Domača lekarna: Tavžentroža za lajšanje prebavnih težav

Patricija Šenekar, 28.8.2019
Andrej Petelinšek

Tavžentrožo že tisočletja uporabljamo kot sredstvo za lajšanje želodčnih ali črevesnih bolezni, ki imajo zelo velik vpliv na celoten organizem. Blagodejno učinkuje tudi na naš krvni obtok, pomaga pri slabokrvnosti, oslabelosti in izčrpanosti telesa ter kot vse grenčine spodbuja delovanje jeter.

Na nepokošenih travnikih tavžentrožo (Centaurium erythraea L.) težko spregledamo, saj v juliju iz nevpadljive listne rozete požene 40 centimetrov visoka stebla z močno rožnatimi cvetovi. Je neizrazitega vonja, a izjemno grenkega okusa. Prav zaradi številnih grenčin, eteričnih olj in magnezijevih soli, ki jih vsebuje, njena stebla s cvetovi uporabljamo za lajšanje prebavnih težav, saj pospeši prebavo in s tem blaži vrenje in zastajanje hrane v prebavilih. Pospešuje dejavnost želodčnih žlez, s tem poveča izločanje želodčne kisline (bolniki z dispepsijo), pospeši delovanje slinavke in uredi delovanje žolčnika in jeter. Celotna prebava lažje in bolj urejeno steče, kar ima za posledico tudi splošno boljše počutje, saj obenem krepi in čisti prebavila.

Urejanje prebave se prične že v ustih, saj grenčine vzdražijo tamkajšnje živčne končiče in s tem posredno aktivirajo izločanje želodčnih sokov in žolča ter spodbudijo delovanje jeter. To pripomore k povečanju teka, kar je pomembno tudi pri anoreksičnih bolnikih. Nasprotno pa pri tistih s preveliko težo, če tavžentorožo uživajo redno, povzroči izgubo kilogramov.

Dobro jo je treba posušiti, da ne splesni

Vsi vemo, kako slabo se počutimo, kadar naša prebava ne deluje dobro ali kadar nam hrana obleži v želodcu, saj nas to lahko telesno in tudi psihično utrudi, kajti želodčne ali črevesne bolezni imajo zelo velik vpliv na celoten organizem. Tavžentroža je ena najboljših divje rastočih rastlin, ima urejajoč, čistilen in krepilen učinek na prebavne organe, uredi se krvni obtok, pomaga pri slabokrvnosti, oslabelosti in izčrpanosti telesa. Kot vse grenčine spodbuja delovanje jeter; dobro delujoča jetra imajo velik vpliv na naše počutje in voljo. Tudi ob zlatenici in malariji nam bo pomagala lajšati težave, prav tako pri bledičnosti, rahitisu in škrofulozi. Ima blago protivnetno in diuretično delovanje, kar zmanjša tudi vnetja v sklepih. Prav tako odpravlja menstrualne motnje.

Čajna mešanica za želodčne slabosti in katarje
Potrebujemo 50 g tavžentrože, 50 g korenin encijana, 50 g kamilic, 50 g korenin kolmeža.
Priprava: z 400 ml vrele vode prelijemo 2 žlički zeliščne mešanice, pustimo namakati 10 minut in po požirkih pijemo preko celega dneva.
Želodčna grenčica
Potrebujemo 200 g tavžentrože, 150 g brinovih jagod, 100 g rmana, 50 g korenin kolmeža.
Zelišča narežemo v velik steklen kozarec in jih prelijemo s štirimi litri 45% vinskega žganja. Postavimo jo na topel prostor in vsakodnevno pretresemo. Po treh tednih alkohol odcedimo, zelišča stisnemo in prefiltrirano mešanico hranimo v čistih steklenicah. Grenčico popijemo kot aperitiv ali ob želodčnih slabostih, zgagi, tiščanju v želodcu, slabi prebavi, napenjanju, ob zaprtju, pomanjkanju teka.
Mešanici lahko dodamo tudi čaj iz 30 g pelina, ki smo ga prelili z 200 ml vrele vode in po desetih minutah precedili.

Iz tavžentrože si lahko pripravimo tinkturo ali jo posušimo za čaj. Ob tem bomo, če imamo dober vid, videli, kako se posušeni prašniki zvijejo v rumene spiralice. Dobro jo moramo posušiti, sicer rada splesni. Nabiramo jo, ko so cvetovi, ki se čez noč zapro, popolnoma odprti. Zaradi prekomerne košnje travnikov in gozdnih robov je dokaj redka.

Neželeni učinki uživanja tavžentrože so povezani s prevelikimi odmerki in se pojavijo v obliki slabosti, bruhanja, želodčnih in črevesnih krčev in izgube teka. Ljudem s povečanim izločanjem želodčne kisline ter z ranami na želodcu in dvanajstniku se tavžentroža odsvetuje. Tudi nosečnice in doječe mamice naj je ne uživajo.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku