Domača lekarna: Staro ljudsko zdravilo, ki blaži vnetja

Borut Cerkvenič, 8.1.2020
Wikipedija

Nestresk, pravijo mu tudi glušec, pride prav pri bolečinah v ušesih. Kakor raste skoraj vsepovsod, je tudi njegova zdravilnost zelo razvejana.

Netresk (Serpervivum tectorum L.) spada v družino tolstičevk. Domača imena zanj so divji bob, glušec, homulica, možek, music, nadstorek, nastrk, natresk, strešnik, strehovec, tresk, uhljek, uhelnik, ušesnik ... Netresk je trajna zelika, njegovi listi so debeli in koničasti. Poleti zraste do pol metra visoko cvetno steblo, na katerem so luskasti lističi, cvetovi so v pakobulestem socvetju; so rožnati in zvezdaste oblike, pri nekaterih oblikah so cvetovi tudi rdeče vijoličasti.

Prvotno je netresk rasel po skalovju v južni Evropi, danes je razširjen povsod. Včasih so ga sadili na slamnate strehe, ker so ljudje verovali, da v tem primeru v hišo ne bo udarila strela. Danes ga gojimo po vrtovih, skalnjakih in tudi v lončkih. V Sloveniji raste tudi Juvanov netresk (Serpevivum juvanii L.), ki pa je zaščiten in se ga ne sme trgati in izkopavati. Raste v naravi in je slovenski endemit.

image
Bojan Tomažič Liste nabiramo od marca do oktobra.

Netresk celi rane, blaži vnetja, čire, opekline, protinska vnetja. Priporočajo ga pri pasavcu (herpes zoster), kožnih boleznih, razpokani koži, hemoroidih, črevesnih zajedavcih, aftah. Uživamo ga pri vnetem grlu. Pomirja pike žuželk, blaži grižo, bolečine v vranici, kislinske razjede. Uporabne je pri začetnem šenu, bolečinah v ušesih, kurjih očesih, sončnih pegah. Pomaga pri naglušnosti, šumenju v ušesih, mrzlici. Preganja gliste.

Učinkovine: mastna olja, smole, kalcijev malat, jabolčna in mravljična kislina, čreslovine, sluz.

Uporabnost: čaj, mazilo, sok, kaša, klistir s svežim sokom, smuti.

Čas nabiranja listov: od marca do oktobra.

ČAJ
Jedilno žlico stisnjenih listov netreska prelijemo s ¼ litra mlačne vode. Pustimo stati 15 minut in precedimo. Tako pripravljen čaj lahko pomaga pri zdravljenju virusne okužbe, znane kot herpes zoster oziroma pasavec. Koristil vam bo tudi pri različnih težavah s kožo in hemoroidih ter v primeru notranjih zajedavcev.
UŠESNO MASLO
Priporočam, da si zvečer kanete v uho nekaj kapljic rahlo segretega netreskovega olja in uho zamašite z vato. Zjutraj morate to olje s toplo vodo odstraniti.
ZOPER ŠUMENJE V UŠESIH
V uho nakapljamo 5 kapljic mlačnega netreskovega olja zvečer, uho povijemo, da olje ne izteče iz ušesa. Zjutraj moramo uho dobro izprati, da se uho ne zapre. To moramo početi vsaj tri tedne.
OLJE
Potrebujemo kozarec s širokim grlom s pokrovom, oljčno olje, potolčene liste netreska, da pokrijemo kozarec malo čez polovico.
Sveže natolčene liste netreska damo v kozarec, do vrha jih prelijemo z oljčnim oljem. Kozarec dobro zapremo in za šest tednov postavimo na okensko polico, kjer je sonce. Kozarec večkrat pretresemo. Po šestih tednih olje precedimo in nalijemo v manjše steklenice. Hranimo v hladnem in temnem prostoru.
Olje pomaga pri hemoroidih, opeklinah, celjenju ran (kjer je že krasta), razpokani koži, aftah, bolečinam v vranici, kislinskih razjedah, pri začetnem šenu, sončnih pegah, naglušnosti. Olje vtremo v kožo zjutraj in zvečer.
TINKTURA I
Potrebujemo kozarec s širokim grlom s pokrovom, 45-50% žganje in sveže natolčene liste netreska, da pokrijemo polovico kozarca.
Sveže natolčene ali drobno narezane liste netreska damo v kozarec in jih do vrha prelijemo z žganjem. Kozarec dobro zapremo in za tri tedne postavimo v senco. Kozarec večkrat pretresemo. Po tem času žganje precedimo in nalijemo v manjše steklenice.
Uporabljamo zunanje za masažo pri pasavcu (herpes zoster), piku žuželk, kurjih očesih, otiščancih, mrzlici, preganja gliste. Na mestih masiramo s tinkturo dva- do trikrat na dan.
TINKTURA II
V sokovniku ali s paličnim mešalnikom zmeljemo liste netreska, da dobimo približno 7 dl soka. Temu soku dodamo 3 dl 42% tropinovca. Dobljeno zmešano tekočino damo v kozarec s širokim grlom in dobro zapremo. Kozarec pustimo tri mesece v temnem prostoru, nato skozi papirnati filter sok prefiltrirajmo, da dobimo dobro tinkturo. Liste netreska lahko nabiramo vse leto, razen kadar cveti.
Dobljeno tinkturo uporabljamo proti vnetjem, opeklinam, turom, protinastim vnetjem sklepov rok (artrozi), zvinom, izpahom. Celi rane, podplutbe, bolečine v sklepih. Za še boljše učinkovanje lahko dodamo tinkturo arnike, gabeza, šentjanževke, rmana.
NETRESK Z MEDOM
Potrebujemo ¼ kg listov netreska in ¼ kg gozdnega medu.
Liste netreska operemo, osušimo in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Precedimo, dobljen sok netreska zmešamo z medom in zmes, ki smo jo dobili, nadevamo v manjše steklene kozarce. Hranimo v hladilniku. Vsak dan pojemo po tri čajne žličke dobljene zmesi: prvo takoj, ko vstanete, drugo čez dan in zadnjo pred spanjem. Sirup uporabljamo za krepitev organizma, spodbudno deluje tudi na prebavo.
PRI KURJIH OČESIH
Svežemu listu netreska olupimo kožo in olupljen del položimo na kurje oko. Zavijemo z gazo. Pustimo delovati preko noči. Kurje oko se bo zmehčalo in odpadlo.
OBLOGE
Obloge iz svežih listov blagodejno vplivajo na srbečo, mozoljasto kožo.
SOK
Sok navadnega netreska blaži pike žuželk. Stolčene liste netreska stisnemo. S tem sokom mažemo mesta, kjer so nas pičile žuželke: komarji, obadi, čebele, ose. Lahko pa na mesto pika položimo tudi olupljene liste.
Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku