Domača lekarna: Mira - smola drevesa, ki pomlajuje

Patricija Šenekar, 15.1.2020
Profimedia

Najbolj cenjeno smolo mire pridobivajo iz drevesa vrste Commiphora myrrha, katerega domovina so bližnjevzhodne države.

Smolo drevesa mire so skozi zgodovino največ uporabljali kot parfum, kadilo in zdravilo. Najbolj cenjeno smolo pridobivajo iz drevesa vrste Commiphora myrrha, katerega domovina so bližnjevzhodne države, Savdska Arabija, Somalija, Eritreja, Etiopija in dežele v bližnji okolici. Tudi smole več drugih vrst Commiphore se uporabljajo v zdravilih, kozmetiki, parfumih, kadilih … Za pridobivanje smole prebodejo drevo skozi drevesno lubje, ki nato, da se zaceli, izloči svetlo smolo, ki je lahko prosojna ali motna, je voskasta in se hitro strdi. Po nabiranju postane trdna in svetleča.

Ženske z Bližnjega vzhoda že dolgo vedo, da ima ta smola pomlajevalne učinke. V farmaciji se uporablja kot antiseptik za splakovanje ust (tinkture, ustne vodice, zobne kreme). Dobro celi sluznico, zato jo lahko uporabimo tudi ob vnetju dlesni, krči tkiva, tako jo lahko uporabimo za splakovanje dlesni tudi ob parodontozi. Razpokano kožo in vrsto drugih kožnih nevšečnosti lahko mažemo z mazilom, ki mu je dodana mira, obloge dajemo na podplutbe in boleče zvine, uporablja se kot analgetik, tudi v zobozdravstvu. Za zdravljenje ran jo lahko uporabljamo tudi v veterinarski praksi.

Uporablja se kot analgetik, tudi v zobozdravstvu

O smoli mire pravijo tudi, da pomaga pri artritisu, prehladu, kašlju in astmi, ulkusu, črevesnih motnjah in raku.

V tradicionalni kitajski medicini pravijo, da ima vpliv na srce, jetra in vranico. Izredno nam je lahko v pomoč pri čiščenju krvi iz maternice in jo uporabljajo ob menopavzi, tumorjih maternice pa tudi pri izostanku menstruacije, boleči menstruaciji, pri težavah s cirkulacijo krvi, pri revmi in artritisu. Po ajurvedski medicini velja smola indijske mire (Commiphora wightii) za eno najboljših dodatkov za zdravljenje težav z obtočili, revmatskimi in živčnimi obolenji.

image
Profimedia Za pridobivanje smole prebodejo drevo skozi drevesno lubje, ki nato, da se zaceli, izloči svetlo smolo, ki je lahko prosojna ali motna, je voskasta in se hitro strdi.

Stari Egipčani so jo uporabljali pri balzamiranju, Hebrejcem je pomenila redek parfum z omamnim značajem in je bila sestavina ketoreta, posvečenega kadila in svetega olja za maziljenje visokih duhovnikov in kraljev. V Novi zavezi je mira omenjena kot eno od treh daril, ki so jih možje prinesli rojenemu Kristusu, prisotna pa je bila tudi ob njegovi smrti. Vino in mira sta mu bila ponujena pred križanjem, po smrti pa so imeli pripravljen prt z miro in alojo, da bi zavili Jezusovo telo.

Osebe z ledvično disfunkcijo, bolečinami v želodcu, dekleta s premočno menstruacijo ali nosečnice je naj ne uživajo.

Njen značaj je grenak, temperaturno nevtralen.

TINKTURA IZ MIRE
Dvesto gramov smole mire počasi raztapljamo v litru etanola. Po treh tednih odlijemo tekočino in hranimo v temnih steklenicah. Uporabljamo jo točkovno ali v mazilih in ustnih vodicah.

USTNA VODICA
V pol kozarčka vode ali žajbljevega čaja dodamo pet kapljic mirine tinkture. Po umivanju zobe in dlesni oplaknemo z ustno vodico, ki jo pripravimo sproti.

KADILNA SMOLA
Zdrobljeno smolo mire lahko uporabimo kot kadilo. Prižgemo oglje, in ko je žareče, nanj nasujemo nekaj mirine smole, lahko tudi kakšno zelišče, za čiščenje prostorov recimo dodamo žajbelj ali pelin. Mira se meša s kadilno bosvelijo (svetim kadilom) in se uporablja kot kadilo tudi v naših cerkvah.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku