Grenivka poskrbi za dnevno potrebno količino vitamina C

NR, 26.5.2019
Wikipedia

Izvrstna poletna osvežitev, polna vitaminov in mineralov, ki kuri maščobe in zdravi žalost. Zatorej brž po grenivko.

Grapefruit (grejpfrut) je križanec limone in pomaranče, slovenimo ga v grenivko. Ta sadež rumenkaste, oranžne ali svetlo rdečkaste (roza) barve je kar nekako po krivici zapostavljen, ko nabavljamo sadje in zelenjavo za spomladansko čiščenje telesa in duha. Ponavadi prej pograbimo limono in pomarančo (tudi mandarino); podobno je kot pri nabavi psa, kjer imajo čistokrvni (povsem neupravičeno) že v startu prednost pred križanci. Grenivki delamo veliko krivico, ker jo ne izberemo prve, enako se ji godi kot zelju in fižolu, ki ju naše telo kar posesa vase, tako zelo ju potrebuje.

Po krivici zapostavljeni križanec

Verjetno je nastala s križanjem pomela in pomaranče; je pa bistveno večja kot pomaranča in manjša od pomela. Izvira z Daljnega vzhoda, v Evropi se je uveljavila zadnjega pol stoletja. Drevo zraste tudi do petnajst metrov, ima temno zelene liste in bele cvetove. Ena samcata rastlina lahko v dobri sezoni "proizvede" tudi do 600 kilogramov sadežev. Premer zrelega okroglastega sadeža z debelo lupino je približno deset centimetrov, tehta 200 do 450 gramov, odvisno od sorte.

Vsaj zaradi dveh njenih zdravilnih lastnosti bi grenivko morali uživati več in večkrat: ker je antidepresiv in kuri maščobe. Menda celo zdravi žalost, saj vsebuje ogromno vitaminov, mineralov, vlaken, antioksidantov, kislin ... Je sovražnica celulita, torej je naša dobra prijateljica. Pospešuje prebavo, čisti črevesje, celi želodčne razjede, poživlja srce in ožilje, pomaga pri nespečnosti, krepi mišice in imunski sistem, lajša obolenje ven.

image
Natalija Jurše Zakladnica vitamina C

V knjigi Sadje in zelenjava za zdravje in prebavo (Prešernova družba, 2002) v poglavju o grenivki najdemo podatek, da jo približno polovico predelajo v sok, drugo polovico pojemo kot sveži sadež. Nekaj grenivke konča tudi v lahkih mešanih alkoholnih pijačah, pri nas je najbolj znan laški radler. Rdečkaste sorte so bolj sladke in po okusu bliže pomelu. Za pridelavo soka večinoma uporabljamo svetle, rumenkaste sorte.

Jutranja osvežitev
Grenivka prihaja z zahodnoindijskih otokov, danes jo za trg pridelujejo na subtropskih področjih. Botaniki jo omenjajo od leta 1830 kot samostojno vrsto. Je bližnji sorodnik pomela, vendar ima manjše sadeže s tanjšo lupino. Poleg tega vsebuje grenivkino meso več grenčične snovi kot pomelo. V začetku 19. stoletja je grenivko prinesel na Florido grof Odet Philippe, glavni kirurg Napoleonove mornarice. Od leta 1880 jo na Floridi pridelujejo za prodajo. Grenivka pospešuje presnovo, na telo deluje čistilno in osvežilno, zato jo priporočajo za zajtrk. Za slovenski trg jo uvažajo iz ZDA, Srednje in Južne Amerike ter Izraela.

Ko grenivko dodamo solatam in drugim jedem, daje rahlo trpek okus, odlično se dopolnjuje s sirom in z jedmi iz perutnine. Svež sok, pomešan z navadno ali mineralno vodo in po možnosti z nekaj ledenimi kockami, je izvrstna poletna osvežitev, polna vitaminov in mineralov.

Sadež lahko hranimo doma pri sobni temperaturi dva do tri tedne. Grenivka je zaradi debele lupine zaščitena pred izsuševanjem. Njen okus izvira iz grenčične snovi naringina; količina te snovi je odvisna od sorte in stopnji zrelosti sadeža.

Ena grenivka vsebuje dnevno potrebno količino vitamina C za odraslega človeka; varuje torej pred prehladnimi obolenji. Zaradi flavonoidov (bioaktivnih snovi), ki jih vsebuje meso grenivke, je vitamin C v telesu še bolj učinkovit. Grenivka vsebuje vitamin B, ki je pomemben za rast celic, zato je primerna za otroke in odraščajoče.

Uživamo jo lahko na mnogotere načine, odvisno od domišljije. Grenivko lahko umešamo v koktajl, sok ali limonado, jo pripravimo s puranjim zrezkom ali iz nje naredimo ameriško sadno solato. Izjemno okusna je s pretlačenimi breskvami ali drugim sadjem. Kot priloga se izvrstno poda k različnim vrstam sirov, še zlasti h kamamberju.

Ameriška sadna solata
Za 4 osebe:
1 glavnata solata
1 grenivka
1 pomaranča
1/2 ananasa
1 jabolko
1 skodelica grozdja
1 skodelica drugih sezonskih sadežev
sok 1/2 limone
200 g smetane
2 zvrhani žlici jogurta
sol
poper

Glavnato solato operemo in z najlepšimi, velikimi listi obložimo solatno skledo. Grenivko in pomarančo olupimo, narežemo na rezine in položimo na solatne liste. Ananas in jabolko olupimo, narežemo na kocke. Premešamo z ostalimi sadeži in grozdjem ter pokapljamo z nekaj limoninega soka.
Smetano in jogurt premešamo s paličnim mešalnikom, začinimo s soljo, poprom in limoninim sokom. Smetanovo omako ponudimo v skodelici posebej.
Solati lahko dodamo štiri belušne zelene v rezinah in tri jedilne žlice sesekljanih orehov.
Ameriška solata popestri različne zabave, odlično se poda k perutnini in mesu na žaru, tudi k jastogu.
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku