Hiša kruha vzhaja in se širi

Andreja Kutin Lednik, 23.1.2019
Andrej Petelinšek

Z razširjeno ponudbo, a zvesti osnovnim receptom, v večjih prostorih

Le dvajset metrov razdalje se morda ne zdi prav veliko, a selitev Hiše kruha v nekdanji lokal nemške franšize pomeni veliko razliko za posel, pravi Nataša Lovrec, vodja pekarne pri Hiši kruha. Prejšnji lokal je postal pretesen za vse njihove želje - pa tudi potrebe in povpraševanja rednih kupcev, ki so se na hišo pristnega in domačega kruha ter tudi sladic navadili. "Imeli smo kup idej, ki jih tam nismo mogli uresničiti," pravi Nataša Lovrec. V novem lokalu bodo kmalu namreč ponudili še jedi na žlico ter solate, na voljo je že kava, sicer iz avtomata, a iz pravega zrnja in s svežim mlekom, torej iz "pravih" sestavin, ne iz praškov.

"Ljudje, ki velikokrat kaj spečejo, takoj vedo, kaj je pravi okus"

Tudi sicer ostajajo zvesti odklanjanju dobaviteljev raznih praškov in instant mešanic. "Veste, za vse obstaja prašek. Mnogo slaščičark jih pozna. Prašek za vaniljevo kremo, kjer samo dodaš vodo, zmešaš in že imaš kremo za kremšnite. Mi še vedno kuhamo burbonsko vaniljo v mleku. In ljudje, ki velikokrat kaj spečejo, takoj vedo, kaj je pravi okus. Ne moreš jih pretentati. Podobno je pri kruhu. Naša moka je iz slovenskega mlina, testo delamo sami." Pot brez bližnjic ni vedno lahka, kar nekaj let je trajalo, da so se uveljavili v Mariboru, a zdaj zaposlujejo že enajst ljudi, eno novo zaposlitev je zahtevala tudi selitev.

image
Andrej Petelinšek

Neprestano uvajajo novo ponudbo, kar je v svetu spremenljivih okusov, alergij in bolezni nujno. A zdaj se je izkazalo, da bodo spremenili tudi nekaj prehranjevalnih navad pri mladih. Prejšnjega najemnika so namreč najpogosteje obiskovali predvsem srednješolci, ki jih zdaj podučijo o prednostih njihovih pekovskih izdelkov pred hitro prehrano, ki jo je tam ponujal prejšnji najemnik. Ta naj bi zapustil Slovenijo in zaprl tudi ostale poslovalnice v Sloveniji.

Bodo še naprej prispevali k oživljanju mestnega jedra? Tudi na mali tržnici pri železniški postaji je namreč prav Hiša kruha s svojo prodajalno ena glavnih "vab" za obiskovalce. "Seveda!" izstreli Nataša Lovrec. Kot do zdaj bodo sodelovali pri vseh iniciativah in pobudah, ki vnašajo v mestno jedro več dogajanja, obljubljajo.

Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku