Evropske volitve: Takšno bo predvolilno dogajanje na malih zaslonih

Agata Rakovec Kurent, 15.5.2019
Profimedia

V nedeljo, 26. maja, bomo Slovenci volili svoje predstavnike v Evropski parlament. Na volitve se pripravljajo tudi slovenske televizije, ki bodo podrobno predstavile in soočile kandidate.

RTVS: Soočenja in poglobljene analize

image
RTVS Dejan Ladika

Na TVS bo nocoj ob 20. uri prvo soočenje parlamentarnih strank vodil Dejan Ladika, sledila pa bo oddaja Globus z analizo soočenja. 16. maja bo soočenje parlamentarnih strank vodila Mojca Širok, neparlamentarnih strank pa Dejan Ladika. 23. maja bo soočenje parlamentarnih in neparlamentarnih strank vodila Mojca Širok.

image
Bojan Kranjc Mojca Širok

Po soočenjih bodo preverjali tudi resničnost trditev kandidatov s posebnim projektom Detektor. Za soočenja bosta pripravljeni posebna skupina Ekstravizor z Lidijo Hren in izkušeni novinarji zunanje- in notranjepolitične redakcije z Mašo Hladen Tomažin.

Na volilni dan bo ob 18:30 posebna oddaja. Novinarji bodo v tiskovnem središču, oglašali se bodo s strankarskih štabov, dopisniki pa bodo spremljali izide v vseh pomembnejših evropskih prestolnicah. Gostitelja volilnega večera z gosti bosta Mojca Širok in Dejan Ladika.

Planet TV: Informativno in polemično

image
Planet TV Sanja Hrgota in Tomaž Bratož v oddaji Danes.

Na Planet TV bodo letošnje volitve v Evropski parlament pokrivali v okviru informativne oddaje Danes in polemične oddaje Argument.

POP TV: Evropski milijoni, begunci, zdravstvo ...

Volitve bodo podrobno spremljali v oddajah 24 UR, posebnih rubrikah, v Svetu na Kanalu A, oddaji Preverjeno ter na 24ur.com. 20. maja bo veliko predvolilno soočenje vodila Darja Zgonc, 11. in 12. maja ter 18. in 19. maja pa bosta v rubriki Fokus oddaje 24 ur soočenja vodila Maja Sodja in Miha Drozg. Z novinarjema smo se pogovarjali o pripravah na soočenja in o ustvarjanju rubrik Fokus in Inšpektor.

image
POP TV Maja Sodja

Katere teme boste odprli na soočenjih, kaj v zvezi z evropskimi volitvami se vam zdi bistveno?

Maja: Soočenja bodo nedvomno zanimiva, ker soočamo kandidate za evropske poslance, ki kandidirajo za iste poslanske skupine v Evropskem parlamentu. Soočamo torej kandidate iz programsko sorodnih strank, da se bodo ljudje lažje odločili. Odpirali bomo teme, ki so pomembne za prebivalke in prebivalce Slovenije, za vse nas. Ena večnih tem je, zakaj počrpamo tako malo evropskega denarja. Zakaj se premalo potrudimo za evropske milijone, ki so v resnici denar vseh nas in ki lahko veliko pripomorejo k razvoju? Pa politika do beguncev, mladi, zdravstvo, revščina, arbitraža.

Miha: Glede na to, da Evropska unija pomembno vpliva na naša življenja, prinaša številne, pogosto samoumevne prednosti in koristi, se mi zdi ključno, v katero smer se bo obrnila po volitvah v Evropski parlament. Ob naraščajočem populizmu in nacionalizmu bo bistveno, kakšne teme bodo na evropskem dnevnem redu, za kaj se bodo zavzemali evropski poslanci, kaj bodo njihove prioritete, kakšna bo sestava nove Evropske komisije. In predvsem, kje bo tukaj Slovenija.

So evropske volitve za novinarja manjši izziv, ker javnost, če sodimo po volilni udeležbi, zanimajo bistveno manj od parlamentarnih ali predsedniških?

Maja: Ne, zato so le še večji izziv in za nas skoraj še pomembnejše. Res je, volilna udeležba na zadnjih volitvah v evropski parlament leta 2014 je bila le nekaj manj kot 25-odstotna. A zadnja javnomnenjska raziskava Eurobarometer je pokazala, da ima Evropska unija zgodovinsko podporo. Tudi med Slovenci. EU je v zadnjih petih letih zaznamovala vrsta sprememb: zaradi gospodarske krize je iz nje skoraj izstopila Grčija, zdaj imamo Brexit in ves kaos, ki ga prinaša. Evropska politika močno vpliva na naša življenja, zato so volitve v EU še kako pomembne.

Miha: Nasprotno. Glede na to, da – kot kaže tudi udeležba na evropskih volitvah – večina volivcev meni, da te volitve niso tako pomembne, je to za novinarja še toliko večji izziv. Približati Evropsko unijo, pokazati, kako vpliva na naša življenja, kako je pomembna za naš vsakdan. In seveda predvsem predstaviti, za kaj se zavzemajo kandidati za evropske poslance, kaj se zdi njim pomembno.

Rubrika 24UR Fokus na površje postavlja aktualne in včasih bolj zapostavljene, prezrte teme. Katere so se vas najbolj dotaknile?

Maja: Mnoge. Osebne zgodbe ljudi so tiste, ki me najbolj zaznamujejo. So žalostne zgodbe, ki me razočarajo, pogosto bolijo - in dobre zgodbe, ki dajejo upanje, voljo, da je marsikaj mogoče. So zgodbe, s katerimi želimo pokazati, opozoriti, da je treba v državi, v sistemu marsikaj popraviti, da bomo vsi živeli boljše. In so zgodbe izjemnih posameznikov, ki tako zelo navdušujejo, navdajajo s ponosom.

Miha: Vedno skušamo izpostaviti teme, ki so aktualne, pomembne za razumevanje sveta, v katerem živimo. In vsaka tema se te kot novinarja dotakne na svoj način. Se pa še vedno spomnim serije dveh fokusov o revnih upokojencih. Starostnikih, ki po letih trdega in poštenega dela dobesedno hirajo, revni, obubožani, v neogrevanih ali slabo ogrevanih stanovanjih, pogosto lačni, bolni in osamljeni ... Ko sem snemal njihove zgodbe, se me je res dotaknilo, takrat se vprašaš, kdo je v državi zatajil, da smo prišli tako daleč.

image
POP TV Miha Drozg

Tovrstne oddaje se zdijo z novinarskega stališča sanjsko delo. Katere pa so pasti pri njihovem ustvarjanju? Je morda težko pridobiti sogovorce, so se kakšne teme v naši družbi izkazale za tabu, so največji problem roki, ki so vedno prekratki?

Maja: Obširen prispevek o neki temi zahteva svoj čas, to drži. V prispevkih, ki jih pripravljamo za rubriki 24UR Fokus in 24UR Inšpektor, nastopa več sogovornikov, pogovori z njimi so daljši, treba je posneti slikovni material, pridobiti podatke, potem vse skupaj spraviti v povezano celoto in zmontirati, zato ti prispevki terjajo več časa. Veliko je tem, ki so – kot pravite – tabu, a te teme so izziv. Vsebine, ki jih skušamo detabuizirati. Vsebine, o katerih se ne govori na glas, pa bi se moralo.

Miha: S sogovorniki, k sreči, nikoli nisem imel večjih težav. Morda ne pristanejo takoj, ampak ... na koncu se je večina odločila za sodelovanje, verjetno tudi zato, ker so videli, na kakšen način delamo, kaj delamo. Zdi se mi tudi, da ni tem, ki bi bile tabu, odvisno je, kako se jih lotiš. So pa seveda takšne, za katere potrebuješ nekoliko več časa, več raziskovanja, pogovorov, brskanja ...

Kako poteka raziskovanje posamezne teme, koliko sodelavcev je vpletenih in koliko časa vam vzame, da eno temo temeljito obdelate?

Miha: Vse je seveda odvisno od teme. Pri nekaterih – na primer pri intervjujih (kot sem jih imel recimo z Borisom Dežulovićem, Aleksandrom Stankovićem, Juretom Leskovcem, Renato Salecl itd.) traja vse skupaj kakšen teden; od priprave na pogovor, snemanja, priprave prispevka, montaže. Pri drugih, kjer je več raziskovanja, priprav ... traja vse to nekoliko dlje. Pri tem so mi v veliko pomoč pogovori s kolegi, ključno je dobro sodelovanje s snemalcem, montažerjem, grafiki. Vedno pa mi je v pomoč tudi urednica rubrik 24UR Inšpektor in 24UR Fokus Suzana Lovec. Z njo dorečem, kako se lotiti teme, kaj obdelati, kaj preiskati. Predvsem se veliko pogovarjava, kar je super.

Nedolgo nazaj ste imeli tudi čustven intervju z Ilko Štuhec. Se takšni pogovori čustveno dotaknejo tudi vas ali človek z leti in izkušnjami dobi debelo kožo?

Maja: Novinar z leti zagotovo dobi debelo kožo, vendar ne v smislu, da se ga pogovori ne bi dotaknili. Prav je, da novinar začuti sogovornika, njegovo stisko, bolečino, spomine. Nič ni narobe, če se čustveno odzove. To pomeni, da je iskren - in gledalci zelo dobro vedo, kdaj so pogovori pristni.

Članek je bil objavljen v reviji STOP.

Anketa

Koliko knjig preberete na leto?

Sudoku