Formalnost opravljena, Slovenija s polnim izkupičkom v Malmö

Bojan Bauman, od našega poročevalca iz Göteborga, 14.1.2020
Reuters

Slovenska rokometna reprezentanca je dobila še tretjo tekmo evropskega prvenstva in v nadaljevanje turnirja potuje z dvema točkama.

Nobenega podcenjevanja nasprotnika si slovenski selektor Ljubomir Vranješ ni dovolil na začetku dvoboja s Švicarji, v katerem smo bili veliki favoriti. Nastopili smo v najmočnejši postavi. Namesto Deana Bombača je slovenski vrsti poveljeval Miha Zarabec in to je bila edina sprememba v primerjavi s prvima tekmama.

Spet so dobro delovali v obrambi, manj uspešno so začeli v napadu. Preveč je bilo napačnih podaj. V prvih minutah si nobena ekipa ni priigrala prednosti. "Na Švicarje se ni bilo lahko pripraviti, predvsem s psihološkega vidika. Zato so bile prve minute slabe. A smo hitro dokazali celemu svetu, da smo kompaktna ekipa. To nam je prinesla odlična kemija v moštvu," je dogajanje pospremil vratar Klemen Ferlin, najboljši posameznik tekme. "V napadu še zmeraj delamo veliko neumnih napak in tu imamo še velike rezerve. Takih napak si v nadaljevanju prvenstva ne bomo smeli dovoliti," je dodal Miha Zarabec.

Slovenija - Švica 29:25 (16:10)
Göteborg, Scandinavium Arena, gledalcev 7000, sodnika Ivan Pavičevič in Miloš Raznatović, oba Črna gora.
SLOVENIJA: Ferlin 12 obramb, Kastelic 3 (1) obrambe; Blagotinšek 1, Henigman 4, Kavtičnik, Janc 4, Dolenec 4 (3), Cingesar, Cehte 2, Kodrin 1, Zarabec 5, Šoštarič 3, Žabič 2, Ovniček 1, Bombač, Mačkovšek 1.
ŠVICA: Portner 7 obramb; Miloševič 1, Schmid 8 (3), Meister 2, Rubin 3, Svajlen, Lier 3, Sidorowicz, Von Deschwanden, Raemy 1, Rothliberger, Kuttel 2, Maros 4, Tominec, Gerbl 1, Bringholf.
Izključitve: Slovenija 2 minuti, Švica 4 minute, sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Švica 3 (4).

Že do 16. minute je prišla do izraza kvalitetna prednost Slovencev. Vodstvo s tremi goli (8:5) sicer ni trajalo, a Slovenija je povsem nadzirala razmere na igrišču. To je bilo najbolj pomembno v tekmi, ki je bila predvsem formalnost. Slovenci so bili praktično že na glavnem turnirju, ki se 17. januarja začne v Malmöju. Zaustavila bi jih lahko le švicarska zmaga z osmimi ali več zadetki razlike.

image
EPA

Švicarji so iskali rešitve in vmes so se odločili za igro s sedmimi napadalci v polju in brez vratarja. Tako igro bodo morali še malo bolje preučiti. Blaž Janc jim je hitro ukradel tri žoge in polnil nebranjeno mrežo, za vodstvo Slovenije z 12:6. Tekma je bila dobljena, na igrišču je bila že po 20. minuti povsem spremenjena postava. V vratih je ostal le Ferlin, ki se veseli počitka: "Dokazali smo, da smo veliko boljši od Švicarjev. Dneva počitka nam bosta prišla prav. Tako bomo urnik treningov, videoanaliz in priprav na tekmo nekoliko razbili."

12
obramb je zbral Klemen Ferlin, najboljši igralec na tekmi

image
Reuters

Drugi polčas je minil v razigravanju igralcev. Obrambe niso več bile posebej pozorne, strelci so si dali duška. Vse pa je ostalo pod nadzorom slovenskih rokometašev. Selektor Vranješ je deset minut pred koncem fante v minuti odmora opozoril, da je treba ohraniti zbranost. To ni bila predstava, ki si jo bomo zapomnili. A spodbudno je, da tudi tekme, na katerih ni treba zaigrati na vso moč, zmagujejo. "Za nami je pet tekem, ko smo igrali dobro v obrambi, tudi v napadu. Trenutno sem zelo zadovoljen in v Malmö gremo samozavestni ter z dvema točkama. Toda tam še zdaleč ne bomo favoriti. Kako smo lahko favoriti, ko pa smo na jakostni rokometni lestvici daleč zadaj," posebne evforije pred potjo na glavni del turnirja ni dovolil Ljubomir Vranješ.

image
EPA

Selektor se je pred zadnjo tekmo v predtekmovanju odločil še za drugo zamenjavo. Namesto mladega Kristjana Horžena je vpoklical kapetana Vida Kavtičnika. 35-letni rokometaš francoskega Pays d'Aixa, ki je reprezentančno pot začel davnega leta 2004 z drugim mestom v Evropi, zagotovo ni pripotoval na Švedsko, da bi rokometaše spremljal na tribunah. A na njegovem mestu igra odlično Jure Dolenec, občasno ga predvsem v obrambi dobro zamenja Nejc Cehte. Na desnem krilu imamo tri odlične strelce - Janca, Maria Šoštariča in Gašperja Marguča, ki se je tudi preselil na tribuno. Konkurenca na desni strani slovenskega napada je huda.

image
Reuters

​Da bi bila mera polna, se je Kavtičnik med ogrevanjem poškodoval. Tekmo je zato na klopi spremljal s povezano nogo. Po dvoboju so ga odpeljali na magnetno resonanco, drugo na tem prvenstvu za slovensko ekipo. Prvič se je dobro izšlo in Darko Cingesar se na uvodni tekmi ni resneje poškodoval. Zato je še zmeraj v ekipi, kjer je "blizu stotih odstotkov". Trenutno napoved za Kavtičnika ni podobno spodbudna.

image
Reuters
Anketa

Ali ste zadovoljni z vladnim ukrepom solidarnostnega dodatka zaradi koronavirusa za upokojence?

Sudoku