Epidemija povzročila manj škode od pričakovanj, pri Fainovih že novi rekordi

Zmago Gomzi, 30.7.2020
Andrej Petelinsek

Sestri Katja in Nika Fain sta dolgo tekmovalno pavzo uspešno prebrodili in se spogledujeta z najvišjimi cilji, a ta konec tedna bosta vzpon pripravljenosti preverjali še doma - v Ravnah na Koroškem.

Koronavirus je močno zarezal tudi v slovensko plavanje. V jeku pandemije so morali vsi prekiniti treninge, odpadla so vsa tekmovanja. Virus ni prizanesel mariborski trojki iz Branika, nekdanji šampionki in olimpijki, zdaj pa trenerki Metki Sparavec ter njenima hčerama, nadarjenima plavalkama, 18-letni Katji in 16-letni Niki Fain.

Domači bazen prava stvar

V času samoizolacije se je družina Sparavec-Fain dobro znašla. V domači garaži v Aljaževi ulici na Taboru je 11. aprila postavila montažni bazen dolg štiri metre in širok dva. Katja in Nika sta pripeti na elastiko lahko trenirali. "V omejenem obsegu, seveda, vendar sta ohranili stik z vodo, kar je bilo najbolj pomembno po mesecu dni treningov na suhem. Ne pomnim, da bi med kariero kdaj sama imela tako dolg premor," je pojasnila Metka Sparavec, leta 1996 najboljša športnica Maribora in leta 1999 še Ljubljane in Slovenije. Trenerka svojih hčera je bila kljub temu s spomladanskim delom zadovoljna: "V utesnjenem bazenu ni bilo možno piliti odrivov in obratov, pomembnih prvin, toda treningi so bili zanimivi in dobrodošli. Trenirali sta lahko prosto in hrbtno plavanje, tudi s plavutkami, pilili rotacijo telesa, gibanje in pravilne zavesljaje."

image
Andrej Petelinsek

Mariborska plavalna trojka je nestrpno čakala omilitev vladnih ukrepov, in ko se je to zgodilo, so se 11. maja vrnile v kopališče Pristan. "Spoštujemo vladna priporočila, se razkužujemo, ohranjamo predpisano razdaljo in nosimo zaščitno masko. Treniramo po dvakrat na dan, vmes še v fitnesu, tako da je zelo naporno. Dekleti dobro prenašata napore, tudi meni ni lahko, razpeta sem med športom in materinstvom," doda 41-letna mama štirih otrok, najmlajša, dvojčka Liam in Noah, sta stara dobro leto dni.

Spodbudno na Gorenjskem

Ponovni zagon tekmovanj v Sloveniji smo dočakali 11. julija, ko je bil v Radovljici mednarodni miting, ki pa je bil zaradi slabega vremena močno okrnjen. Na njem sta plavali tudi sestri Fain. "Dolgi premor je naredil svoje, zato sem negotovo pričakovala posledice. Toda dosežki v Radovljici so bili spodbudni, celo boljši, kot sem pričakovala. Škoda, da je vreme odplaknilo del tekmovanja, tako da nisem imela možnosti, da bi v celoti preizkusila pripravljenost," je pojasnila Katja Fain. Najbolj zadovoljna je bila z rezultatom v svoji paradni disciplini - na 200 metrov prosto -, čeprav je plavala le v predtekmovanju, popoldanski finale je odpadel. Mariborčanka upa, da se na Ravnah ta konec tedna to ne bo ponovilo. "Čaka me več startov in upam, da bom Koroško zapuščala zadovoljna. Rada bi videla, kakšna je moja trenutna pripravljenost. Verjamem, da se stopnjuje," je dodala za Ilko Štuhec druga najboljša športnica Maribora za leto 2019.

image
Andrej Petelinsek Katja Fain verjame, da bo potovala v Tokio.

Že z Gorenjskega se je zadovoljna vrnila tudi njena mlajša sestra. "Plavala sem v sprinterskih disciplinah v prostem, prsnem in delfinovem slogu ter izboljšala nekaj osebnih rekordov. Napredek je viden, zato se mitinga na Ravnah veselim. Morda bo spet padel kakšen osebni rekord. Tekmovanja med članicami mi dajejo dodaten motiv, želim si čimprejšnjega preboja med najboljše pri nas. Pripravljena sem na še trše delo, najprej želim izboljšati predvsem starte, obrate in podvodno plavanje," je načrte razkrila Nika Fain, ki je letos razkošen talent želela prikazati na mladinskem evropskem prvenstvu, a je prestavljeno na prihodnje leto.

Jeseni med najboljšimi na svetu

Mednarodna plavalna zveza je zaradi virusa močno oklestila program pomembnejših tekmovanj, ne bo evropskega prvenstva v Budimpešti in olimpijskih iger v Tokiu, je pa v programu svetovni pokal - v Evropi v Kazanu, Berlinu in v madžarski prestolnici, kamor si želijo Mariborčanke. "Svetovni pokal privablja najboljše, v takih razmerah je lažje izpolniti normo za olimpijske igre. Po eni strani sem zadovoljna, da so bile preložene, kajti časa za dosego cilja je veliko več. Prepričana sem, da si bom priplavala nastop na olimpijskem prizorišču. Najbližje sem mu na 200 metrov prosto, za normo zaostajam za sekundo," ne skriva optimizma starejša sestra, ki se ponaša z bronasto kolajno na mladinskem EP na 400 m prosto leta 2017 v Netanji pri Tel Avivu.

"Ne pomnim, da bi med kariero kdaj imela tako dolg premor"

Sparavčeva je zadovoljna z rezultati Katje in Nike v Radovljici, a hkrati prepričana, da bi bili še boljši, če ne bi bilo tako dolgega premora. "Pustil je posledice, a smo ga, kot kaže, dobro izkoristili. Pričakujem, da bodo rezultati na Ravnah to potrdili. Pripravljenost je v vzponu in dekleti sta optimistični," meni Sparavčeva, ki preložitev OI ocenjuje kot dobrodošlo predvsem za mlade. "Ti zorijo, v letu dni lahko občutno napredujejo. Menim, da bo Katja normo na 200 metrov prosto izpolnila. Nika pa jo mora za mladinsko evropsko prvenstvo, še zadnje leto je v tej kategoriji, njen napredek je spodbuden. Nato jo čaka dokazovanje med članicami, kjer za našimi najboljšimi ne zaostaja veliko."

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku