Domača lekarna: Cikorija za več volje do življenja

Patricija Šenekar, 13.11.2019
World Of Flowering Plants

Več kot kavni nadomestek. Cikorija ali potrošnik velja za dragoceno zdravilno rastlino pri sladkornih in jetrnih bolnikih.

Številni cikorijo ali potrošnik (Cichorium intybus L.) poznamo kot kavni nadomestek, a ni le to. Potrošnik že dolgo velja za dragoceno zdravilno rastlino, predvsem pri sladkornih in jetrnih bolnikih. Najdemo ga skoraj povsod: ob poteh, cestah, njivah, zapuščenih travnikih ... Rad ima suha tla, in če ne prej, ga opazimo v zrelem poletju, ko s svojimi modro vijoličastimi cvetovi krasi robove cestnih bankin. Pred cvetenjem je dokaj neopazen, vendar njegove radiču podobne liste najdemo hitro.

Od marca do maja izkopavamo njegove mesnate korenine, ki vsebujejo dragocene snovi, predvsem različne vrste sladkorjev in grenčin. Med sladkorji je najbolj pomemben inulin, ki ima pomembno vlogo v prehrani sladkornih bolnikov. Vsebnost inulina se zaradi kemičnih procesov, ki se dogajajo med sušenjem korenine, še povečuje, zato temu procesu posvetimo veliko pozornosti. Korenine vsebujejo še beljakovine, čreslovine, maščobna olja, grenčine.

image
Canstockphoto Zdravilne korenine cikorije

Cvetovi vsebujejo dokaj veliko železa in grenčine. V steblih z listi najdemo predvsem grenčine. Tako sveže stisnjen listni sok kot čaj iz cvetov, listov in korenin pospešujeta izločanje žolča, čiščenje krvi, izločanje sluzi. Ta ugodni učinek na čiščenje telesa vpliva na izboljšanje slabega duševnega počutja, ki se ob uživanju potrošnikovega čaja oziroma soka po žličkah spremeni tako, da dobimo malo več volje do življenja.

Odličen je za jetrne bolezni, pospešuje delovanje jeter, pomaga pri zlatenici in boleznih vranice. Potrošnikov čaj krepi rodila in ga je priporočljivo piti pred porodom.

Potrošnikov čaj priporočajo pred porodom

Čistilen vpliv ima tudi na kožo. Kožno srbečico pomirimo, če pripravimo tonik in ga nanesemo na prizadeto območje kože. Iz listov in korenin potrošnika stisnemo sok, mu primešamo enako količino destilata vrtnice, pomešamo in natočimo v pršilno stekleničko. Tonik hranimo v hladilniku okoli teden dni.

Potrošnikov sirup
Če vkuhamo potrošnikov sok v sirup s polovično količino sladkorja, dobimo nežno odvajalo. Jemljemo trikrat na dan po dve veliki žlici in popijemo 2,5 dcl mlačne vode.

Čaj za pretočna jetra
Sestavine: 40 g listov artičoke, 40 g korenine potrošnika, 40 g korenine repinca, 40 g sabljastega triplata, 20 g brinovih jagod, 20 g repika, 10 g listov oreha, 10 g stolčenih jagod šisandre.
Žličko mešanice damo v vrelo vodo in po desetih minutah precedimo. Čaj pijemo dva- do trikrat dnevno.

Tinktura za čiščenje jeter
Zeliščni mešanici (čaj za pretočna jetra) dodamo 100 g sveže mletega semena pegastega badlja in prelijemo z 1 do 1,5 litra vinskega žganja. Na sobni temperaturi pustimo 21 dni in kozarec občasno pretresamo.

Krepitev las
S svežim potrošnikovim sokom krepimo rast las, treba ga je vtreti v lasišče.
Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku