Hoja deluje kot superživilo na zdravje

P.K., STA, ZaB, 7.4.2019
Profimedia

Vsak je odgovoren za svoje zdravje, ob svetovnem dnevu zdravja, ki ga po svetu obeležujemo 7. aprila in je letos posvečenemu obvladovanju sladkorne bolezni, poudarjajo predstavniki društva za zdravje srca in ožilja ter zveze društev diabetikov.

Ob tem opozarjajo nadejavnike tveganja, ki izvirajo iz načina življenja in predstavljajo nevarnost za pojav kroničnih nenalezljivih bolezni, kot je sladkorna bolezen.

Vsak je odgovoren za svoje zdravje

Svetovni dan zdravja se vsako leto posveča najpomembnejšem vprašanjem svetovnega zdravja. Pred dvema letoma je bilo v ospredju obeležja duševno zdravje, lani dostopnost do zdravja za vse ljudi, letos pa svetovni dan zdravja poudarja pomembnost močnega primarnega zdravstvenega sistema in skrbi posameznikov za lastno zdravje. Vsakomur mora biti zagotovljen dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev, ko jih potrebuje, ne da bi utrpel finančne težave, izpostavljajo v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije ter pri Zvezi društev diabetikov Slovenije. To pomeni, da vsak potrebuje dostop do vseh storitev, ki so potrebne skozi življenje, od promocije zdravja do preventive, zdravljenja, rehabilitacije ter paliativne oskrbe. "Bolniki s kronično nenalezljivo boleznijo, med njimi sladkorni bolniki, so v prvi vrsti sami odgovorni za urejenost svoje bolezni," poudarjajo v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije in k temu dodajajo: "Starši pa so odgovorni za svoje otroke, katerim privzgojijo zdrav način življenja".

image
Profimedia Že kratek sprehod le enkrat ali dvakrat tedensko je dovolj, da zmanjšamo tveganje za smrt zaradi srčnega infarkta, kapi ali raka.

V obeh organizacijah sporočajo, da v Sloveniji na številnih področjih dokazujemo, da lahko z ozaveščanjem prebivalstva pomikamo meje zdravega načina življenja zelo visoko. Zato skrbi ocena stroke, da le 40 odstotkov sladkornih bolnikov zdravila jemlje v skladu z navodili. Predstavniki zveze društev diabetikov so ob tem izrazili željo, da bi bilil pri nas sladkorni bolniki oskrbovani na najboljši možen način, "ker moramo vedno imeti pred očmi dejstvo, da so stroški zdravljenja posledic sladkorne bolezni veliko večji, kot pa vložena sredstva v preventivo oziroma zdravljenje in vodenje same sladkorne bolezni". Kot pojasnjujejo, se sladkorni bolniki srečujejo z dvema glavnima izzivoma. "Prvi izziv je, da osebe s sladkorno boleznijo tipa 2 nimajo pravice do testnih lističev za merjenje sladkorja v krvi. Drugi izziv so doplačila za najnovejšo inzulinsko črpalko, ki že ima delno zaprt sistem za uravnavanje sladkorja v krvi," pravijo v zvezi društev diabetikov.

7. aprila 1948 je bila ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija (SZO), od leta 1950 pa na ta dan obeležujemo Svetovni dan zdravja.

Preventiva je ključ do zdravja

Svetovni dan zdravja že drugo leto zapored poteka pod geslom 'Univerzalna dostopnost do zdravstvenih storitev za vsakogar, vsepovsod'. Ob tem na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poudarjajo pomen zdravja kot ene izmed temeljnih človekovih pravic, zato je izjemno pomembno, da je vsem omogočen dostopnost do zdravstvenih storitev, s čimer prispevamo tudi k zmanjševanju neenakosti v zdravju.

V Sloveniji imamo na voljo širok nabor preventivnih zdravstvenih programov:

  • Program Zdaj – program preventivnega zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov ter bodočih staršev
  • Program Skupaj za zdravje – nacionalni program integrirane preventive kroničnih nenalezljivih bolezni (od 30. leta starosti naprej)
  • Presejalni programi za zgodnje odkrivanje raka Dora, Zora in Program Svit
  • Program cepljenj proti izbranim nalezljivim boleznim ipd. 

Strokovnjaki NIJZ poudarjajo, da vsak od naštetih programov prispeva k boljšemu zdravju prebivalcev, k zmanjševanju neenakosti in k manjšemu bremenu kroničnih nenalezljivih bolezni. Z udeležbo v preventivnih programih prebivalci Slovenije uresničujemo svojo pravico do zdravja, hkrati pa prevzemamo tudi svoj del odgovornosti zanj.

Priporočilo NIJZ za krepitev zdravja
Za odrasle
Redno naj izvajajo zmerno telesno dejavnost (vsaj) 5-krat na teden po (vsaj) pol ure
Za otroke in mladostnike
Redno naj izvajajo vsakodnevne intenzivne telesne dejavnosti po (vsaj) eno uro
image
Sašo Bizjak Vsak je odgovoren za svoje zdravje, ob svetovnem dnevu zdravja, ki ga po svetu obeležujemo 7. aprila in je letos posvečenemu obvladovanju sladkorne bolezni, poudarjajo predstavniki društva za zdravje srca in ožilja ter zveze društev diabetikov.

S hojo zmanjšamo tveganje za smrt  

Že kratek sprehod le enkrat ali dvakrat tedensko je dovolj, da zmanjšamo tveganje za smrt zaradi srčnega infarkta, kapi ali raka, kaže študija, ki so jo izvedli na statističnih podatkih o skoraj 90.000 ljudeh. Pri ljudeh, ki so se vsak teden eno uro sprehajali ali vrtnarili, je bilo tveganje za smrt iz kateregakoli izmed naštetih razlogov za 18 odstotkov manjše kot pri tistih, ki se niso premaknili s kavča, kaže študija, ki so jo objavili prejšnji teden v publikaciji British Jorunal of Sports Medicine.

Dve uri in pol do pet ur zmerne fizične aktivnosti tedensko, ki po intervalih ni bila krajša od desetih minut, pa sta pomenili do 31 odstotkov nižje tveganje za smrt. Tisti, ki so vsak teden zmernemu gibanju posvetili najmanj 25 ur, pa so tveganje skoraj razpolovili, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodaja študija. Avtorji so pri tem priznali, da vsak pač nima časa, da bi toliko časa posvetil gibanju. Zato so izpostavili "časovno učinkovitejše aktivnosti", ki pospešijo bitje srca, kot so kolesarjenje, tek in tekmovalni športi. Navedli so tudi, da povečevanje aktivnosti s petih na 25 ur nima dodatnih koristi, ko gre za srčno-žilne bolezni.

Ekipa raziskovalcev pod vodstvom profesorja Bo Xija z oddelka za epidemiologijo na univerzi Shandong na severu Kitajske je v študiji preučila podatke, ki so jih v okviru raziskav o nacionalnem zdravju med letoma 1997 in 2008 letno zbirali med 88.140 ljudmi v ZDA. Podatke o gibanju so nato primerjali s podatki o smrtih v letu 2011.

Raziskovalci so sicer posvarili, da iz takšne, opazovalne študije ni mogoče potegniti trdnih zaključkov, pri čemer so kot šibko točko navedli tudi dejstvo, da so ljudje o svojih gibalnih navadah poročali sami. A obenem so menili, da že dejstvo, da je študija zajela tako veliko število ljudi, nadomešča njene metodološke pomanjkljivosti. 

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku