Trener Ilke Štuhec Grega Koštomaj: Niti veleslaloma ne zanemarjamo

Bojan Bauman, 22.1.2019
Andrej Petelinšek

Pred vrati je velika želja Mariborčanke, Zlata lisica, kjer se domačemu občinstvu ne namerava samo pokazati

Trener Grega Koštomaj je eden ključnih členov v majhni, štiričlanski ekipi 27-letne mariborske smučarke Ilke Štuhec. Za njimi je uspešen vikend v Cortini d' Ampezzo, z dvema uvrstitvama na zmagovalni oder ... In z enim odstopom, ko je Mariborčanka želela preveč in je po več letih na superveleslalomski tekmi spet odstopila. "Iz odstopa ne bi delal drame. Tudi ona je samo človek in kdaj ne naredi vsega prav. V Cortini ji je to prineslo odstop, medtem ko je v Val Gardeni po napaki zmagala. Pogledali si bomo posnetek njene vožnje, jo analizirali in zatem gremo z dvignjeno glavo naprej."

Veliko favoritinj je v superveleslalomu v Dolomitih grešilo. Je bila to posledica zavite proge in dejstva, da so se v dolino spuščale brez rezerve?

"Če danes v vrhunskem športu ne nastopaš stoodstotno, če ne tvegaš, ne moreš računati na vrhunski rezultat. Tekmovalke na startu se tega zavedajo, vse imajo podoben pristop. Ko pa je proga težka, zavita, je potrebno tudi kdaj zavirati. Odločitve se sprejemajo v delčku sekunde in takrat se prikradejo tudi napake. Na ogledu proge smo že vedeli, da tisti predel, kjer je Ilka odstopila, ne bo enostavno presmučati. Hitrosti so tam bile velike."

Bolje tako, kot pa da bi prišla v cilj in razmišljala, kje je bila prepočasna.

"V cilju je prepozno za popravke. Časa še ne znamo prevrteti nazaj. Nesmiselno je biti po bitki heroj ali general. Kar je bilo, je mimo. Treba je gledati naprej."

Tekme v Cortini ste imeli po enomesečni pavzi. Prej je Ilka dvakrat zmagala, nove stopničke pa so potrdilo, da ste ostali na pravi poti. Ste dobili, po kaj ste prišli?

"Prišli smo po potrditev dobrega dela, dobre pripravljenosti, dobrih občutkov. Vse to je našla, obdržala. S to pozitivno popotnico gremo naprej."

image
Andrej Petelinšek Celjan in Mariborčanka pred ključnim delom sezone le še pilita detajle.

Ilka je tudi ob drugem mestu izjavila, da je še imela rezerve in da ve, kako jih izvabiti iz sebe. Čemu boste v naslednjih dneh dajali pozornost?

"Prav veliko treningov zdaj ne bo, saj si sledijo tekme. Osredotočili se bomo na idealne postavitve na smučeh, kar bo omogočilo najboljše izkoristke materiala. Tu nam še včasih zaškripa - uravnoteženost in dinamika."

Ilka bo torej na Zlati lisici nastopila v veleslalomu. V Maribor se verjetno ne bo prišla samo pokazat, ampak bo tudi tekmovala, čeprav v tej disciplini v tej sezoni še ni nastopila.

"Kako konkurenčna je v tehničnih disciplinah, se bo videlo na Zlati lisici. Tudi veleslaloma v ekipi ne zanemarjamo, veliko ga treniramo. Vse bo jasno kmalu."

Logistika iz Maribora v Are bo res tako zahtevna, da so vas spravili v škripce? Na voljo boste imeli samo dva dneva.

"Program je bil sprejet že dolgo nazaj in se ni spreminjal. Ne bo pa enostavno in ne gre samo za Ilko. Zagato bomo rešili tako, da bo za tekmovalko najmanj utrujajoče."

Anketa

Ali poleti uživate več sadja in zelenjave kot v preostalih letnih časih?

Sudoku