(FOTO) Hišne preiskave zaradi nabave ventilatorjev tudi na gospodarskem ministrstvu, Počivalšek v pridržanju

STA, A.L., 30.6.2020

Kriminalisti NPU izvajajo hišne preiskave zaradi spornih poslov z opremo, poroča portal Necenzurirano. Hišne preiskave naj bi potekale na 11 naslovih, tudi na zavodu za blagovne rezerve in ministrstvu za gospodarstvo. Preiskovali naj bi posel s podjetjem Geneplanet, ki je dobilo osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev. Notranji minister Aleš Hojs je dejal, da so kriminalisti ministru Zdravku Počivalšku odvzeli prostost.

Med osumljenimi naj bi bila po navedbah portala minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji zaščitne opreme.

image
Andrej Petelinšek

Preiskovalci NPU v sodelovanju s kriminalisti PU Ljubljana in PU Celje od jutranjih  ur na več lokacijah opravljajo preiskave stanovanjskih in poslovnih objektov ter vozil. Iščejo in zasegajo listinsko dokumentacijo, elektronske naprave ter druge predmete s ciljem utemeljiti sume storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne opreme, so sporočili z Generalne policijske uprave. 
Hišne preiskave potekajo na podlagi sodnih odredb na 11 lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra, v njih pa sodeluje 53 kriminalistov, ki tudi zbirajo obvestila od več oseb. Dvema osumljenima osebama so odvzeli prostost in odredili policijsko pridržanje.

image
Andrej Petelinšek Preiskovalci pred domačijo ministra Zdravka Počivalška v Podčetrtku

Osumljenim naj bi očitali storitev kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, pri katerem naj bi nastala velika premoženjska škoda. Za to je zagrožena kazen od enega do osem let zapora.

image
Andrej Petelinšek
image
Andrej Petelinšek

Kriminalistično preiskavo, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo, so začeli že pred dvema mesecema, po oddaji Tarča na Televiziji Slovenija. Na njej so objavili zvočni posnetek, na katerem minister Počivalšek od uslužbencev zavoda zahteva, naj podjetju Geneplanet vnaprej nakažejo osem milijonov evrov.

image
Andrej Petelinšek
image
Andrej Petelinšek

Predstavniki NPU so danes dopoldne na sedežu Zavoda RS za blagovne rezerve opravili pogovor z bivšim direktorjem Antonom Zakrajškom in podpisnikom pogodbe s podjetjem Geneplanet Alojzom Černetom. "Zavod vseskozi konstruktivno sodeluje z vsemi organi, ki preiskujejo pretekle aktivnosti zavoda," so v zavodu zapisali v sporočilu za javnost.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku