Domača lekarna: Nadvse zdravilna aronija ščiti telo pred virusi in bakterijami

Borut Cerkvenič, 9.10.2019
Shutterstock

Med drugim krepi stene kapilar in znižuje krvni tlak, blaži vnetja ledvic in mehurja, iz telesa odstranjuje težke kovine.

Aronijo (Aronia melanocarpa L.) uvrščamo v družino rožnic. Je listopadna grmovnica, zaradi svoje skromnosti in nezahtevnosti, predvsem pa zaradi zdravilnih lastnosti je primerna za domač vrt. Črni plodovi bodo pritegovali poglede, v jeseni pa bo vaš vrt čarobno zažarel v barvi rdeče obarvanega listja. Grmi aronije začnejo odganjati zgodaj spomladi, maja zacveti v belih cvetovih, ki so združena v socvetja. Jagode dozorijo julija, najprej so rdeče, potem postanejo črne in se ne osipajo. So zelo aromatične, grenko-kislega okusa, zato jih težko uživamo sveže.

Vitaminski napitek in prehransko dopolnilo

Aronija krepi stene kapilar in znižuje krvni tlak. Uživamo jo pri rani na želodcu, odpravlja zgago, umirja želodčne krče in bolečine v črevesju, odpravlja drisko. Blaži vnetja ledvic in mehurja, iz telesa odstranjuje težke kovine.

Priporočajo jo pri migreni, glavobolu in sladkorni bolezni. Izboljšuje raven železa v krvi, preprečuje slabokrvnost in čisti kri. Njene pripravke uživamo po kemoterapiji in obsevanju, pri Parkinsonovi in Alzheimerjevi bolezni, demenci, bronhitisu.

Preprečuje nastajanje arterioskleroze, ščiti telo pred virusi in bakterijami, povečuje imunsko sposobnost organizma in delovanje ščitnice. Preprečuje nastanek golšavosti, znižuje holesterol, vpliva na izboljšanje vida in spomina, pospešuje celjenje ran. Povečuje elastičnost ožilja in preprečuje nastanek sive mrene.

Ščiti oči pred UV-žarki, koži daje večjo elastičnost, zmanjšuje gube. Aronija je nepogrešljiva med nosečnostjo, saj vsebuje folno kislino in železo. Hkrati uničuje maligne celice pri rakastih obolenjih pljuč, dojk, možganov, debelega črevesja in jeter.

Vsebuje sladkor, celulozo, kisline, vitamine (provitamin A, B-B1, B2, B3, B6, B9, C, E, P), antociane, čreslovine, rudninske snovi, cink, tanin, kalij, kalcij, železo, mangan, pektin, jod, fosfor, procianidine, flavonole. Vsebuje ogromno antioksidantov, pantotensko in folno kislino, polifenol.

Uporabna je posušena, kot čaj, sok, kompot, sirup, marmelada, vino, barvilo za živila, liker, džem, vitaminski napitek, prehransko dopolnilo, za nego kože. Nabiramo jo julija, avgusta in septembra.

ČAJ
Čajno žličko aronije v prahu prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut in precedimo. Čaju dodamo sok polovice limone in čajno žličko gozdnega medu.

KOMPOT
1 kg plodov aronije, ¼ kg sladkorja, 2 dl vode.
Plodove aronije očistimo in operemo. V posodo damo sladkor in plodove aronije prelijemo z vodo. Kuhamo brez mešanja, posodo večkrat pretresemo. Ko so plodovi kuhani, vsebino natočimo v kozarčke s širokim grlom in jih dobro zapremo.

MARMELADA
1 kg plodov aronije, 1 kg sladkorja z zgoščevalcem.
Plodove aronije preberemo, operemo, razkoščičimo in osušimo. Potresemo jih s sladkorjem in pustimo stati približno eno uro, potem kuhamo približno pol ure. Še vročo marmelado spravimo v kozarce in jih takoj zapremo.

SOK IZ ARONIJE
2,5 kg plodov aronije, 1 kg sladkorja, 1 vrečka zgoščevalca.
Plodove aronije operemo, razkoščičimo, dobro osušimo in v električnem mešalcu čisto na drobno zmeljemo. Sadno čežano stresemo na napeto gazo in pustimo stati ves dan, da dobro odteče. Nato čežano stisnemo, da dobimo ves sok. Dodamo sladkor in kuhamo, da rahlo vre še 30 minut. Tako dobimo sok, ki ga nalijemo v steklenice in zapremo. Hranimo v temnem in hladnem prostoru.

SIRUP
2 kg plodov aronije, 1 kg sladkorja.
Plodove razkoščičimo, spasiramo in dodamo polovico sladkorja ter pustimo 24 ur na hladnem. Potem sok precedimo in odstranimo sadno goščo, dodamo preostali sladkor in ob mešanju počasi segrevamo na največ 50 °C. Kuhamo največ 20 minut in še vročo tekočino zlijemo v dobro očiščene segrete steklenice, ki jih takoj dobro zapremo.
Sirup za pitje redčimo z vodo ali mineralno vodo, uporabljamo ga lahko tudi za prelive raznih sladic.

V VINU
1 kg plodov aronije, ¾ kg sladkorja, ¼ litra dobrega lahkega rdečega vina, 2 skorji vanilije, 1 jedilna žlica zgoščevalca.
Zavremo sladkor, vino in sesekljano vanilijo ter dodamo očiščene plodove aronije. Preden zavrejo, jih odstavimo s štedilnika in jih pustimo stati pol ure. Plodove previdno preberemo iz tekočine in napolnimo steklenice s širokim grlom. Vino z dodatki še enkrat zavremo, dodamo zgoščevalec in vse zlijemo na plodove aronije. Tako jih pustimo stati toliko časa, da se plodovi napijejo sladkega vina in ne priplavajo več na površino. Steklenice hranimo v hladnem in temnem prostoru.

LIKER
1 kg plodov aronije, 1 limona, ½ kg sladkorja, 4 vrečke vanilijevega sladkorja, 1 vrečka cimeta, 20 klinčkov, 2 l tropinovega 50% žganja.
Plodove aronije operemo in na krpi posušimo. Pripravimo druge sestavine, limono narežemo na koščke. Vse sestavine položimo v kozarec s širokim grlom, prelijemo z žganjem. Kozarec dobro zapremo s pokrovom in ga dobro pretresemo. Po treh tednih je liker pripravljen za preceditev in uživanje.
Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku