Uroš Bregar po hudem porazu rokometašic: Pritisk je naredil svoje

sta, šr, 3.12.2019
Sašo Bizjak

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v tretjem krogu svetovnega prvenstva na Japonskem izgubila proti Angoli s 24:33 (12:16) in si močno otežila napredovanje v drugi del tekmovanja.

Izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja so doživele drugi poraz na Japonskem. Po uvodni senzacionalni zmagi nad Nizozemkami in pričakovanem porazu proti Norvežankam so jih v današnjem izjemno pomembnem obračunu ukanile telesno izjemno sposobne tekmice iz Angole, po drugem porazu pa so si tudi močno otežile pot v drugi del tekmovanja. "Tekmo smo začeli izjemno nervozno in nismo izkoristili nekaj lepih priložnosti. Organizacija igre je bila porazna. Njihova vratarka je zbrala 13 obramb, ob tem smo enajst žog vrgli mimo vrat. Nismo se držali sistema. Pritisk pomembnosti tekme je naredil svoje, saj bi bili z zmago že skoraj uvrščeni v drugi del. Sedaj si bomo morali kožo reševati na tekmah s Kubo in Srbijo," je dejal slovenski selektor Uroš Bregar.

Slovenija - Angola 24:33 (12:16)
Aqua Dome, gledalcev 2280, sodnika: Koo in Lee (oba Južna Koreja).
Slovenija: Zec 1, Vojnović, Pandžić, Klemenčič, Gros 5, Žabjek, Stanko 9 (1), Abina, Barič 5 (1), Ferfolja 1, Ljepoja, Zulić, Pišek 1, Vučko, Svetik 1, Beganović 1.
Angola: Pinto, Sousa, Almeida, Joao, Silva, Paulo 4, Bernardo, Kassoma 6, Da Silva, Carlos 6, Dombaxi 2, Cazanga 4, Machado 1, Venancio 2, Santos 3, Guialo 5 (3).
Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Angola 4 (3); izključitve: Slovenija 6, Angola 10 minut.

Njegove izbranke so se po uvodnih "sproščujočih tekmah" proti Nizozemkam in Norvežankam prvič na zaključnem turnirju znašle v vlogi papirnatih favoritinj in pod pritiskom. Na tej tekmi je štela le zmaga, prav zaradi tega njihova igra ni bila na najvišji kakovostni ravni. Tekmo so - z goloma Jasmine Pišek in Tjaše Stanko - resda odprle z 2:0, a nato naredile precej nepotrebnih napak, kar so njihove Afričanke izkoristile in jih v deseti minuti prvič potisnile v zaostanek (4:5). Angolke so sredi uvodnega polčasa izkoristile zelo nesproščeno predstavo Slovenk in jim v 21. minuti ušle na tri gole (7:10), kar je Bregarja prisililo v prvo minuto odmora. A tudi njegovi napotki in spremembe niso pripomogle k boljši igri, na igrišču so še naprej kraljevale telesno višje in močnejše Angolke ter jim v 24. minuti ušle na štiri gole (8:12).

image
Epa Tjaša Stanko je dala največ slovenskih golov - devet.

Slovenke do konca polčasa niso nevtralizirale primanjkljaja, v drugi polovici tekme pa niso našle protiorožja za angolsko igro. Največ težav so jim povzročale robustne in močne krožne napadalke, zaostanek je v 33. minuti narasel že na pet golov (13:18). Izginil je tudi na uvodnih dveh tekmah nasmejan obraz slovenskih igralk, Ana Gros, Nina Zulić, Tjaša Stanko, Polona Barič in druge so bile povsem nebogljene ob razpoloženih in energičnih Angolkah. Bregarjeve varovanke so v 43. minuti že zaostajale za devet golov (17:26) in jasno je bilo, da jih pred drugim drugim porazom lahko reši le čudež, a ta se v Kumamotu ni zgodil. V slovenski reprezentanci je bila najbolj učinkovita Tjaša Stanko z devetimi goli, Ana Gros in Polona Barič sta jih dosegli po pet. "Igra nam nikakor stekla, Angolkam pa je v gol zletelo vse, kar so vrgle. Celotno tekmo se nismo mogle pobrati. Tekmice so dobesedno letele po igrišču. Tudi če smo napravile kakšno dobro akcijo, nam ni pomagalo, da bi se približale," je povedala slednja.

Slovenke se bodo po sredinem dnevu premora v četrtek ob 7. uri pomerile s Kubankami, dan kasneje pa jih bržkone čaka odločilna tekma v skupini A in tekma s tradicionalnimi tekmicami iz Srbije.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku