EP v rokometu: Danes proti Švedom, Vranješ pravi, da so občutki mešani

Bojan Bauman, Goteborg (od našega poročevalca), 12.1.2020
Bjorn Larsson Rosvall/tt

V Goteborgu bo ob 18.15 na sporedu derbi skupine: Slovenija - Švedska.

Danes ob 18.15 se bodo v skupini F, ki igra v Goteborgu, med seboj pomerili rokometaši Slovenije in Švedske. Obe ekipi sta v prvem krogu zabeležili zmagi. Slovenci so s 26:23 premagali Poljake, Švedi pa visoko, s 34:21 Švicarje. Švedi igrajo pred domačim občinstvom in so nedvomno veliki favoriti dvoboja. Švedski časopisi izpostavljajo, da bo Slovence v današnjem dvoboju vodil njihov nekdanji junak Ljubomir Vranješ, osvajalec olimpijskega zlata in zlate medalje na svetovnem prvenstvu. Mož, ki je rojen v Goteborgu. "Na tekmo odhajam z mešanimi občutki, saj sem za Švedsko igral dvanajst let in sem z njo dosegel velike uspehe, zdaj pa bom na nasprotni strani igrišča. Ne glede na vse bomo igrali na zmago," pojasni Vranješ.

Tekme Švedske spremljajo Vranješevi nekdanji soigralci, takoimenovani Bengan boysi. Švedski heroji v času med 1996 in 2002, ki so s svojim primatom na rokometnih igriščih za vselej zaznamovali to igro. Poimenovali so se po trenerju Bengtu Johanssonu, ki jih je v tistem obdobju na velikih tekmovanjih vselej pripeljal do finalnih obračunov, običajno so osvajali lovorike. V petek je bil nekdanji švedski selektor na tekmi Švedske s Švico, v družbi z Björnom Jilsenom, Perom Carlénom, Pierrom Thorssonom, Magnusom Anderssonom, Johanom Eklundom, Magnusom Wislanderjem, Staffanom Olssonom, Erikom Hajasom in Stefanom Lövgrenom. Vranješ je seveda manjkal, a Olsson, Lindgren in Lövgren so njegovo vodenje Slovenije na tekmi s Poljsko spremljali skozi šipo restavracije v dvorani.

"On je profesionalec, ki je zaposlen pri Slovencih. Pozna vse v švedski ekipi in to je njegova velika prednost. Danes bo želel zmagati v Goteborgu, Švedom bo vsekakor pripravil težke trenutke," je pred dvobojem razmišljal Olsson. Prva tekma v skupini F se bo začel ob 16. uri, ko se bodo Poljaki in Švicarji nadejali prvih točk na turnirju. Slovenci bodo s Švicarji igrali v torek ob 18.15. Iz vsake skupine napredujeta prvi dve ekipi.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku