Domača lekarna: Njivska preslica čisti vnete ledvice in mehur

Borut Cerkvenič, 6.11.2019
Wikipedia

Plevel brez okusa, ki se ga na vrtu otepamo, je izjemno zdravilna rastlina. Zdravi bolna pljuča in bronhitis, zaustavlja hude krvavitve, zdravi želodčne rane. Odpravlja celulit!

Njivska preslica (Equisetum arvense L.) je članica družine presličevk, domača imena zanjo so fašec, hvost, pašec, rabozel, vošč, voščec, žabna. V bistvu je ta rastlina nadležen plevel, ki ga je zelo težko zatreti. Je praprotnica s črno, tanko koreniko, ki se razrašča na široko in globoko. Spomladi se pokažejo členasta trosovna stebla, ki sčasoma porjavijo. V zgornjem delu imajo trosni klas, v katerem so trosovniki s trosi (spore). V začetku poletja zrastejo zelena stebla, so rebrata in imajo vretenasto postavljene stranske poganjke. Proti vrhu so vedno manjši. Rastlina nima kakšnega posebnega okusa. Raste po poljih, njivah, vrtovih, brežinah, ob železniških nasipih, ob poteh. Dobro uspeva na vlažnem in suhem terenu.

image
Profimedia Čisti vnete ledvice in mehur, odstranjuje beljakovine iz seča, odstranjuje ledvični pesek in manjše ledvične kamenčke.

Je izjemno zdravilna rastlina. Pomaga pri boleči menstruaciji in belemu toku. Zdravi bolna pljuča in bronhitis. Zaustavlja hude krvavitve, zdravi želodčne rane. Čisti vnete ledvice in mehur, odstranjuje beljakovine iz seča, odstranjuje ledvični pesek in manjše ledvične kamenčke.

Lajša škrlatinko, povečane mandeljne, slabokrvnost, vnetje rebrne mrene. Pomaga pri zdravljenju poškodb, pri gnojnih ranah in ognojkih. Odpravlja celulit! Uživamo jo pri mišičnih krčih, pri inkontinenci, močenju postelje. Znižuje krvni tlak in pomirja boleče krčne žile. Krepi krhke in lomljive nohte.

Uporabljamo jo tudi v biološkem vrtnarjenju za škropivo.

image
Profimedia Spomladi se pokažejo členasta trosovna stebla, ki sčasoma porjavijo.

Učinkovine: kremenčeva kislina, jabolčna kislina, natrijeva sol, železo, mangan, magnezij, aluminijev in kalijev klorid, saponin ekvizetonin, flavonoidi, grenke snovi, nikotin, fitosterol, smole.

Uporabnost: čaj, kopeli, juhe, prikuhe, omake.

Čas nabiranja: zel nabiramo od junija do septembra.

ČAJ ZA ČIŠČENJE LEDVIC IN MEHURJA
Zvrhano čajno žličko sveže ali posušene zeli prelijemo s skodelico mrzle vode. Pristavimo na ogenj in kuhamo do vretja in še eno minuto, nato odcedimo. Praviloma pijemo nesladkan čaj po požirkih, 2 do 3 skodelice na dan. Čaj pijemo 14 dni.

ČAJ ZA ČIŠČENJE PLJUČ
Zvrhano čajno žličko posušene zeli polijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 15 minut. Čaj precedimo in osladimo s hojinim, smrekovim ali gozdnim medom. Pijemo še topel čaj. Na dan spijemo do 5 skodelic tega čaja.

ČAJ ZA ODSTRANJEVANJE MANJŠIH CIST
Zvrhano čajno žličko sveže ali posušene zeli polijemo s skodelico mrzle vode. Pristavimo na ogenj in kuhamo do vretja in še 5 minut, nato odcedimo in pustimo stati 15 minut. Pijemo nesladkan čaj po požirkih, 2 do 3 skodelice na dan, največ 14 dni. Če bi bil urin krvav, moramo takoj prenehati. Če čaj uporabljamo za čiščenje krvi, dodamo še žličko medu.

ZA GRGRANJE IN IZPIRANJE
Zvrhano čajno žličko sveže ali posušene zeli polijemo s skodelico mrzle vode. Pristavimo na ogenj in kuhamo eno minuto, nato odcedimo. Za grgranje in izpiranje ustne votline pripravimo zavretek, ga odcedimo in mlačnega grgramo ali si izpiramo ustno votlino.

KOPEL
Čez noč namočimo 20 dag posušene njivske preslice v petih litrih vode. Naslednji dan jo kuhamo četrt ure. To tekočino precedimo in vlijemo v vročo kad, malo razmešamo. Preden gremo v kopel, popijemo veliko vode, lahko tudi čaj iz preslice ali peteršilja. V kadi smo ali do vratu ali do vrha pazduhe. V kopeli ležimo četrt ure, nato se zavijemo v veliko brisačo, se uležemo in se spotimo.

OBLOGA IZ PRESLICE
Potrebujemo 7 celih rastlin njivske preslice, 1,5 litra vode, cedilko, širok povoj.
Vodo zavrite, preslico dajte v cedilko in jo obesite nad vrelo vodo, tako da se cedilka vode ne dotika. Preslico nato parite 20 minut in za tem stresite v širok povoj. Ramo ali nožno peto dobro povijte s širokim povojem, v katerem je preslica, da ne bo rjuha mokra, ga prekrijte še z aluminijasto folijo. To naredite zvečer, zjutraj morate povoj sneti in peto ali ramo dobro zmasirati z ricinusovim oljem (dobite ga v lekarni). Postopek morate vsak dan ponoviti vsaj 14 dni.

TINKTURA
Potrebujemo 20 g sveže njivske preslice. Naložimo jo v kozarec s širokim grlom in pokrovom, preko prelijemo 50-odstotno dobro žganje, ne slivovko. Kozarec dobro zapremo in postavimo na toplo v senco, ne na sonce, kozarec večkrat pretresemo. Tinkturo uporabljamo za nego in zdravljenje lasišča, saj poskrbi za bolj močne lasne korenine, spodbuja rast las, odpravlja prhljaj, preprečuje pa tudi izpadanje las. Tinkturo uporabljamo tako, da 4 kapljice zmešamo z 2 jedilnima žlicama hladno stiskanega oljčnega olja. S pripravljeno mešanico masiramo lasišče 10 minut. Postopek ponovimo večkrat tedensko.

JUHA
Potrebujemo 30 dag njivske preslice, 5 srednjih krompirjev, 5 žlic kisle smetane, drobnjak, sol, poper.
Krompir, narezan na kocke, kuhamo v malo slani vodi. Ko se zmehča, mu dodamo mlade, na drobno narezane poganjke njivske preslice. Posolimo in popramo ter kuhamo še 5 minut. Preden juho postrežemo, dodamo še kislo smetano in na drobno narezan drobnjak.

OMAKA
Potrebujemo 1 kg preslice, 15 dag majoneze, 1 dl kisle smetane, 2 žlici gorčice, 5 jajc, drobnjak, sol, sladkor.
Stebla njivske preslice očistimo in na drobno narežemo. V rahlo slani vodi jih kuhamo 5 minut in jih odcedimo. Jajca trdo skuhamo in jih narežemo na kolute. Majonezo, gorčico, kislo smetano in malo sladkorja mešamo tako dolgo, dokler ne dobimo goste omake. V omako dodamo na drobno narezan drobnjak. Jajca in preslico damo v plitvo posodo, zalijemo z omako in takoj postrežemo, da je še toplo.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku