Domači velnes - topel kotiček, v katerem se posvetimo sebi

Tina Recek, 10.12.2019
Klafs

Namakanje v prijetno topli brbotajoči vodi in nastavljanje vročini v savni prijata zlasti pozimi. Z nekaj denarja, ustreznim prostorom in pod budnim očesom strokovnjakov si lahko velnes prostor omislimo kar pod domačo streho.

Po napornem delavniku je imenitno, če si lahko privoščimo sprostitev v domači oazi užitka, ki jo nudita savna in masažni bazen. Pri nas so najbolj priljubljene finska, turška, infrardeča in bio zeliščna savna. Luka Remic iz podjetja Remax pojasni, da so finske savne suhe, brez pare, temperatura v njih je od 80 do 110 stopinj Celzija pri pet- do desetodstotni relativni vlažnosti. Savnanje v njej krepi imunski sistem, spodbuja potenje in sprošča napetost v mišicah. Bio savna velja za bolj blago obliko finske savne z nižjimi temperaturami, v njej se uporabljajo eterične dišave in zelišča. Potem so tu še infrardeče savne, ki jih imenujemo tudi infrardeče kabine - v njih telo ogrevajo različni grelni elementi. Za to vrsto savne je značilno, da je v njej temperatura zraka med 40 in 60 stopinjami Celzija, v notranjosti je 45-odstotna vlažnost. Infrardeče savne ne potrošijo veliko električne energije in se hitro segrejejo. Infrardeča toplota ima številne prednosti za telo, saj prodre nekaj centimetrov globoko v tkivo in deluje globinsko.

Turške savne so parne kopeli, ki jih delimo na tako imenovane klasične parne kopeli, hamam, solne parne kopeli in blatne parne kopeli. Parna ali turška savna je kopel, v kateri je temperatura zraka okoli 50 stopinj Celzija, vlažnost pa je kar stoodstotna. Ta savna blagodejno vpliva na čiščenje kože in dihalne poti.

Higiena savne
Luka Remic iz Remaxa svetuje, da savne z lesenimi oblogami občasno obrišemo z vlažno krpo in predvidoma enkrat na leto naoljimo.
Pri parnih savnah priporoča, da pred vsako uporabo in po njej savno očistimo in poskrbimo, da se posuši.

Sinonim savnanja

Po besedah Luke Remica se ljudje pri nas najpogosteje odločijo za finsko savno in IR-kabino. Prva je sinonim savnanja in ima ogromno dobrodejnih učinkov na telo in zdravje, IR-kabine pa so cenovno ugodne in zavzamejo malo prostora. Poleg tega imajo najnižje stroške nabave in obratovanja, zaradi česar so v zadnjih letih postale zelo priljubljene. In kako velik prostor potrebujemo za savno pod domačo streho? Sogovornik odvrne, da je idealno, če zanjo lahko namenimo prostor od 16 kvadratnih metrov. V takšnem prostoru potem postavimo tako veliko savno, da v njej lahko ležita dva, zraven bosta prav prišla počivalnika in prha. Seveda pa je velikost prostora odvisna od želja uporabnika. "Za finsko, IR-savno in bio savno je primerna večina prostorov. Ključno je, da je na tleh talna obloga, ki prenese temperature v savni, in da je možno vlago obrisati. Večinoma se vgrajujejo v kopalnice ali prostore, posebej namenjene za savno. Za parne kopeli se prostor pripravi posebej, najbolje je, da se izvede v sklopu domačega velnesa ali kopalnice," poudarja Remic. Preden katerokoli savno postavimo v prostor, moramo preveriti električno napeljavo. Za infrardečo savno zadostuje enofazni priključek oziroma navadna vtičnica, druge napeljave niso potrebne. V finski savni potrebujemo za priklop peči trifazni priključek (380 V).

image
HotSpring/JobPlus Masažni bazen je odličen tudi za uživanje na prostem v vseh letnih časih, je pa treba poskrbeti, da se voda v njem ves čas ogreva.

Bazena nikakor ne v kot

Popolnega domačega velnesa ni brez masažnega bazena. Če ima sprostitvena oaza tudi savno, kabino za prhanje, toaletni prostor, kotiček s počivalniki in še fitnes naprave, naj obsega okoli 50 kvadratnih metrov. Bojan Plešec iz podjetja JobPlus, ki je uradni zastopnik ameriškega proizvajalca HotSpring, priporoča, da ko kupujemo masažni bazen, moramo imeti v mislih, da gre za dolgoročni nakup. Da bomo z bazenom zadovoljni, so ključni filtracijski sistem, izolacija masažnega bazena, ergonomija školjke, raznolikost masažnih mest in energijska poraba. Ko ga umestimo v prostor, bodimo pozorni na to, da ni stisnjen v kakšen kot. Ker ima masažni bazen termoizolativni pokrov, ki se odpira na eno izmed stranic, je treba paziti tudi na ustrezne odmike od stene. Prav tako bodimo pozorni na dostop do masažnega bazena in servisnega prostora, ki je praviloma na stranici, iz katere se vstopi v bazen.

Pokrov in pokrivalo
Masažni bazen lahko krasi tudi domači vrt. Bojan Plešec iz podjetja JobPlus v tem primeru zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom in podaljšanja trajnosti termoizolativnega pokrova priporoča posebno tesno prilegajoče se pokrivalo, ki ga ukrojijo za vsak bazen posebej. Praviloma je pokrivalo v barvi ohišja bazena in narejeno tako, da ga ni treba odstranjevati, temveč se odkrije hkrati z bazenskim pokrovom. Dvižne mehanizme termoizolativnega pokrova je mogoče dobiti v več različicah in jih lahko izberemo glede na umestitev v prostor.

Ves čas napolnjen z ogrevano vodo

Kot še pravi Plešec, potrebujemo za masažni bazen ravno podlago in priključek na električno omrežje. Voda naj bo v prostoru oziroma bližini. Ker masažni bazen ploskovno nalega na podlago (je s celotno spodnjo ploskvijo v stiku s podlago), morajo vse instalacije – električna in vodovodna, vključno s talnim sifonom – biti izpeljane zunaj tlorisa bazena. V primeru "utopljene postavitve" v tla je potreben še izkop gradbene jame. V zvezi s podlago še dodaja, da mora imeti ustrezno nosilnost, ki ne sme biti manjša od 450 kilogramov na kvadratni meter. Masažni bazen je ves čas napolnjen z ogrevano vodo na želeno temperaturo, za kar poskrbi vgrajeni grelnik. Bojan Plešec poudari, da se grelniki razlikujejo po kakovosti, materialih in moči. Ni nujno, da je šibkejši tudi slabši. Ključna je tudi moč grelnika, ki vpliva na energijsko porabo.

Hkrati prha in savna
Namesto klasične savne si lahko omislimo tuš kabino s parno savno. Danijel Fartek iz Salona kopalnic MCK izpostavi, da lahko izbiramo med parnimi kabinami že v velikostih 90 x 90 ali 120 x 80 centimetrov. Priporoča pa vsaj 90 x 120 centimetrov ali več, saj stena v teh kabinah, kjer so po navadi nameščene šobe in uparjalnik za paro, zavzame veliko prostora, v preozki kabini pa bi lahko imeli občutek utesnjenosti.
“Pozitivni učinek savnanja dosežemo samo z redno uporabo savne, vsaj enkrat na teden. Če smo v dobri fizični kondiciji in smo zdravi, se lahko savnamo tudi večkrat tedensko. Vendar pri tem ne preobremenjujemo telesa. Kljub temu ne bo odveč priporočilo, da se pred večkratnim obiskom savne posvetujemo z osebnim zdravnikom,” sklene Fartek.

Rešitev za majhen prostor

Če nimamo dovolj prostora za masažni bazen, je rešitev masažna kad. Kot pravi Danijel Fartek iz podjetja Salon kopalnic MCK, nam zaradi nje ni treba izbirati večje kadi kot običajno. Večina kadi ima možnost, da se vanje vgradi masažni sistem, pa naj je ta samo vodni ali kombiniran z zračnimi šobami. Tako so kadi na voljo tudi v standardnih dimenzijah, na primer 170 x 70 ali 180 x 80 centimetrov. Če pa želimo v masažni kadi uživati v dvoje, je priporočljivo razmisliti o kadeh, ki so temu namenjene. V tem primeru potrebujemo nekoliko več prostora, da je razvajanje popolno.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku