Francozi so nam spodrezali krila

Zmago Gomzi, 13.8.2019
Ozs

V tekmah dveh po kakovosti izenačenih tekmecev je vsaka napaka lahko usodna, pravi Alen Pajenk, odbojkar slovenske reprezentance, ki se ji prek kvalifikacij ni uspelo uvrstiti na olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu

Slovenska moška odbojkarska reprezentance je kvalifikacijski turnir za uvrstitev na olimpijske igre, ki je potekal v Gdansku, po porazih proti Franciji in Poljski in zmagi proti Tuniziji končala na tretjem mestu. Po turnirju smo se pogovarjali z enim od nosilcev igre naše reprezentance, srednjim blokerjem Alenom Pajenkom, ki je bil s skupno 30 točkami tudi eden najučinkovitejših v izbrani vrsti selektorja, Italijana Alberta Giulianija.

​Tekmovanje ste začeli z gladkim porazom proti Francozom; je bil usoden za nadaljnji razplet turnirja?

"Zagotovo. Igro Francozov dobro poznamo, nanjo smo se tudi temeljito pripravili. Toda med igro se nam je prikradlo preveč napak. Ko igraš s tekmeci, ki so po kakovosti slabši, napake niso usodne. Ko pa sta na igrišču ekipi, ki sta si po kakovosti zelo blizu, je lahko vsaka napaka kaznovana. In to se nam je proti Francozom dogajalo v vseh treh nizih. Prepričan sem, da bi bilo spodrsljajev veliko manj, če bi pred tem odigrali več tekem z reprezentancami, ki so v vrhu evropske ali svetovne odbojke."

​Vam je poraz spodrezal krila?

"Seveda nam jih je. Kajti vedeli smo, da so naše možnosti za osvojitev prvega mesta v skupini domala nične, da nas lahko reši le čudež. Poraz je načel tudi našo samozavest, kar se je pokazalo v tekmi proti Tuniziji. Resda smo jo dobili brez izgubljenega niza, smo pa se zelo mučili, da smo strli odpor najslabše reprezentance v skupini in ohranili možnosti za končno slavje."

V odločilni tekmi so se Poljaki pokazali kot pretrd oreh, čeprav ste jo začeli zelo poletno.

"V uvodnem nizu smo zaigrali tako kot znamo, ga dobili in dokazali, da se lahko kosamo z nekdanjimi evropskimi in svetovnimi prvaki. Toda v nadaljevanju so se v naši igri spet začele pojavljati napake, ki so jih poljski odbojkarji ob podpori množice navijačev znali izkoristiti. Tudi z začetnimi udarci, ki so naše pomembno orožje, jim nismo mogli do živega. Ne naposled so tudi Poljaki vedeli, da bi se ob morebitnem porazu v drugem nizu znašli v nezavidljivem položaju. Ko so rezultat v nizih izenačili in si zagotovili prvo mesto v skupini, so se sprostili. Čeprav nismo več imeli možnosti, da osvojimo turnir, smo tekmo želeli dobiti, a so bili Poljaki boljši in zasluženo so osvojili turnir."

​Vas je v igri poljske reprezentance kaj presenetilo?

"Moram reči, da ne, kajti od leta 2013 do 2015 sem igral za klub Jastrzebski in v minuli sezoni za Czarni Radom, tako da sem v treh letih igranja na Poljskem dobro spoznal njihove najboljše odbojkarje in tudi igro reprezentance. Turnir v Gdansku je to potrdil. Gledalci so bili razred zase. Vso tekmo so bučno spodbujali domače odbojkarje."

Poleg turnirja na Poljskem je bilo še pet podobnih; so se po vašem mnenju končali po pričakovanjih?

"Večjih presenečenj ni bilo. V nekaterih skupinah je bil boj za prvo mesto zelo trd in zanimiv. Denimo v Bariju, kjer je Srbija, ki sodi v vrh svetovne odbojke, morala priznati premoč Italijanom in se zadovoljiti z drugim mestom."

​Kar pomeni, da bo januarski celinski turnir izjemno kakovosten?

"Če računamo, da naj bi tam ob Srbiji igrale še reprezentance Francije, Nemčije, Nizozemske, Belgije ..., potem je jasno, kakšen boj se obeta za prvo mesto, ki edino zagotavlja igranje na olimpijskem turnirju. Toda o tem trenutno ne razmišljamo, naše misli so naravnane na septembrsko evropsko prvenstvo, na katerem želimo poseči po vidni uvrstitvi, šele potem bomo razmišljali o kvalifikacijah za Tokio."

Zadnja priložnost celinski turnirji
Po kvalifikacijskih turnirjih za uvrstitev na olimpijske igre leta 2020 v Tokiu, v katerih je v šestih skupinah v šestih državah skupno igralo 24 reprezentanc, so si ob gostiteljici olimpijskih iger nastop na olimpijskem turnirju zagotovili zmagovalci turnirjev, Brazilija, ZDA, Italija, Poljska, Rusija in Argentina. V Tokiu bo igralo dvanajst reprezentanc, še pet prostih mest bodo zapolnili zmagovalci petih celinskih turnirjev, ki bodo januarja prihodnje leto. Na evropskem naj bi ob gostiteljici turnirja - v igri je Nemčija - igralo še sedem najboljših reprezentanc z evropske jakostne lestvice, ki še niso uvrščene na olimpijske igre. Slovenija je na evropski lestvici CEV na visokem osmem mestu, če odštejemo Rusijo, Italijo in Poljsko, ki so uvrščene pred njo, a so si že priigrale nastop v Tokiu, potem bodo naši odbojkarji zagotovo igrali na celinskem turnirju.

"Prepričan sem, da bi bilo spodrsljajev veliko manj, če bi odigrali več tekem z reprezentancami v vrhu evropske ali svetovne odbojke"
Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku