Domača lekarna: Vinska rutica za ostrejši vid

Patricija Šenekar, 7.8.2019
Wikipedia

V starih časih je vinska rutica veljala za rastlino, ki naj bi ostrila vid in dramila ustvarjalni navdih. Posušeni listi vinske rutice bodo odgnali mrčes.

Vinsko rutico (Ruta graveolens L.) sadimo na sončno lego zeliščnih gredic in vrtičkov. Je prezimno trden grmiček, ki zraste do 60 centimetrov visoko. Spomladi jo porežemo, saj s tem spodbudimo tvorbo mladih zelenih vejic. Zacveti v zgodnjem poletju z zelenkasto rumenimi nagubanimi cvetovi, iz katerih pozno poleti dozorijo semena, ki jih rastlina odvrže v svojo bližnjo okolico, drobni sejančki pa rastejo zelo počasi. Pozno poleti jo lahko razmnožimo tudi s stebelnimi potaknjenci.

Majhni zaokroženi modrozeleni krpasti lističi imajo drobne oljne žleze in so zelo grenkega okusa. V majhnih odmerkih dajejo muškatni priokus ribjim in jajčnim jedem, uporabimo jih lahko tudi kot dodatek kremnim sirom. Semena se lahko skupaj s semeni zelene, luštrekom in listi mete uporabljamo za mesne marinade.

Iz listov lahko naredimo blag poparek, s katerim se spirajo utrujene oči. Kot čaj pa se lahko uporabijo za spodbujanje apetita in uravnavanje menstruacije. Čaj krepi tudi srčni utrip in dihanje. Čaj vinske rutice je lahko dodaten vir železa in rudnin.

Čaj krepi srčni utrip in dihanje

Tinkturo iz listov vinske rutice uporabimo za mazila, s katerimi oskrbujemo površinske rane in kožne razjede. Posušeni listi vsebujejo snovi, ki uničujejo klice in insekte, odganjajo pa tudi mrčes.

Pripravke vinske rutice uporabljamo pod zdravniškim nadzorom in nikoli v nosečnosti. Stebla vinske rutice vsebujejo sok, ki v stiku s kožo povzroča koprivnico in opekline.

Madeži, ki nastanejo ob stiku z njim na koži, lahko vztrajajo do nekaj mesecev.

V starih časih je veljala za rastlino, ki naj bi ostrila vid in dramila ustvarjalni navdih. Bila je upodobljena na mnogih plemiških grbih, stenah in predmetih. Bila je poglavitna rastlina v vsestranskem protistrupu starih Grkov, v srednjem veku so jo uporabljali kot varovalo pred kugo.

Šopki za odganjanje muh

Zelišč, s katerimi odganjamo muhe, je kar veliko. Za zeliščne šopke, ki jih obesimo okrog oken in vrat, lahko uporabimo vinsko rutico, sivko, meto, orehove vejice, polaj, pelin, abrašico in vratič.

Tinktura vinske rutice

V 200 ml žganja namočimo 50 g sveže narezane vinske rutice. Tinkturo uporabimo za izdelavo mazil ali kot aperitiv za spodbujanje teka. V 30 ml vode nakapamo 20 kapljic in popijemo 15 minut pred jedjo.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku