DOSOR Radenci: Literati o staranju

Filip Matko Ficko, 14.12.2018
FIlip Matko Ficko

V predprostoru knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, so se 12. decembra popoldne na rednem srečanju ob sredah sešli članice in člani tamkajšnjega literarnega krožka. Ob tej priložnosti jim je stanovalka Senta Lončar pripravila zanimivo urico branja.

Brala jim je zanimive tekste iz knjige patra Anselma Gruena »ŽIVIMO ZDAJ! O sreči staranja«.

image
FIlip Matko Ficko Krožkarji so prisluhnili branju iz knjige.
 

V predgovoru knjige pravi avtor sam: »Staramo se od prvega dne življenja naprej. Nekega dne se tega tudi zavemo. Starejši ko postajamo, večji je zaklad spominov v nas. A tudi če v poznejših letih radi zremo nazaj v preteklost – življenje vedno teče v zdajšnjem trenutku. V vsakem življenjskem obdobju in tako tudi v starosti gre za to, da živimo v danem trenutku. Pri tem je treba ta trenutek živeti v zavedanju naše končnosti. Star človek se ne zna umestiti v sedanjosti. Jutri vedno postavlja pod vprašaj zdajšnji trenutek.

image
FIlip Matko Ficko Knjiga »ŽIVIMO ZDAJ! O sreči staranja« patra Anselma Gruena.
 

A ravno v tem, ko se starejši človek zave omejenosti svojega življenja, torej tudi smrti, zmore živeti povsem v trenutku. Tako postane življenje sproščeno. Sproščenost pri tem ne pomeni samo, da se ne oklepam preteklega, temveč, da trenutek pustim tak, kakršen je, ne da bi ga hotel zadržati, pa tudi ne da bi ga ocenjeval. Zdaj pustim tak, kakršen je. To je umetnost staranja na dober način: zavestno vedno bolj živeti v trenutku in obenem vedeti, da vsak trenutek mine in da nas čaka nekaj, kar ne bo več minilo, kar bo ostalo za vedno …«. Sledilo je še precej branja.

Ob kavici so za tem DOSOR-jevi literati pokramljali o slišani vsebini, si zapisali naslov knjige in njenega avtorja, da jo bodo v najkrajšem času poiskali v knjižnici ter z izbranimi prebranimi besedami spoznali tisto, kar itak vsak dan v lastni koži preživljajo – svoja leta (starost).

image
FIlip Matko Ficko Fotografija patra Anselma Gruena v knjigi.
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku