DOSOR - »Demenci prijazna točka«

Filip Matko Ficko, 25.9.2018
Filip Matko Ficko

DOSOR, Dom starejših občanov Radenci, je od 19. septembra dalje na področju Štajerske v Sloveniji že deveta »demenci prijazna točka«, saj jih je doslej delovalo že osem: Spominčica Ormož, Center starejših občanov Ormož, Doma Danice Vogrinec Maribor, Dom starejših občanov Lenart, Dom upokojencev Ptuj, Dom upokojencev Ptuj – enota Kidričevo, Dom pod gorco Maribor in Dom starejših občanov Ljutomer.

V okviru številnih prireditev, ki se letos v septembru – Svetovnem mesecu Alzheimerjeve bolezni (demence) – vrstijo po Sloveniji in jih koordinira ter usmerja Spominčica, Slovensko združenje za pomoč pri demenci (Alzheimer Slovenija), ki deluje že dvajseto leto, so to v radenskem DOSOR-ju pripravili že v sredo, 19. septembra popoldne.

Stanovalke in stanovalci tega doma so ob sodelovanju številnih svojcev po 16. uri v prostorih razstaviščne avle DOSOR-ja prisluhnili dr. med. Jožici Gamse, specialistki psihiatrije, ki je podala številne informacije v zvezi z demenco ter dala tudi napotila, kako preusmeriti pozornost obolelega za demenco. Opomnila je na pomembnost zdravil, prehrane, telesne aktivnosti obolelih, kot tudi na vaje za krepitev spomina.

image
Filip Matko Ficko Predavanje dr. med. Jožice Gamse, spec. psih.
 

Vse zbrane v razstaviščni avli DOSOR-ja je pozdravil tudi župan Občine Radenci Janez Rihtarič, predstavnica Spominčice – Slovenskega združenja za pomoč pri demenci (Alzheimer Slovenija). Vlasta Hojan pa je čestitala DOSOR-ju ob njegovi letošnji 10-letnici ter predstavnici Vandi Sobočan izročila listino, da se DOSOR, Dom starejših občanov Radenci, imenuje za demenci prijazno točko.

image
Filip Matko Ficko Pozdrav župana Občine Radenci Janeza Rihtariča.
 

Udeleženke in udeleženci uvodnega predavanja so se nato zbrali pred vhodom v DOSOR, kajti na vhodna vrata je bila prilepljena nalepka »Demenci prijazna točka«.

image
Filip Matko Ficko Listina DOSOR-ju – Demenci prijazna točka.
 

Sledil je organiziran sprehod od DOSOR-ja v radenski park in nazaj, po sprehodu pa je večina prijetno pokramljala ob brezalkoholnih napitkih in pecivu – bil je to pravi Alzheimer cafe!

image
Filip Matko Ficko Sprehod za spomin.
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku