EP v rokometu: Proti srebrnim Švedom in publiki do zmage

Bojan Bauman, Göteborg (od našega poročevalca), 12.1.2020
Reuters

Predvsem po zaslugi izjemne obrambne linije si je slovenska reprezentanca na Švedskem priborila pomembno zmago.

Slovenski rokometaši so na evropskem prvenstvu odigrali svojo prvo finalno tekmo, ko so bili v Göteborgu nasprotniki domačini Švedi. In če se po jutru dan pozna, so na prvenstvu pred našimi še lepi trenutki. Tokrat so predvsem na račun odlične obrambe pred 12.500 navijači, ki so spodbujali domačine, razorožili aktualne evropske podprvake. V stresni končnici je Jure Dolenec v zadnji minuti tekme realiziral najstrožjo kazen in utišal dvorano Scandinavium - za končni rezultat 21:19 (10:9).

"Take tekme so mogoče le na velikih prvenstvih, takšno veselje pred polno dvorano, tokrat Švedov. Zadovoljen sem z obrazom, ki ga je naša reprezentanca pokazala. Pohvalil bi tudi tiste, ki niso stopili na igrišče, saj so nas nenehno bodrili, oni so naša prihodnost," je dogodke na igrišču komentiral kapetan Dolenec.

Slovenci so začeli v postavi Klemen Ferlin v vratih, Blaž Janc na krilu, Jure Dolenec, Borut Mačkovšek in Dean Bombač na zunanjih položajih ter Nik Henigman, ki je začel na krilu namesto Darka Cingesarja. Henigman je še en velikan, a so ga na krilo postavili tudi v njegovem klubu Pick Szegedu. Mnogo bolj pomembno kot to, kar počne v napadu, je njegov prispevek v obrambi. Na ta način je Slovenija dobila še višjo, še močnejšo linijo na šestmetrski črti pred vratarjem. Poteza se je hitro pokazala kot odlična.

Slovenija - Švedska 21:19 (10:9)
Göteborg, Scandinavium Arena, gledalcev 12.500, sodnika Robert Schulze in Tobias Tinnies, oba Nemčija.
SLOVENIJA: Ferlin 11 obramb, en zadetek, Kastelic; Blagotinšek 2, Henigman 1, Janc 2, Dolenec 7, Cingesar, Cehte, Kodrin, Zarabec, Šoštarič, Horžen, Žabič, Ovniček, Bombač 5, Mačkovšek 3.
ŠVEDSKA: Palicka 3 obrambe, Appelgren 9 obramb; Ekdahl du Rietz 3, Nielsen, A. Nilsson 3, Arnesson 1, Darj 1, Pettersson 2, Gottfridsson 5, Jeppsson, Tollbring 2, L. Nilsson 2, Henningsson, Chrintz, Pellas.
Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Švedska 1 (1), izključitve: Slovenija 6 minut, Švedska 10 minut, rdeči karton: Nielsen v 60. minuti.

Mrtev človek vesel zmage

V primerjavi s prvo tekmo proti Poljakom se je Dolenec v napadu nemudoma sprostil in v peti minuti Slovenijo popeljal v prvo vodstvo s 3:2. Nemška sodnika sta hitro začela izključevati slovenske rokometaše, prvi si je kazen prislužil Blaž Blagotinšek. Njegov kolega v bloku Borut Mačkovšek je v naslednjih trenutkih še bolj zaprl obrambno linijo. Njegova igra je bila praktično brez napak tudi v napadu. "Neizmerno sem vesel zmage, ampak v tem trenutku sem mrtev človek. Igral sem 59 minut, ponosen pa sem predvsem na igro v obrambi. Ko ni Blagotinška, je ob meni Igor Žabič. Zdaj smo si odprli številna vrata. No, o medalji še ne bom govoril, ker potem se nam lahko hitro pripeti, da od tega ne bo nič. A tudi v drugem delu tekmovanja imamo možnosti. Saj smo vendar danes premagali Švede pred polno dvorano," je razmišljal Mačkovšek.

Tako kot pred njimi Poljaki so tudi švedski napadalci kmalu izgubili ideje, kako prebiti visok slovenski obrambni zid. In v napadu je bila to mnogo boljša igra Slovenije kot proti Poljakom, čeprav je večina akcij šla prek sredine igrišča, pri čemer krila niso dobivala uporabnih žog. 12.500-glava množica je prvič nekoliko zaspala v 16. minuti, pri vodstvu Slovenije s 6:5. Nič ni bilo od hitre švedske igre, protinapadov, medtem ko na postavljeno obrambo Slovenije ni bilo veliko prostora za strele, ki jih je pričakal Klemen Ferlin. "Neverjetno, res smo bili dobri, predvsem v obrambi. Že ob polčasu sem vedel, da bomo zmagali. Poklon tudi napadalcem, ko je bilo potrebno, so zadeli vrata. Pa v obrambi so mi izjemno pomagali. Počutim se super. Gremo v pravi smeri, a imamo še rezervo predvsem v protinapadih," pravi Ferlin.

"Občinstvu smo dokazali, da imamo tudi jajca"

Prvo občutnejše vodstvo Slovenije s tremi goli (9:6) Slovenije v 23. minuti še ni bilo trajno. Jim Gottfridsson je izkoriščal majhen prostor za uspešne zaključke in za ohranjanje stika. Ob polčasu je bilo 10:9 za Slovenijo. V napadu je Slovence tokrat izredno dobro vodil Dean Bombač, ki je to počel z velikim zadovoljstvom: "Ni lepšega. Saj lahko zdaj razlagamo na dolgo in široko, a na tej tekmi smo pokazali naš karakter. Občinstvu smo dokazali, da imamo tudi jajca, nismo se ustrašili polne dvorane. To je dokaz, da smo veliki. Naredili smo velik posel, zdaj je to tekmo treba pozabiti. Saj sem vsem povedal, da je naš prvi finale tekma s Švedi, naslednji je že tekma s Švicarji ... In tako po vrsti, dokler ne uresničimo svojih sanj. Ostati moramo na tleh. Sam sem v obrambi lahko celo nekoliko varčeval z močmi, toda naši štirje konji v obrambi so crknili. Kapo dol pred njimi, brez njih in brez Ferlina bi se zdaj drugače pogovarjali."

"Naš prvi finale je bila tekma s Švedi. Naslednji je s Švicarji"

Vranješ tudi na začetku drugega polčasa ni ničesar spreminjal. Na igrišče je prišla tokrat že samozavestna Slovenija s sproščenimi rokometaši. Ki pa so začeli grešiti v napadu. Na srečo smo imeli v vratih razpoloženega Ferlina, ki je z uspešnimi obrambami preprečil evforijo v dvorani. V zadnjih minutah so Slovenci povedli za dva gola, sledila je razburljiva končnica, ko sta sodnika nekoliko spremenila kriterij, a so se tudi takrat Slovenci dovolj dobro znašli, za zmago z 21:19. Slovenija ima po dveh krogih štiri točke, po dve imata Švedska in Švica, brez točk in brez možnosti za napredovanje pa je Poljska. V torek je na sporedu še zadnji krog prvega dela v skupini F.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku