Etien Velikonja: Po usodni tekmi dva dneva nisem šel iz stanovanja

Borut Planinšič ml., 10.6.2019
Leo Caharija

Etien Velikonja o nogometnem šoku in razočaranju, o jezi in iskanju rešitev v zdaj drugoligaški Novi Gorici.

Čudno bo po 28 letih brez Gorice. Štirikratne državne prvakinje. Kluba, ki je sodil v poslednjo trojico tistih, ki so po osamosvojitvi Slovenije igrali vse sezone nogometne prve lige. Ostala sta le še Maribor in Celje. "Seveda me boli. Kot domačina, ki je zrasel pri Gorici, v njeni nogometni šoli, se tam uveljavil med člani," začne Etien Velikonja. Napadalec, pozneje izbrušen v bitkah v Mariboru, v tujih ligah, pri Olimpiji, se je po telefonu javil iz tujine. Po šoku, ko je Tabor iz Sežane v dodatnih kvalifikacijah Novogoričane poslal v drugo ligo, je z družino šel na morje. "Da smo po dveh letih končno spet malo skupaj." Ne le zato. Drugače si je zamislil vrnitev v svoj prvi klub po osmih letih. Pomlad je odigral med "vrtnicami", razmišljanje o prihodnosti pa raje preložil: "Doslej sem zavračal vse klice, moj edini cilj je bil pomagati Gorici, da izplava. Ni šlo. Razlogov je veliko, nekatere bom zadržal zase, drugih nam ni uspelo prikriti z obstankom, udaril je najbolj črni scenarij. Po usodni nedeljski tekmi dva dneva nisem šel iz stanovanja. No, v ponedeljek, preden se je zaprla agencija, sem skočil po papirje za na morje. Vzel sem si teden, da pozabim, da si zbistrim misli."

image
Bobo

Zazevala je italijanska luknja

Prejšnji teden je bil v Novi Gorici poln nogometnih sestankov, predsednik kluba Hari Arčon je hkrati reševal položaj in se otepal jeze nad njegovim delom. Cilj naj bi bila ekspresna vrnitev med prvoligaše. A četudi na Primorskem obožujejo Serie A, to ni ravno zgodba Juventusa, ki je po izpadu v drugo ligo nadaljeval z skoraj vsemi asi. Gorici grozi sesutje moštva. "Ne vem še, kakšen načrt imajo v klubu. Upam, da se odločijo za pravo pot. Povedal bom svoje mnenje, če ga bodo hoteli, nikoli se nisem skrival," pravi Velikonja. "Od ponedeljka nameravam spet migati, se pripravljati za ... Ne vem, za kaj, res ne vem, kakšna bo moja pot, zadnje dni sem govoril le z Miranom Burgičem." Menda tudi on, nekdanji reprezentant, človek za zvezo med klubsko upravo in moštvom, jezen odhaja. "Mislim, da ne bo odšel. Počakajmo, kaj bo z drugimi fanti. Izpad je velika rana za vse Novogoričane. Tudi zato sem žalosten. Ne gre le za člansko ekipo, nogomet je šport, ki je bil na Goriškem najbolj organiziran, najbolj množičen, otrokom je omogočal življenje na igrišču. Prvo leto izpad naj ne bi vplival na zanimanje otrok, upam, da bo v Novi Gorici res tako."

image
Leo Caharija

Prva liga je bila na Goriškem navada tudi zaradi strašnega nogometnega bazena. Koliko odličnih igralcev, reprezentantov je dal, že če se človek ozre samo proti Šempetru pri Gorici, ki ima okoli 4000 prebivalcev. "Takrat, ko sem jaz odraščal, je bila to še vas," prekine Velikonja. On je od tam, pa Tim Matavž, Valter Birsa ... "Zarifović, Pirih in drugi, vsi smo odraščali v Šempetru," dopolni Eti. In se zamisli: "Gorica je nenehno proizvajala talente. V zadnjem obdobju jih ni bilo. Ali niso bili dovolj izbrušeni ali pa so prehitro odšli. Očitno nekaj ne štima." Različne strategije za izhod iz rezultatskih in finančnih kriz je ubiral klub, ena bolj nenavadnih je bilo sodelovanje s Parmo, ki je čez mejo pošiljala na desetine nogometašev. Leta 2015 je domačo sceno na novo začel sestavljati Miran Srebrnič. "Težave niso od včeraj. Verjamem, da nihče v klubu ni deloval zlonamerno. Je pa s Parmo nastala luknja treh generacij, morda štirih. Precej domačinov je izgubilo motiv, ker niso dobili priložnosti. Ta luknja se je verjetno zdaj odprla. Domačih fantov primanjkuje. In ko gre navzdol, je še težje v ogenj poslati mlade, takrat gre za goli obstoj," razlaga Velikonja.

En klic lahko spremeni vse

Zanj naj bi bila pomlad pri Gorici miren zalet, ne drama, potem ko zaradi poškodbe kolena celo leto ni mogel igrati. Jeseni, še pod komando Srebrniča, je že šlo navzdol, a da bo šlo tako globoko, si nihče ni drznil pomisliti. Potem so Srebrniča, zimzelenega Goričana, ki je bil kot igralec in trener zraven skoraj vse dni prve lige, zamenjali z Nerminom Bašićem. Čeprav so tekmeci hodili po vrtnicah, se je Velikonja odlično vrnil. Z osmimi goli je bil prvi strelec kluba, v dodatnih kvalifikacijah je zabil enajstmetrovko upanja ...

image
Andrej Petelinšek

"Prav sem se odločil. Če bi silil v tujino, po denar, ne bi dobil, kar sem iskal. Tukaj sem imel pri vrnitvi na igrišče sam precej besede, na razpolago sem imel vrhunskega fizioterapevta. Sebi in drugim sem dokazal, da je s kolenom vse v redu. Z goli sem skušal pomagati, pa ni šlo." Ne le z goli. Z bogato kariero je bil pri tridesetih lider, ki je skušal zadeve premakniti tudi zunaj igrišča. "Celo to se je zgodilo, da sem ekipo zaklenil v slačilnico in smo imeli sestanek. Na igrišču pa ni bilo učinka. Saj pravim, težave niso od včeraj in vzrok ali posledica je tudi pomanjkanje kakovosti. Pa to, da se eni niso zavedali resnosti položaja. Trener ima dvanajst, trinajst igralcev, ki jih rotira, sčasoma pridejo utrujenost, poškodbe, bolezni. In ko je s porazi padla še samozavest, je šlo vse narobe. Strahu sledijo brezvezne napake, še na tekmah, na katerih smo vodili, nismo zdržali."

image
Andrej Petelinsek

Danes, v iskanju nove poti za Gorico in zase, bo torej Etien Velikonja spet na delu. Zdravje je najpomembnejše, pravijo. In vsaj to je odnesel iz bolečega polletja v domačem klubu. Brez strahu, da znova klecne koleno. "Saj sem se strahu znebil kar hitro, bolj me je ovirala bolečina na mestu, kjer so mi odvzeli del tkiva, mi odrezali lep kos mišice. Ja, vesel sem, da sem spet zdrav. No, zdrav, od tekme z Rudarjem sem igral s počeno trtico. Doktor mi je rekel, da moram počivati mesec dni. Da nimam časa, sem odvrnil. Je bilo pač treba iti čez bolečino. Kar v redu je že, tudi zato sem se odpravil na morje, v ponedeljek začnem fitnes, tek. Čakajoč, kaj bo pri Gorici. Priprave bom začel z njo, predvidevam. Potem pa bomo videli, v nogometu lahko en klic čez noč vse spremeni."

Anketa

Ali radi gledate slovenske filme?

Sudoku