Domača lekarna: Mačji krempelj proti stresu in kroničnim boleznim

Patricija Šenekar, 10.4.2019
Heart of Wellness

Amazonska tropska plezalka je eden najmočnejših naravnih antibiotikov in zaviralcev vnetij, znižuje krvni tlak, pomaga pri revmi in artritisu. Svetovna zdravstvena organizacija je mačji krepelj označila za eno najpomembnejših zdravilnih rastlih.

Samento, kot južnoameriški Indijanci imenujejo mačji krempelj (Uncaria tomentosa L.), uporabljajo že tisočletja, v zadnjem času pa skrivnost te 30-metrske amazonske tropske plezalke želijo odkriti tudi znanstveniki. Ima ostre dolge kaveljce, ki mu pomagajo plezati po drugih rastlinah in po katerih je rastlina dobila tudi ime.

image
Behealthy.si Indijanci mu rečejo samento.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sponzorirala konferenco, ki je bila posvečena mačjemu kremplju, saj so jo označili kot najpomembnejšo zdravilno rastlino po odkritju kininovca.

Indijanci jo tradicionalno uporabljajo za indikacije, kot so vnetja, artritis, revma, astma, bronhitis, prebavne motnje, zastrupitve, želodčne razjede, tumorji, ciste ter razne okužbe in bolečine. Zaradi povečanega povpraševanja po koreninah te plezalke, je danes ogrožena rastlina in izkopavanje njenih korenin je prepovedano. Z raziskavami je potrjeno, da je v skorji rastline prav tako veliko raznolikih učinkovin, vsebuje pa nekaj manj alkaloidov.

Ogrožena rastlinska vrsta

Mačji krempelj je eden najmočnejših naravnih antibiotikov in zaviralcev vnetij, spodbuja delovanje imunskega sistema, je pravzaprav imunomodulator, ima dokazane antioksidativne in protivnetne lastnosti, ima protibakterijsko, protiglivično (kandida) in protivirusno delovanje.

image
Profimedia

Njeno delovanje je diuretično, znižuje krvni tlak, pomaga pri revmi in artritisu, blaži bolečine v sklepih, pomaga pri sladkorni bolezni in počasni presnovi, pri vnetjih črevesja (Crohnova bolezen), ob kronični utrujenosti, PMS in motnjah v menstrualnem ciklusu, za lajšanje težav ob genitalnem herpesu in herpesu zoster.

Za najhujše bolezni

Mačji krempelj je adaptogen in ima ugoden vpliv na kronične bolezni, ki jih povzroča stres. Ima ugoden vpliv na okvare DNA, obnavljanje levkocitov po kemoterapijah in zmanjšuje neželene učinke zdravil pri okuženih z virusom HIV. Uporablja se tudi pri bolnikih, ki se zdravijo s kemoterapijo in radioterapijo, saj se že z manjšimi količinami mačjega kremplja močno poveča delovanje imunskega sistema, kot tudi zavira rast rakavih celic. Ugoden vpliv ima tudi na pljuča kadilcev in okužbe s pnevmokokom.

Priprava čaja
Žličko mačjega kremplja prelijemo z 200 ml vrele vode in po 10 minutah precedimo. Dodamo mu nekaj kapljic limoninega soka in žličko medu. Popijemo skodelico čaja dvakrat dnevno.

V današnjih časih je priljubljena tudi zaradi preprečevanja širjenja okužb s ptičjo gripo. Vpliv ima tudi na srčno žilni sistem, znižuje srčni utrip, tlak in niža raven krvnega holesterola, zavira zlepljanje eritrocitov in trombocitov, preprečuje trombozo in nastajanje žilnih maščobnih oblog. Zunanje jo lahko uporabljamo ob vnetjih kože, ekcemih, opeklinah in za pospeševanje celjenja ran. Uporabimo ga v obliki kapsul, čaja ali tinkture.

image
Profimedia Mačji krempelj ima ostre dolge kaveljce, ki mu pomagajo plezati po drugih rastlinah in po katerih je rastlina dobila tudi ime.

Mačji krempelj je lahko blago alergen, kot neželeni učinki se lahko pojavijo srbenje oči, slabost, nemir in driska. Izogibajo naj se mu ljudje s presajenimi organi, multiplo sklerozo in tudi za nosečnice ni priporočljiv.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku