Domača lekarna: Sabljasti triplat lajša težave v menopavzi

Patricija Šenekar, 16.10.2019
Wikipedia

V tradicionalni kitajski medicini grško seno ali sabljasti triplat uporabljajo kot afrodiziak in kot zdravilo za zdravljenje impotence. Semena lahko uporabimo kot grenko zdravilo za pospeševanje prebave, pri kožnih vnetjih, sladkorni bolezni, za lajšanje težav v menopavzi in težav, ki so povezane z oslabelo ledvično energijo.

Izvira iz Azije, vendar so ga tudi v Sredozemlju gojili že v starem veku in prej. Je tipična rastlina indijske kuhinje, mleta semena so ena osnovnih sestavin začimbne mešanice curryja. Prav tako je sestavina berberske mešanice začimb. Na zahodu so ga od nekdaj uporabljali tudi kot krmno rastlino. V starem Egiptu so mleto rastlino v obliki paste (mleta rastlina in voda) polagali na telo bolnikom s povišano temperaturo.

Poleti nabrani nadzemni deli sabljastega triplata so uporabni ob bolečinah v trebuhu in črevesju, vnetjih prebavil in za blaženje porodnih bolečin, saj sproščajo in preprečujejo krče. Iz njih si pripravimo čaj. Egipčani ga prodajajo kot "hilba čaj" in ga priporočajo ob zastrupitvah s hrano, Indijci pa posušene liste, imenovane methi, uporabljajo v kuhinji, predvsem pri pripravi korenovk.

image
Wikipedia

Mlade sveže liste lahko uporabimo tudi v solatah. Izvlečki iz semen se uporabljajo v nekaterih kontracepcijskih sredstvih, za blaženje menstrualnih bolečin in bolečin v spodnjem delu trebuha. Ker semena delujejo ogrevalno na ledvica in spolovila, ga v tradicionalni kitajski medicini uporabljajo kot afrodiziak in kot zdravilo za zdravljenje impotence. Priporočajo ga tudi za lajšanje težav v menopavzi in težav, ki so povezane z oslabelo ledvično energijo.

Semena uporabljajo kot grenko zdravilo za pospeševanje prebave, pri kožnih vnetjih in sladkorni bolezni. Semena učinkujejo protivnetno, lokalno blažijo bolečine, spodbujajo prebavo in povečujejo izločanje mleka (laktacijo) pri doječih mamicah. Spodbujajo krčenje maternice, nižajo krvni sladkor in holesterol.

Sveža semena so zelo grenka in jih je pred uporabo treba nežno prepražiti v suhi železni ponvi. Lahko jih tudi nakalimo in uporabimo sveža v solatah. Sicer pa uživamo natolčena ali zmleta suha semena.

Za povečanje laktacije moramo semena prekuhati, za boljši okus jim lahko dodamo semena janeža. Prevretek uporabimo tudi za lajšanje menstrualnih in trebušnih bolečin ter za nižanje sladkorne bolezni. Namesto prevretka se lahko uporablja tudi tinktura, ki se tradicionalno uporablja za motnje v rodilih in motnje pri delovanju ledvic, ki so posledica slabotne ledvične energije.

Grško seno ali sabljasti triplat (Trigonella foenum L.) je enoletnica s prav posebnim in prijetnim vonjem.

Previdnost je potrebna pri ljudeh, ki jemljejo inzulin. Njim je uporaba triplata svetovana samo pod zdravniškim nadzorom. Ker spodbuja krčenje maternice, ga ne smejo uživati nosečnice, z nadzemnim delom pa si lahko pomagajo pri porodu.

Njegov značaj je zelo topel, pekoč in grenek.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku