A.L., STA, 16.5.2019
Reuters

V klubu menijo, da za obtožbami stojijo posamezniki, ki želijo škodovati klubu.

Uefini preiskovalci želijo, da se Manchester Cityju prepove igranje v ligi prvakov prihodnjo sezono, v kolikor bodo spoznani za krive zaradi kršenja finančnih pravil, poročajo na športni strani britanskega BBC. Dobro obveščeni viri naj bi ob tem dodali, da bo končno besedo imel glavni raziskovalec in nekdanji belgijski premier Yves Leterme. ​Nedavno je Uefa sporočila, da je preiskava končana, primer pa so predali v obravnavo ustrezni komisiji, pristojni za finančno področje v evropski nogometni zvezi.

Pred časom so se pojavile obtožbe, da je Manchester City kršil pravila finančnega tako imenovanega 'fair-playa', piše BBC. Dokumenti Football Leaksa naj bi nakazovali, da so lastniki Manchester Cityja uporabili prikrito podjetje na Kajmanskih otokih, da bi prikrili investicijski sklad, ki je namenjen igralcem. Nemški Der Spiegel je lani objavil dokumente, ki razkrivajo, da je denar v klub prišel preko lastnika, namesto preko glavnega sponzorja. To ni v skladu z Uefinim finančnim 'fair-playem', ki pravi, da klub lahko porabi toliko denarja, kolikor ga ustvari s sponzorskimi pogodbami. 

V kolikor bo Manchester City za eno sezono izključen iz lige prvakov, bo to za klub pomenilo veliko in resno kazen, hkrati pa bo služila kot opomin preostalim ekipam, ki bi se žele posluževati tovrstnih goljufij.

Po tem, ko je novica o morebitnem enoletnem suspenzu pricurljala v medije, so se oglasili tudi v Manchester Cityju. Sporočili so, da so zaskrbljeni zaradi številnih poskusov škodovanja ugledu angleškega kluba. V klubu menijo, da za obtožbami stojijo posamezniki, ki želijo škodovati klubu.

City je zaradi kršitev finančnih pravil že bil kaznovan, leta 2014 so morali v Manchestru Uefi plačati 49 milijonov funtov globe. Po poročanju nekaterih medijev naj bi bila tokrat kazen v obliki prepovedi sodelovanja v ligi prvakov za določeno časovno obdobje.

Na športnih terenih gre Cityju sicer dobro, konec tedna je osvojil naslov prvaka v premier ligi s točko prednosti pred Liverpoolom, ima pa tudi še možnosti za dvojno krono, saj bo v soboto igral z Watfordom v finalu pokala FA.

Anketa

Koliko knjig preberete na leto?

Sudoku