Testirali so preko 60 ljudi. Je bila okužba vnešena iz tujine? Flis: "Razmere so bolj nepregledne kot marca"

Andreja Kutin Lednik, 30.6.2020
Sašo Bizjak

O tem, od kod naj bi bila okužba prvotno vnešena, je več domnev, najverjetneje gre za vnos iz tujine, domnevno iz Črne gore. V zdravstvenem domu pa, pozorni naj bodo bolniki, ki so obiskali urgenco v petek, nedeljo in v ponedeljek.

Direktor UKC Maribor Vojko Flis ​je danes dopoldne sporočil, da je sedem zdravnikov prehospitalne enote dr. Adolfa Drolca Covid pozitivnih. "V ustanovi smo sprejeli vse potrebne varovalne ukrepe, potrebna bo ponovna reorganizacija, ker je iskanje stikov zahtevno. Bolnike, ki so bili v nedeljo med osmo uro zjutraj in deseto popoldan na urgenci, pa prosimo, da so nekoliko bolj pozorni na svoje zdravstveno stanje in če opazijo, da se jim pojavlja bolezen podobna gripi, da gredo k svojemu osebnemu zdravniku, saj vseh stikov še nismo našli."

Gre za zdravnike, ki so imeli 24. junija skupni sestanek nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma, na tem sestanku je bilo devet zdravnikov, dva sta negativna, sedem pa pozitivnih na koronavirus. Trije od njih so delali na urgenci, a bolj pomemben podatek je, da so imeli stike z ljudmi tudi sicer in tisti ljudje so imeli nove stike dalje. In vse te stike je domala nemogoče izslediti, čeprav smo delali včeraj cel popoldan in celo noč, pravi Flis.

Ste obiskali urgenco v petek, nedeljo ali ponedeljek?
"Vse spremljevalce in bolnike, ki so bili v urgentnem centru v petek, 26. junija med 7. in 12. uro, v nedeljo 28. junija, med 7. in 19. uro ter v ponedeljek, 29. junija med 7. in 16. uro, da se opazujejo. Takojšnja testiranja so predvidena za zdravstvene delavce ter za kronične ter onkološke bolnike, sicer o testiranju odloči osebni zdravnik. Če se pojavi nahod, kašelj, bolečina v žrelu, povečana telesna temperatura, bolečine v mišicah ali slabo počutje, je potrebno kontaktirati osebnega zdravnika.," pravi Danilo Maurič, strokovni direktor ZD Adolfa Drolca.
Med osebjem zdravstvenega doma je bilo 42 negativnih testov, na rezultate 20 testov so še čakali, a so popoldne sporočili, da je vseh dvajset izvidov ostalih zaposlenih v OE NMP ZD Maribor negativnih na covid-19. 
V osamitvi je 14 ljudi, okuženi zdravniki ter njihovi ožji sodelavci. Izpad bodo pokrili z urgentno službo Slovenska Bistrica, Ptuj, Lenart, če bi se širjenje okužb nadaljevalo, bi prosili za pomoč ostale ustanove. Da bi se okužba prenesla na bolnike, je po mnenju Mauriča malo verjetno, saj so zaposleni ves čas stika z bolniki v popolni zaščitni opremi. Maurič še meni, da je verjetnost, da je okužbo vnesel zdravnik, ki se je udeležil strokovnega srečanja v Črni gori, majhna. Tja je potovalo pet slovenskih zdravnikov, ki pomagajo pri vzpostavitvi helikopterskih reševalnih prevozov v Črni gori, a okužen je le mariborski zdravnik, ostali štirje pa ne. "Zdravnik je imel hude pomisleke pred to potjo, a gre za državni projekt pod okriljem ministrstva za zdravje," dodaja.

Z dela umaknjenih sedem zdravnikov zdravstvenega doma

Testiranih je bilo več kot 50 ljudi, testiranja še tečejo in bodo tudi še ponovljena. Čas od nastanka morebitne okužbe do danes, je prekratek, da bi se pokazali vsi, ki so morebiti okuženi. Med njimi so tako pacienti kot zdravstveno osebje.

O tem, od kod naj bi bila okužba prvotno vnešena, je več domnev, najverjetneje gre za vnos iz tujine, domnevno iz Črne gore, a tudi ta podatek se še preverja. Eden od zdravnikov je tam obiskal strokovno srečanje.

Tako je sedaj z dela umaknjenih sedem zdravnikov zdravstvenega doma, kar bo vplivalo na nujno medicinsko pomoč v mestu, saj gre za nujno medicinsko pomoč, kjer zdravniki delajo tudi v reševalnih vozilih. Tako jim bo UKC Maribor skušal pomagati s svojimi zdravniki. Med zdravniki UKC Maribora zaenkrat ni okuženih, tisti, ki so bili v stiku, to je 14 ljudi, pa so v osamitvi.

"Razmere so bolj nepregledne kot meseca marca, ko sta prišla dva zaposlena iz Italije, stikov zaposlenih je bilo neprimerno manj kot sedaj, ko se je pahljača razširila. V UKC Maribor še vedno veljajo vsi ukrepi iz časa epidemije. Ta je bila preklicana samo administrativno, mi pa smo ves čas opozarjali, da to na virus ne vpliva. Potrebna pa bo znova reorganizacija znotraj ustanove. Odpira se Covid oddelek, zaenkrat bolnikov, ki bi potrebovali bolnišnično zdravje še nimamo, a seveda bo potrebno počakati še vsaj sedem dni, da bomo videli, kako se bodo okužbe gibale ter seveda kako se bo razvijala bolezen pri okuženih. Eden od okuženih kaže resne znake bolezni, ostali ne, upamo, da bo tako ostalo," pravi Flis in opozori, da so tudi ljudje, ki znake okužbe pokažejo šele po 14-ih dnevih. 

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku