Kaj potrebuje vaša hrbtenica?

P.K., 16.10.2019
Profimedia

16. oktobra obeležujemo svetovni dan hrbteničnih bolezni in okvar. Bolečina v hrbtu je tudi eden glavnih razlogov za bolniški stalež, ki je pogosto dolgotrajen, in tudi eden glavnih razlogov za prezgodnje invalidsko upokojevanje, ugotavljajo nacionalni strokovnjaki za zdravje.

Nepravilnosti v hrbtenici in z njo povezane bolezni so najpogosteje posledica kronične mišične napetosti, oslabljenih mišic in slabih življenjskih navad. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bolečina v hrbtenici med boleznimi in poškodbami mišično-skeletnega sistema v Sloveniji vodilni vzrok za pregled v specialističnih ambulantah, tretji vzrok za hospitalizacijo in najpogostejši vzrok za začasno odsotnost z dela.

image
Profimedia Včasih je bila bolečina v hrbtenici značilna za starejše posameznike, danes pa se z njo srečujejo vse pogosteje tudi mlajše generacije.

Gibanje, raztezanje in pravilna drža so ključni za zdravo hrbtenico

Vzroki za bolečino v hrbtu so povezani s sodobnim načinom življenja, ki je pogosto sedeč, pa tudi s fizičnimi obremenitvami, ki so jim nekateri ljudje pogosto izpostavljeni na delovnem mestu. "Včasih je bila bolečina v hrbtenici značilna za starejše posameznike, danes pa se z njo srečujejo vse pogosteje tudi mlajše generacije," izpostavlja Matic Ivanovski, dr. med., specialist fizikalne in rehabilitacijske medicine iz Rimskih term.

Pri mnogih ljudeh, ki se ne gibljejo dovolj, hrbtenične mišice oslabijo, krvni obtok v okoliških tkivih pa je slabši. Bolečine v vratnem in ledvenem delu hrbta so pogosto posledica dolgotrajnega sedenja v nepravilni drži, ko so mišice, ki telo vzdržujejo, v pokončnem položaju nepravilno obremenjene. Mišice se utrudijo in pojavi se bolečina. "Posledično so nepravilno obremenjene tudi medvretenčne ploščice, kar lahko vodi do okvare le-teh. Ob bolečih vratnih in ledvenih posturalnih mišicah se lahko pojavi tudi pritisk na živčna vlakna. Zavedati se moramo, da sta ti dve bolečini popolnoma različne narave. Živčna bolečina se lahko širi v noge ali roke in jo lahko občutimo tudi kot mravljinčenje oziroma ščemenje," pojasnjuje.

Za zdravo hrbtenico je ključna redna vadba, pravilna telesna drža, še posebej med telovadbo in pa med dolgotrajnejšim vzdrževanjem določenega telesnega položaja."S pravilnim izvajanjem vaj se izboljša prekrvavitev mišic in ostalih tkiv hrbtenice, izboljša se moč mišic in poveča njihova masa, tako da se zadebelijo in skrajšajo. Obenem se poveča dostopnost hranil in kisika," pravi Ivanovski. Priporoča, da za dobre rezultate redno in predvsem pravilno izvajamo vaje za hrbtenico. Poleg tega svetuje, da v redno gibanje vključimo različne telesne aktivnosti, kot so sprehodi, različne raztezne vaje in druge oblike aerobne vadbe s cikličnim gibanjem. "Minute, posvečene hrbtenici, so dragocena naložba, ki se bo obrestovala," spodbuja specialist rehabilitacije.

Kako pravilno dvigovati težka bremena?

"Težje predmete dvigujte zgolj z zravnanim hrbtom z uporabo moči nog. Pogled usmerite naravnost predse," svetuje dr. Veronika L. Dolenc, profesorica športne vzgoje.

Paziti moramo, da med dvigovanjem težkih predmetov s tal ne pride do dvojnega giba v hrbtenici: dvig in zasuk. To se pogosto pripeti, ko želite dvigniti težji predmet iz prtljažnika avtomobila ali pri dvigovanju otroka iz stajice. To lahko pripelje do zdrsa medvretenčne ploščice ali do preščipnenja te ploščice, opozarja Dolenčeva.

Praktični nasvet:
Pri dvigovanju težjih stvari iz prtljažnika se razkoračite za širino ramen, kolena rahlo upognite in postavite se čim bliže predmetu, ki ga želite dvigniti. Sklonite se v bokih, vzravnajte glavo in hrbtenico. Nato zagrabite predmet, ga dvignite in ga kolikor je le mogoče približate trebuhu. Med dviganjem glavo in ramena pomaknite nazaj, pri spuščanju predmeta pa uporabite enako tehniko, predvsem pa bodite zmeraj pozorni na to, da se med dviganjem ali spuščanjem predmeta ne obračate oz. sukate (dvojni gib).

Več o pravilni drži, s katero pri vsakodnevnih opravilih lahko zavarujemo svojo hrbtenico, si lahko preberete v članku Zavarujte svojo hrbtenico pri dvigovanju težkih bremen na tej povezavi.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku