(FOTO in VIDEO) Hudo neurje terjalo sedem žrtev, večinoma med turisti, na ministrstvo se je obrnilo nekaj Slovencev

STA, M.R., 11.7.2019
Reuters

Močan veter s hudim nalivom je včeraj prizadel pokrajino Halkidika na severu Grčije, ki je v poletnem času zelo prilljubljena med turisti. Lomilo je drevesa in dvigovalo strehe, pri tem pa je umrlo najmanj sedem ljudi. 

Danes so na območju med Sozopolijem in Nea Kllikratio našli truplo 60-letnega moškega, forenziki pa morajo ugotoviti, ali gre za ribiča, ki je med neurjem ribaril na tistem območju in je bil sinoči pogrešan. 

Že prej so mediji poročali o šestih žrtvah neurja, prav vsi pa so bili turisti. Romunka in njen 8-letni sin sta umrla, ko se je v kraju Nea Plagia zrušila streha restavracije. V mestu Potidea pa sta umrla Rus in mlad fant. Zadelo naj bi ju drevo, ki je padlo ob njunem hotelu. Umrla sta še dva starejša češka turista, katerih počitniško prikolico sta odnesla veter in voda. 

Slovencev med žrtvami ni
Med žrtvami ali pogrešanimi po trenutnih podatkih slovenskega zunanjega ministrstva ni Slovencev. Je pa na severu Grčije zaradi neurja uničeno telekomunikacijsko omrežje, prekinjene so tudi cestne povezave. MZZ zaradi tega še ni uspelo priti v stik z vsemi slovenskimi turisti na tem območju.
Na ministrstvo se je namreč obrnilo nekaj Slovencev, katerih sorodniki, s katerimi niso mogli vzpostaviti stika, letujejo v Grčiji. To se je obrnilo na slovensko veleposlaništvo v Atenah in preko njih vzpostavilo stik z varnostnimi silami, bolnišnicami, reševalnimi ekipami in grškim kriznim centrom, ki jih bo o rezultatih identifikacije žrtev obveščal, je v izjavi za javnost danes povedal vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter.
Dodal je, da je tam letovalo vsaj pet slovenskih družin, ki so prišle z lastnim prevozom, bodisi z avtodomom ali osebnim avtomobilom. Vzpostavili so stik z dvema družinama, nimajo pa nikakršne potrditve, da je z ostalimi karkoli narobe. Po njegovih navedbah je razsežnost neurja takšna, da bodo zelo verjetno vse posledice neurja znane v naslednjih dneh.
Tistim, ki se odpravljajo na to območje svetujejo, naj preverijo, kakšno je tam stanje. Šter je še izpostavil, da je lahko zaradi prekinjenih cestnih povezav oskrba močno motena.

image
EPA Prevrnjena motorna kolesa v kraju Sozopoli.
image
Reuters Odpravljanje posledic neurja v vasi Nea Plagia

Zaradi močnega neurja, v katerem je bilo tudi okoli 100 ljudi poškodovanih, od tega so jih 23 morali sprejeti v bolnišnicah, je brez elektrike približno 80 odstotkov Halkidike. Samo neurje je divjalo le približno 20 minut, a vetrovi, ki so presegali hitrost sto kilometrov na uro, so bili uničujoči.

Grški zunanji minister Nikos Dendias je izrazil globoko sožalje sorodnikom in prijateljem žrtev, hkrati pa tudi solidarnost lokalnemu prebivalstvu. Povedal je, da se pristojne službe že trudijo kar se da hitro odpraviti škodo. Grško zunanje ministrstvo pa je v stiku z veleposlaništvi vseh držav, iz katerih prihajajo žrtve. 

image
Reuters Vas Nea Plagia

Minister za civilno zaščito Michalis Chrysochoidis, ki koordinira odpravljanje škode, je dejal, da se pristojni že trudijo spet vzpostaviti elektriko in tudi odstraniti vsa drevesa, ki jih je podrlo na ceste. Začasno bodo skušali elektriko zagotoviti z generatorji, ki jih bo na območje dostavila vojska. Delavci tamkajšnjega dobavitelja elektrike pa naj bi do večera v večini krajev že vzpostavili elektriko. 

image
EPA Sozopoli

Skupno so nujne službe ob včerajšnjem neurju prejele prek 600 klicev na pomoč in intervenirale pri 235 različnih dogodkih. 

Zaradi velike škode je prizadetim območjem država obljubila tudi finančno pomoč. 

image
Reuters Drevo je padlo na avto v kraju Sozopoli.

Ogromno škode tudi v Severni Makedoniji

Hudo neurje s silovitim vetrom in točo je v sredo zvečer prizadelo tudi Prespansko dolino v Severni Makedoniji, od koder poročajo o veliki gmotni škodi. Številne vasi so ostale brez električne energije.

Župan občine Resen Živko Gošarevski je po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia izjavil, da prebivalci Prespanske doline ne pomnijo takšnega neurja.

"Nekatere vasi so odrezane od sveta, saj so drevesa padla na ceste, na hišah so odkrite strehe, porušeni so drogovi. Posamezne vasi so brez elektrike, je pa najpomembneje, da ni poškodovanih," je še dejal župan. Dodal je, da je neurje trajalo približno pol ure in uničilo kmetijske pridelke. Največja gmotna škoda je nastala v obmejnih vaseh Štrbovo, Nakolec, Krani in Ljubojno.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku