Festival golov v Rigi, Slovenija prepričljivo do prve zmage v kvalifikacijah za Euro 2020

Marko Kovačevič, 10.6.2019
Reuters

Domen Črnigoj je začel, Josip Iličić nadaljeval, Slovenija pa je prerešetala mrežo Latvije in poskrbela za četrti poraz Slaviše Stojanovića.

Pa je prekinjen niz, ki se je vlekel dolgih devet tekem. Slovenska nogometna reprezentanca je ujela prvo zmago po letu dni. In to kakšno! Tekma četrtega kroga kvalifikacij za Euro 2020 se je spremenila v festival zadetkov. Slovenskih zadetkov. Slaviša Stojanović na prvi reprezentančni tekmi, ki sta jo vodila dva slovenska trenerja, ni našel odgovora proti svoji nekdanji ekipi. Njegova Latvija je padla z 0:5.

Latvija - Slovenija 0:5 (0:4)
Stadion Daugava v Rigi, gledalcev 4011, sodnik: Kevin Clancy (Škotska).
Strelci: 0:1 Črnigoj (v 24. minuti), 0:2 Črnigoj (27.), 0:3 Iličić (29., iz enajstmetrovke), 0:4 Iličić (44.), 0:5 Zajc (47.).
LATVIJA: Šteinbors, Solovjovs, Dubra, Maksimenko (od 16. Jagodinskis), Ošs, Savalnieks, Tobers (od 69. Rugins), Kamešs, Laizans, Rakels (od 78. Ontuzans), Gutkovskis.
SLOVENIJA: Oblak, Stojanović, Al. Struna, Mevlja, Jokić, Popovič (od 77. Zahović), Kurtić, Črnigoj (od 83. Majer), Zajc (od 64. Bijol), Iličić, Berić.
Rumeni kartoni: Tobers, Kamešs; Jokić.
 

Če sta uvodni tekmi kvalifikacij nakazali boljše čase za nogometno Slovenijo, se je po slabi predstavi v Celovcu okoli reprezentance naselila bojazen, da lahko celo najslabša ekipa skupine G povzroči težave. Neupravičeno. Očitno niti Latvijci niso verjeli v presenečenje. Številni stoli na stadionu Daugava so ostali nezasedeni. Čeprav so organizatorji gledalce vabili tudi z rap koncertom pred stadionom, je bilo na objektu, ki sicer sprejme nekaj več kot 10 tisoč obiskovalcev, le nekaj več kot štiri tisoč ljudi. Ni bila tako glasna kot v Celovcu, se je pa slovenska pesem slišala tudi v Rigi. 170 navijačev iz Slovenije je spremljalo reprezentanco na tretjem gostovanju v letu 2019, še skupina slovenskih vojakov, ki je na misiji v Latviji, se jim je pridružila.

image
Reuters Domen Črnigoj je z reprezentančnim prvencem Slovenijo odpeljal v vodstvo.

Z izjemo občasnega volčjega tuljenja in kakšnega osamljenega vzklika domačini niso ravno bučno spodbujali reprezentance. Hitro je postalo jasno, na kateri polovici igrišča bodo nogometaši preživeli največ časa. Slovenija je hitro začela z obleganjem latvijskega gola. Bojan Jokić ni izkoristil prve priložnosti, Miha Zajc je zapravil drugo, a slovenski napadi se niso zaključili. Poškodba Vitalijsa Maksimenka – branilec Olimpije je nastop zaključil že v 16. minuti – ni bil edini udarec za ekipo z Baltika. Josip Iličić je s prostega strela zatresel prečko, v 24. minuti pa se je zatresla še mreža.

image
EPA

Slovenija je izkoristila prvo akcijo, v kateri so gostitelji nekoliko resneje pogledali proti našemu golu. Jan Oblak je začel protinapad, Iličić ga je nadaljeval in spravil žogo do Roberta Berića. Krčan, ki je v konici napad zamenjal poškodovanega Andraža Šporarja, se pred vratarjem Pavelsom Šteinborsom ni odločil za strel, je pa s podajo našel Domna Črnigoja na drugi strani. Koprčan je zanesljivo zaključil in s prvencem v reprezentančnem dresu Slovenijo odpeljal v vodstvo.

image
Reuters Josip Iličić je zanesljivo zadel z enajtih metrov.

Krilni napadalec švicarskega Lugana se ni ustavil le pri enem komadu. Čez tri minute je spet udaril. Izkoristil je podajo Petra Stojanovića in z volejem povišal vodstvo na 2:0. Črnigoj je bil v središču pozornosti tudi v 29. minuti. Po kotu ga je nepravilno ustavljal Kristers Tobers. Slovenija je dobila enajstmetrovko, Josip Iličić pa jo je izkoristil, vratarja poslal v en kot, žogo v drugega. Kar ji ni uspelo od lanskega gostovanja v Črni gori, je Slovenija v Rigi naredila v petih minutah. Prvič v zadnjem letu je zadela več kot enkrat.

image
EPA
image
EPA

Da res ne bi bilo dvomov o zmagovalcu, je pred koncem prvega polčasa poskrbel Iličić. Berić ni izkoristil priložnosti, je pa zvezdnik Atalante pričakal odbitek in zanesljivo zaključil. Po odmoru se je na stadionu pojavil še kakšen prazen stol več, slovenski juriš na igrišču pa se ni ustavil. Petar Stojanović je pobegnil po desni strani, z natančno podajo poslal v ogenj Miho Zajca, ki mu ni bilo težko doseči drugega gola v kvalifikacijah. Zadnjih priložnosti ni izkoristila, a tri točke so bile že varno spravljene na njenem računu. Slovenija je s petimi točkami skočila na četrto mesto skupine G, a za Izraelom na drugem mestu, ki še vodi na Euro 2020, zaostaja le za dve točki.

Izbrance selektorja Matjaža Keka naslednja izziva čakata septembra, ko bodo gostili Poljsko in Izrael. Na prvi tekmi se bodo morali znajti brez kapetana Bojana Jokića, ki je gostovanje v Rigi zaključil s tretjim rumenim kartonom.

Anketa

Ali radi gledate slovenske filme?

Sudoku