Domača lekarna: Brin proti utrujenosti in glavobolu

Borut Cerkvenič, 1.5.2019
Profimedia

Brinov čaj pomaga pri vnetem mehurju ter lajša bolečine v zatilju in migrene.

Navadni brin (Juniperus communis L.) je član družine cipresovk, domača imena zanj so borovička, borovica, borovinka, borovnika, brancur, brančir, brije, brina, navadna brina, črna smrekva, smolika, smolinje, smolj, smrekovica, smrlin, smrlinje. Raste kot polegel grm ali kot večje stebrasto drevo s prileglimi vejami. Približno centimeter dolgi trnasti listi, trdi in šilasti stojijo po trije, redkeje po štirje v vretencu. Cvetovi so enospolni in dvodomni, se pravi, da so na eni rastlini samo ženski, na drugi pa samo moški cvetovi; iz oplojenih se razvijejo jagodasti plodovi. Zreli plodovi so modro črni. Raste na pobočjih hribov, goljav in na močvirjih. Nabiramo zrele jagode v oktobru in novembru.

image
Profimedia Pravijo mu borovička, borovica, borovinka, borovnika, brancur, brančir, brije.

Učinkovine: eterično olje, vitamin C, smole, grenčina juniperin, invertni sladkor, flavonski glikozidi, pentozani, vosek, guma, čreslovine, pektin, mravljična, jabolčna in ocetna kislina, rudninske snovi, kalcij, kalij, mangan.

Uporabnost: brinove jagode uporabljamo kot začimbo.

Za liter pravega brinjevca potrebujemo osem kilogramov brinovih jagod

Čas nabiranja: skorjo in iglice od aprila do junija, plodove od septembra do novembra.

Zdravilnost: brinove jagode pospešujejo odvajanje vode, uživamo jih pri zdravljenju mokril in dihal, ugodno delujejo pri sladkorni bolezni, pri revmatičnih obolenjih, pomagajo tudi pri zgagi in bolečem želodcu ter pri glavobolu.

Opozorilo: Predolga uporaba brina škoduje ledvicam. Plodovi in zlasti eterično olje ne pridejo v poštev pri kroničnem vnetju ledvic. Noseče ženske ne smejo piti čaja iz brinovih jagod. Pretirana uporaba olja lahko povzroči kontaktni dermatitis.

Čaj za boljšo prebavo

Čajno žličko posušenih brinovih jagod namočimo v skodelico vroče vode in pustimo stati deset minut. Na dan spijemo do dve skodelici tako pripravljenega čaja, kadar imamo probleme s prebavo. Čaj pijemo grenek, ga ne osladimo.

Tako pripravljen čaj deluje tudi diuretično, pomaga pri vnetem mehurju, povečuje prekrvljenost v trebuhu, zato je priporočljiv tudi za ženske, ki imajo težave z menstruacijo, zoper utrujenost, glavobol in bolečine v zatilju, lajša migrene.

Sirup za vzbujanje apetita

Pol kilograma brinovih jagod skuhamo v treh litrih vode do mehkega, nato dobro zgnetemo ali zmeljemo in še malo pokuhamo. Zmes nato precedimo, soku pa dodamo toliko gozdnega medu, da dobimo sirup. Tako pripravljen sirup pijemo po eno čajno žličko do trikrat na dan, jemanje pred vsakim obrokom vzbuja apetit.

PRI IZGUBI GLASU
Potrebujemo 50 g brinovih jagod, 20 g jerebike - plod, 10 g repika - zel, 10 g ozkolistnega trpotca - list, 10 g poprove mete - zel. Brinove jagode in plodove jerebike zdrobimo in prelijemo s skodelico vrele vode, kuhamo 5 minut in precedimo. Preostala zelišča kuhamo v skodelici dobrega domačega jabolčnega kisa tako, da zavre. Precedimo in zmešamo s pridobljeno tekočino iz brina in jerebike. Ohladimo do mlačnega. Večkrat na dan s to tekočino grgramo pri vnetih glasilkah ali izgubi glasu.

BRINOV PRELIV
Žlico zrelih jagod prelijemo z dvema kozarcema hladne vode, stoji naj čez noč. Je dobro sredstvo za pokvarjen želodec in zgago.

BRINOV CVET pri revmi
Deset dekagramov brinovih jagod dobro zmečkamo in prelijemo z litrom tropinovega žganja, to pustimo stati 14 dni, medtem večkrat pretresemo. To mešanico nato precedimo v drugo steklenico. S tem natiramo bolno mesto. Lahko ga uporabljamo tudi notranje.

ČAJ ZA ODVAJANJE VODE
Deset gramov brinovih jagod, 10 g luštrekovih korenin, 10 g gladeževih korenin, 10 g sladkega korena. Dve zvrhani žlički te mešanice prelijemo s 1/4 litra vrele vode, pustimo stati 15 minut, ko se ohladi, odcedimo in pijemo do dve skodelici na dan.

PRI POKVARJENEM ŽELODCU IN ZGAGI
Jedilno žlico zrelih jagod brina stolčemo in prelijemo z dvema kozarcema hladne vode, stoji naj čez noč. Pijemo zjutraj in zvečer po en kozarec tako pripravljenega prelivka.

BRINOVO VINO
Deset dekagramov zdrobljenih brinovih jagod prelijemo z litrom dobrega rdečega vina. Preliv naj stoji en dan v toplem prostoru. Po 24 urah preliv precedimo in ga hranimo v zaprtem temnem prostoru. Vino pomaga za pospeševanje prebave. Zdrobljeni plodovi brina so odlična začimba za pripravo svinjskega mesa, še posebej divjačine.

ČAJ ZOPER REVMO
Čajno žličko rahlo strtih posušenih brinovih jagod prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 20 minut. Poparek spijemo zjutraj in zvečer. Za zdravljenje kroničnega revmatizma lahko pijemo poparek vsako pomlad in jesen štiri do šest tednov.

BRINOV SIRUP PRI PREHLADU
Potrebujemo 1/2 kg brinovih jagod, 1/2 kg gozdnega medu.
Brinove jagode prekuhamo. zmeljemo, ohladimo in dodamo med. Dobro premešamo, da dobimo gost sirup. Na dan uživamo po eno čajno žličko zjutraj in zvečer.

MAZILO PROTI LIŠAJEM
Zmečkane brinove jagode z maslom so odlično mazilo proti lišajem, čirom in oteklinam.

TINKTURA IZ BRINA
Potrebujemo 10 dag zdrobljenih brinovih plodov in liter 80-odstotnega alkohola. Zdrobljene brinove plodove prelijemo z alkoholom. Mešanico dobro pretresemo in zapremo. Kozarec postavimo za tri tedne na sonce. Tinkturo uporabljamo za zunanjo uporabo, za vtiranje v kožo. Tinktura se odlično obnese kot obloga pri bolečinah mišic in sklepov.

NASTAVLJEN BRINJEVEC
Potrebujemo vejico brina, 30 suhih brinovih plodov, 1 l sadjevega ali tropinovega žganja. V steklenico s širokim grlom damo brinovo vejico, brinove plodove, prelijemo z litrom žganja in za 40 dni postavimo na sonce. Steklenico večkrat pretresemo, po 40 dneh precedimo.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku