Hadžić navija za Maribor, Milanič za koeficient

Marko Kovačevič, 8.7.2019
Marko Kovačevič

Pred uverturo v prvo ligo četverico slovenskih klubov čakajo prve preizkušnje v evropskih kvalifikacijah.

Koledarjev ne bodo menjali, a novo nogometno leto je pred vrati. Deseterica trenerjev prvoligaških ekip se je včeraj družila na Brdu pri Kranju. V soboto bo prva liga krenila v 28. sezono. Četverico pred domačo fronto čaka še skok čez mejo. Maribor v kvalifikacijah za ligo prvakov, Olimpija, Domžale in Mura bodo za evropsko ligo vihteli slovensko zastavo na mednarodnem prizorišču.

"Zelo pomembno je, da zmagujemo vsi, osvajamo točke, da se koeficient Slovenije popravi, s čimer bi lahko v prihodnosti startali kje drugje, ne v prvem krogu," o skupnem cilju razmišlja trener nogometašev Maribora Darko Milanič. Če je Primorec že v preteklosti večkrat dejal, da za največjega domačega rivala, tudi če igra na evropski fronti, ne more navijati, se njegov stanovski kolega na klopi zmajev z domačimi bitkami ni obremenjeval. "Absolutno bom navijal za Maribor, želim si, da pride čim dlje v ligi prvakov. Srečen bi bil, če pridejo v skupino kot nekaj let nazaj," je dejal trener Olimpije Safet Hadžić.

Valur boljši kot Hafnarfjördur

Mariborčani bodo danes odleteli na Islandijo, kjer jih jutri (ob 22. uri) čaka prva tekma z Valurjem. "Državni prvak Islandije ima več kvalitete, kot jo je imel prvak izpred dveh let (Hafnarfjördur, tekmec Maribora v tretjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov leta 2017, op. a.). V tekmo bomo morali vložiti toliko energije kot oni, imamo pa kvaliteto več. Ne smemo dovoliti, da bi se njihova samozavest, ki se je po njihovem slabšem startu v prvenstvu zdaj, po treh zaporednih zmagah, poznala na igrišču," je pred potjo v Reykjavik tekmeca premeril Milanič.

"Evropa ne sme biti ovira, ampak priložnost za dokazovanje"

"S pripravami sem zadovoljen, igralci so maksimalno delali. Na določenih mestih še potrebujemo osvežitve, a v tem trenutku je vse v redu. Pripravljeni smo na Evropo in prvenstvo," pred uradnim začetkom sezone 2019/2020 zagotavlja Safet Hadžić. Latvijski Rigas bo prvi tekmec Olimpije, v četrtek bo gostoval v Stožicah. Kako bodo Ljubljančani krmarili med evropskimi in domačimi boji? "Če malo podcenjuješ eno tekmovanje, te kaznuje. Nekateri mislijo, da bo z Latvijci lahko, a so ekipa, ki je v zadnjem obdobju kupila šest igralcev, tri dni pred tekmo so prileteli v Ljubljano. Še zdaleč ne bo lahko. Težek razpored imamo. Takoj po tekmi z Rigasom nas v prvi ligi čakajo mestni derbi z Bravom, v drugem krogu Domžale, v tretjem Maribor," je našteval trener, ki je v prejšnji sezoni zeleno-bele odpeljal do pokalne lovorike.

Priprave so se začele januarja

Domžale bodo sezono začele na Malti. Balzan bo njihov tekmec. "Naše priprave so se začele že 10. januarja. V Evropi skušamo delati majhne korake proti cilju, ki bi bil dober ne le za nas, ampak za cel slovenski nogomet. Ker smo imeli spomladi zelo ozek kader, smo bili prisiljeni v okrepitve. Naredili smo dober skavting, pripeljali igralce, ki nas lahko dvignejo stopničko višje," ugotavlja trener rumene družine Simon Rožman.

Vijol‘čne
Po televiziji domače tekme
Daleč so Latvija, Izrael, Malta, kaj šele Islandija. Mnogim slovenskim navijačem v uvodnih evropskih tekmah ne pride v poštev kaj drugega kot - televizijski prenos. A ta bo v prvi vrsti omejen na domače tekme. Na Sportklubu imajo za ta teden, v četrtek ob 20. uri, napovedan prenos tekme iz Stožic, za naslednji pa iz Maribora in Murske Sobote. Jutrišnje gostovanje vijoličastih bo - po zagotovilih tamkajšnje televizije - v prenosu le na Islandiji, čeprav nekateri gostinci pri nas napovedujejo ogled tekme. Najbrž si bodo pomagali s spletnimi prenosi.
Pokal ostal na Brdu
Delegacija NK Maribor je na Brdo pri Kranju pripeljala pokal za državne prvake, da je deseterica prvoligaških trenerjev ob njem pozirala za skupinsko fotografijo. Do tu nič nenavadnega. Bolj neobičajen je bil prizor po tiskovni konferenci. Vijoličasta odprava je v naglici pozabila na lovoriko. Pokal je ostal na mizi v konferenčni sobi Nacionalnega nogometnega centra, dokler ga ni na varno pospravil predstavnik za odnose z javnostjo pri NZS. Menda je bilo dogovorjeno, da tam ostane.
Valur ve, kaj hoče
V Mariboru ničesar ne prepuščajo naključju, igro prvega evropskega nasprotnika sta na zadnji prvenstveni tekmi v živo preučila športni direktor Zlatko Zahovič in pomočnik trenerja Saša Gajser. "Valur je kakovostna, tekmovalna ekipa, ki ve, kaj počne in kaj hoče. Čaka nas ekipa, ki igra skupaj že dve leti, ima avtomatizme v igri, izkušnje, v taktičnem smislu tudi načrta A ali B. Glede na umetno travo in da so v tekmovalnem ritmu, bomo morali biti že na prvi tekmi na vrhunski ravni, za napredovanje pa bomo potrebovali dve popolni," je dejal Zahovič. (šr)

Morda najtežji izziv čaka Muro. Maccabi iz Hajfe bo tekmec ekipe, ki se je v treh sezonah prebila iz tretje lige. "Bil sem že v Evropi, vem, kako naporno je v kvalifikacijah in skupinskem delu. Nimam težav, se pa mora klub na to navaditi. Čakajo nas dolgo potovanje, neugodne vremenske razmere … kar ne sme biti ovira, ampak priložnost za dokazovanje," pred letom v Izrael poudarja trener Mure Ante Šimundža. Kot prva cilja sezone je postavil prvo ligo in pokal Slovenije. Prekmurce bi rad utrdil na sredini lestvice. Predlani je klubsko vodstvo ciljalo na prva tri mesta v drugi ligi, Mariborčan jih je odpeljal na prvo. Lani so upali na obstanek v prvi ligi, sezono zaključili na četrtem mestu. Bo Mura tudi letos presegla cilje, se vmešala v boj za lovorike? "Če bi bili v sanjah, bi lahko bili prvaki. To so veliki koraki. Nima smisla zavirati razvoja. Stvari so nastavljene, da se še naprej razvijamo," odgovarja Šimundža.

Okrepitve za ubijalsko ekipo

Lahko v večni derbi med Mariborom in Olimpijo posežejo Domžale? Branko Ilić, Grega Sorčan, Josip Čorluka, Marco da Silva … Seznam okrepitev ob Kamniški Bistrici je dolg. "Kot mlad, ambiciozen trener si želim presežka. Moramo biti realni, a verjamem, da lahko v tekmovalnem smislu naredimo presežek. Cilji, ki jih predstavim v slačilnici, niso enaki kot v javnosti," pravi Rožman. No, okrepili – in to konkretno – so se tudi aktualni prvaki. "Glede na to, kako zahtevna je naša liga, smo potrebovali okrepitve spredaj, ki bodo ekipo naredili ubijalsko, kvalitetno … Sodimo v vrh. Sezona je zelo dolga, a radi bi jo začeli odlično," pravi Milanič, ki želi, razumljivo, v novi sezoni obdržati slovensko krono. "Naredili bomo vse, da bomo prvi mi in ne Maribor. Tudi ostalih ekip ne smemo podcenjevati, če ne greš stoodstotno na vsako tekmo, imaš probleme. V tej sezoni bo liga bolj zanimiva in izenačena," pa Milaniču (in drugim trenerjem) sporoča Hadžić.

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku