Edini zasebni dom starostnikov v Mariboru v rokah Avstrijcev

Barbara Bradač, 10.2.2020
Andrej Petelinšek

Po domu starejših občanov v Radencih in domu starejših občanov v Vojniku je avstrijski upravitelj domov za starejše SeneCura kupil še Sončni dom v Mariboru.

Sončni dom je od 31. januarja letos tudi uradno v rokah podjetja SeneCura, največjega avstrijskega upravitelja domov za starejše, ki je del mednarodne mreže domov za starejše francoskega koncerna Orpea. Novi lastniki zatrjujejo, da sama sprememba lastništva v Sončnem domu v Mariboru ne bo vplivala ne na stanovalce ne na zaposlene.

Trenutno je dom s 166 posteljami polno zaseden, za stanovalce skrbi 93 zaposlenih.

Potrdilo se je, kar smo v Večeru napovedali sredi januarja letos, da bodo svoj delež v družbi prodali GIC Gradnje, Alan Perc in Rafael Kos, ki so skupaj imeli v rokah 50 odstotkov družbe, lastnica preostalega 50-odstotnega deleža Sončnega doma je družba sama. Alan Perc, ki je bil solastnik Sončnega doma od leta 2015, sicer pa je tudi direktor javnega podjetja Energetika Maribor, prodaje ne komentira. Sprememba lastniške strukture je že razvidna v poslovnem registru Ajpes, prav tako sta na spletni strani Sončnega doma že objavljena logotip SeneCure in kratko sporočilo o skupini.

image
Andrej Petelinšek

Najprej spoznavanje, nato implementacija standardov

Kot so sporočili iz družbe SeneCura, bo najprej v prihodnjih mesecih steklo spoznavanje notranjih procesov dela v domu in pregled vseh morebitnih rizičnih faktorjev, ki bi lahko vplivali na osnovno dejavnost. "Proces integracije namreč poteka najprej v smeri spoznavanja notranjih procesov, nato pa v smeri implementacije standardov skupine SeneCura. Po sedanjih izkušnjah je namreč vsaka hiša drugačna in je zato individualen pristop k integraciji nujen. Taki procesi stečejo vedno po protokolu, po nakupu, tako kot smo to storili v domovih v Radencih in Vojniku, kjer procesi integracije še potekajo," so pojasnili pri SeneCuri.

Kdo je SeneCura
Skupina SeneCura je zasebna družba, ki je bila ustanovljena leta 1998 v Avstriji, kjer upravljajo 84 ustanov za zdravstveno varstvo in oskrbo. Leta 2015 so postali del francoske skupine Orpea, ki upravlja 951 ustanov v 16 državah, med njimi v Nemčiji, na Nizozemskem, Portugalskem, v Španiji, Avstriji ... Skupaj imajo več kot 96 tisoč postelj za kratkoročno in dolgoročno oskrbo.

Zapisali so še, da sama sprememba lastništva v Sončnem domu v Mariboru ne vpliva ne na stanovalce ne na zaposlene. "Vse pogodbe z njimi ostajajo enake," zatrjujejo. Sicer pa dodajajo, da načrtujejo v prihodnje tudi dokončanje projekta odprtja novega oddelka, v celoti namenjenega stanovalcem z demenco, za katerega je bila že nekdanjim lastnikom podeljena koncesija za dodatnih 60 postelj.

166 postelj imajo v Sončnem domu

Trije novi zakoniti zastopniki

Sončni dom je edini zasebni dom starostnikov v Mariboru s koncesijo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, sprejme lahko največ 166 stanovalcev, koncesija pa se mu izteče leta 2042. Novi lastniki so doslej v Sloveniji kupili dva doma za starejše, in sicer Dom starejših občanov Radenci ter Dom starejših občanov Vojnik.

V Sončnem domu so novi lastniki postavili tudi tri svoje zakonite zastopnike, to so Anton Kellner, Horst Markus Schwarz in Dita Chrastilova, vsi so iz Avstrije. Ti so tudi zakoniti zastopniki Doma starejših občanov v Radencih. Dosedanji zakoniti zastopnik v Sončnem domu Robert Žvižaj ostaja v domu kot direktor s pooblastili.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku