Hrana, ki hitreje topi odvečne kilograme

NR, 4.6.2019

Čarobnega recepta za hujšanje nimamo, a obstajajo živila, ki odvečne kilograme topijo hitreje. Večina teh živil, ki so pogosto del shujševalnih kur, ima nekaj skupnih lastnosti: vsa so bogata z vlakninami, ki podaljšujejo občutek sitosti; imajo nizko energijsko gostoto, kar pomeni, da jih lahko uživate tudi v večjih količinah, ne da bi v telo vnesli preveč kalorij.

Poskrbite, da bodo naslednja živila del vašega vsakdanjega zdravega jedilnika, in boste veliko lažje dosegli želeno telesno težo, nato pa jo tudi ohranjali.

Avokado

Avokado je bogat z enkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami, dietnimi vlakni, kalijem in fitokemikalijami. Študija, objavljena v strokovni reviji Nutrition Journal, je pokazala, da imajo ljudje, ki pogosto jedo avokado, običajno nižji indeks telesne teže (BMI) ter nižjo telesno težo in obseg pasu v primerjavi s tistimi, ki nikoli ne posežejo po tem superživilu.

Čeprav ima avokado višjo energijsko vrednost kot drugo sadje in zelenjava, vsebuje veliko nasitnih nenasičenih maščob in kombinacijo vlaknin, s katerimi boste veliko lažje shujšali. Če ga boste dodali solati ali sendviču, bosta veliko bolj okusna.

Jajca

Jajca so bogata z visokokakovostnimi proteini, maščobami in ključnimi hranili, kot sta vitamin D in holin. Prav proteini v jajcih in čas v dnevu, ko jih navadno jemo, so tisto, zaradi česar z jajci običajno hitreje shujšamo. Zajtrk, ki vsebuje veliko proteinov, pospeši topljenje odvečnih kilogramov. Proteini podaljšujejo občutek sitosti in zavirajo apetit, zato lažje premagamo napade lakote vse do kosila. Neka študija je pokazala, da so bili ljudje, če so za zajtrk jedli jajca, dlje siti kot tisti, ki so zajtrkovali žemljice, in so zaradi tega čez dan pojedli manj.

image
Profimedia

Stročnice

Vse stročnice vsebujejo veliko vlaknin, kar pride zelo prav, ko se poskušate znebiti odvečnih kilogramov. Zaradi vlaknin se namreč počutite dlje siti, hkrati lahko bolje nadzirate občutek lakote. Uživanje stročnic povezujejo tudi z mnogimi drugimi koristnimi učinki za zdravje. Med drugim naj bi zniževale krvni tlak in raven LDL oziroma slabega holesterola ter zmanjševale tveganje za srčno-žilne bolezni. Stročnice imajo precej nizko kalorično vrednost ter vsebujejo veliko proteinov. Pokusite jih v doma pripravljenih vegetarijanskih burgerjih, juhah in solatah.

image
Profimedia

Jogurt

Jogurt vsebuje zelo veliko proteinov in probiotikov, ki so koristni za zdravje črevesja in utegnejo biti v pomoč pri prizadevanjih, da bi shujšali. Zdravo črevesje precej vpliva na telesno težo. Če zaužijemo več vlaknin in probiotikov, bomo s tem ohranili zdravo črevesno floro, kar je koristno za presnovo. Grški jogurt vsebuje še več proteinov, medtem ko so izvedenci ugotovili, da zavira apetit in krepi občutek sitosti. Pri sadnih jogurtih bi morali biti pozorni le na to, da ne vsebujejo preveč dodanega sladkorja, ki povečuje njihovo kalorično vrednost. Raje torej navadnemu jogurtu dodajte sveže sadje.

image
Pixabay

Losos

Losos je bogat vir visokokakovostnih proteinov in koristnih omega-3 maščobnih kislin. Neka raziskava je pokazala, da so se ljudje, ki so v svojih obrokih zaužili veliko omega-3 maščobnih kislin, počutili dlje siti in so se veliko lažje držali diete. Losos je odličnega okusa, pripravimo ga lahko na različne načine. Strokovnjaki priporočajo, da ribe za zdravo srce uživamo vsaj dvakrat na teden.

image
Pixabay

Sadje

Sadje je včasih tarča kritik, ker že samo po sebi vsebuje veliko sladkorja. Toda sadje nam lahko kljub temu pomaga pri hujšanju, zlasti če z njim nadomestimo predelano hrano in druge nezdrave prigrizke. Na tak način si privoščimo zdrav priboljšek ter hkrati svoje telo oskrbimo z vlakninami in antioksidanti. Študija, objavljena v reviji Journal of Nutrition, je pokazala, da je uživanje večjih količin sadja povezano z manjšim tveganjem za odvečno težo ali debelost, ne glede na to, koliko zelenjave ali vlaknin pojemo. Kljub temu je vedno najboljša strategija, da je sadje del pestre in zdrave prehrane.

image
Profimedia

Pokovka

Če ta priljubljeni hrustljavi prigrizek ni ves prelit z maslom, je lahko odličen pomočnik pri hujšanju. Pokovka je namreč zelo bogata z vlakninami, vsebuje tudi nekaj proteinov. Trideset gramov napihnjenih zrn koruze ima 110 kalorij ter vsebuje štiri grame vlaknin in skoraj štiri grame proteinov. Zaradi tega je zelo nasiten prigrizek. Pokovke lahko torej pojeste ogromno, pa ne boste zaužili veliko kalorij.

Mandlji

Mandlji so odličen vir vlaknin, hkrati so bogati s proteini. Če jemo hrano z veliko vlakninami in proteini, se počutimo dlje siti. To pomeni, da se lažje odpovemo nezdravim prigrizkom, po katerih tako radi posežemo med obroki. Mandlji vsebujejo tudi veliko vitamina E in so bogat vir enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki so pomembne za zdravo srce. Z njimi lahko izboljšamo solate ali razne priloge in jih uporabimo za pripravo pesta namesto orehov ali pinjol. Z mandlji je okusnejša tudi jutranja granola. V torbici vedno imejte vrečko mandljev, saj so lahko odličen prigrizek v sili. 

image
Pixabay
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku