Državni zbor: Za odločanje na daljavo

Urška Mlinarič, 3.4.2020
Matija Sušnik

Predsednik državnega zbora Zorčič predlaga možnost uvedbe zasedanj državnega zbora na daljavo. Ustavni pravnik Kaučič poudarja, da je treba zagotoviti varovalke.

Da bi državni zbor lahko zasedal, če bi bil kateri poslanec okužen s koronavirusom, je predsednik državnega zbora Igor Zorčič (SMC) vodjem poslanskih skupin poslal predlog sprememb poslovnika državnega zbora. V njem predlaga, da bi v poslovnik vpeljali določilo o sklicih sej na daljavo. In to ne le v primerih, ko bi navzočnost poslancev lahko pomenila tveganje za zdravje drugih poslancev, temveč tudi ob naravnih ali drugih hujših nesrečah, z odločitvami pa se ne sme odlašati.

O tem, ali obstajajo razmere za sklic seje na daljavo, bi odločal kolegij predsednika državnega zbora, pri čemer pa mora odločitev podpreti toliko vodij poslanskih skupin, da ti predstavljajo najmanj dve tretjini poslancev. Kolegij bi bil tudi tisti, ki bi določil, koliko časa bodo imele posamezne poslanske skupine na voljo za razpravo.

image
Andrej Petelinšek Dr. Igor Kaučič: ”Še kako pomembno je, da državni zbor, če ne gre drugače, deluje in sprejema ukrepe na daljavo.”

Seveda se ob takšnem načinu dela, ko morajo poslanci ne le razpravljati, temveč tudi glasovati, odpira vprašanje, ali imajo tako državni zbor kot poslanci na voljo ustrezno tehnično opremo in seveda primerno zaščito, da ne bodo nastale zlorabe. Iz državnega zbora nam včeraj na to vprašanje niso odgovorili. Podali so le splošni odgovor, da je to šele osnutek. A v slednjem je določeno, da bo moral vsak poslanec do roka sporočiti, ali bo na seji sodeloval na daljavo. V tem primeru bo moral poslanec poskrbeti, da bo njegova komunikacijska naprava povezana v omrežje, ki omogoča prenos zvoka ali slike ali samo zvoka. Seja bo izpeljana s takšno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, "ki bo omogočala tako sliko in zvok ali vsaj slednje, da bo mogoče nedvoumno ugotoviti identiteto poslanca, ki sodeluje na daljavo". Poslanci bodo lahko, če ne bodo imeli glasovalne naprave, glasovali na način, da se izrečejo z "da", "ne", "vzdržan" ali dvignejo karton določene barve. Možen pa bo tudi drugačen način, če se bodo tako dogovorili, piše v predlogu.

Ustavni pravnik Igor Kaučič, ki je o tej temi sodeloval preko videokonference na nedavnem kolegiju državnega zbora, poudarja, da je treba pri tovrstni izvedbi sej, ki se mu v razmerah, kot je pandemija, zdijo smiselne, poskrbeti za varovalke in temeljne demokratične standarde. "Poleg tega, da bosta jasni identiteta glasujočega in njegova volja, je pred samim glasovanjem treba poskrbeti tudi za to, da bo imel na voljo vso potrebno dokumentacijo in informacije za odločanje. Pa tudi, da mu bo omogočena razprava. Če bo tako, se mi zdijo to rešitve v pravo smer," pravi Kaučič in poudarja, da je še kako pomembno, da državni zbor, če ne gre drugače, deluje in sprejema ukrepe na daljavo, ker bi v nasprotnem primeru vlada morala sprejemati začasne ukrepe ali bi celo nastala blokada.

Zagotovitev delovanja, sicer ...
K podpori spremembam poslovnika državnega zbora, ki bi omogočale sprejetje ukrepov in odločanje poslancev na daljavo, je včeraj v parlamentu pozval tudi predsednik vlade Janez Janša. Pojasnil je, da so v vladi že razpravljali o tem, da bi prenesli pristojnosti z državnega zbora na vlado, kot jim to omogoča ustava. A se za zdaj za to niso odločili. "Če parlament ne bo operativen, pooblastila pa ne bodo prenesena, bomo v vakuumu, ne bo odločitev," je še dodal. Vendar pa, kot poudarja ustavni pravnik Igor Kaučič, zadeve s prenosom pristojnosti niso tako preproste. Najprej bi moral državni zbor na predlog vlade razglasiti izredne razmere. In tudi takrat bi po 108. členu ustave le v primeru, če se državni zbor ne bi mogel sestati, predsednik republike na predlog vlade izdajal uredbe z zakonsko močjo.

V koaliciji so spremembam poslovnika naklonjeni, prav tako jih načeloma podpirajo v SD in LMŠ, medtem ko v SAB pravijo, da dokončne odločitve še niso sprejeli. Imajo pa pomisleke v Levici, kjer opozarjajo, da bi lahko bilo s tem načinom okrnjeno delo državnega zbora, ki se že spreminja v glasovalni stroj. Sprašujejo pa se tudi o tehničnih kapacitetah pri takšnem delu, pojasnjuje poslanec Matej Vatovec. Poslovnik je mogoče spreminjati z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku