Domača lekarna: Bela vrba namesto aspirina

Borut Cerkvenič, 22.7.2020
Profimedia

Zaradi vsebnosti salicilne kisline bela vrba učinkuje proti vročinskim boleznim, zdravi glavobol, pomaga pri bolečinah zaradi osteoartritisa.

Bela vrba (Salix alba L.) je drevo iz družine vrbovk. Poznamo ga pod domačimi imeni bela vrba, srebrnolista vrba ali maleka.

Zraste od 20 do 25 metrov visoko. Lubje drevesa in vej je sivo. Listi so suličasti in dolgi od šest do dvanajst centimetrov. Na zgornji strani so zeleni, na spodnji značilne bele barve, po čemer je drevo tudi dobilo ime, in poraščeni z gostimi kratkimi dlačicami. Krošnja drevesa je velika in široka, dolge veje visijo. Mladi poganjki so rdečkaste barve. Cvetovi so združeni v mačice; moške mačice so dolge okrog šest centimetrov in imajo po dva prašnika in rumene prašnice; ženski cvetovi so manjši in rahlo povešeni. Bela vrba cveti marca in aprila, obenem pa se pojavijo tudi listi. Plodovi bele vrbe so majhne okroglaste tvorbe, polne semen, na zgornjem koncu imajo šopke majhnih belih dlačic. Razmnožuje se s semeni ali potaknjenci.

image
Shutterstock Mačice so združeni cvetovi.

Vrbovo lubje je ena najstarejših zdravilnih učinkovin. Protibolečinsko so lubje uporabljali že v kameni dobi. Vsebuje salicin, snov, ki je pripeljala do odkritja aspirina.

Drevo raste v lokah in živih mejah, mešanih in listnatih gozdovih, na barjih in močvirjih, gozdnih posekah ter ob poteh, rekah in potokih.

Uporabni deli drevesa so mačice, listje in lubje, nabiramo jih od marca do maja.

Učinkovine v beli vrbi so salicilna kislina, čreslovine, smola, guma, vosek, fenolni glikozidi (salicin, picein), populin, ženski spolni hormon estriol, tanini, kumarini, flavoni.

Uporabljamo jih v obliki praška, kot sok, izvleček, olje, tinkturo, za obkladke in kopel.

Včasih so oglje, pridobljeno iz lesa bele vrbe, uporabljali pri izdelavi smodnika, lubje pa za strojenje.

image
Profimedia Moške mačice so dolge okrog šest centimetrov in imajo po dva prašnika in rumene prašnice. Ženski cvetovi so manjši in rahlo povešeni.

Bela vrba učinkuje proti vročinskim boleznim, krvavitvam iz ledvic in pljuč, pospešuje potenje in izločanje seča, zdravi glavobol ter črevesni in želodčni katar, pomaga pri potnih nogah, bolečinah pri osteoartritisu. Deluje protirevmatično, razkuževalno, stiska in krči tkivo, spodbuja prebavo. Pomaga pri arterijski hipotenziji, tahikardiji, nevrozi, pri prehladu, bolečinah v želodcu in črevesju, boleznih vranice, protinu, pri vnetem grlu, boleznih ustne votline, krčnih žilah in mišični utrujenosti.

ČAJ PRI SKLEPNI REVMI
Zmešamo naslednja zelišča:
40 g lubja bele vrbe, 20 g koprive, 15 g navadne zlate rozge, 15 g materine dušice, 10 g listov črnega bezga.
Priprava:
Čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 15 minut. Čaj precedimo, pijemo ga trikrat na dan pred vsakim obrokom.
Sklepe si vsako jutro in zvečer masiramo z oljem (pol šentjanževega in pol arnikinega olja).
ČAJ PROTI GLAVOBOLU
Zmešamo naslednja zelišča:
20 g lubja vrbe, 20 g listov koprive, 15 g poprove mete, 15 g listov bele omele, 10 g listov melise, 10 g šentjanževke, 10 g cvetov trobentice.
Priprava:
Čajno žličko mešanice prelijemo z 2 dl vrele vode, pustimo stati 15 minut, precedimo. Čaj pijemo trikrat na dan.
ČAJ ZA ZBIJANJE TELESNE TEMPERATURE
Zmešamo enake dele vrbovega lubja in košutnikovih (encijanovih) korenin.
Priprava:
Čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico hladne vode, pustimo stati najmanj 20 minut ter spijemo po požirkih eno do dve skodelici na dan.
ČAJ PRI REVMI IN PROTINU
Potrebujemo:
50 g posušenega lubja bele vrbe, 50 g posušenih mladih listov vrbe.
Priprava:
Čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 5 minut in precedimo. Na dan popijemo po požirkih tri skodelice tako pripravljenega čaja.
ZA CELJENJE RAN
Odprte rane potresemo z mešanico enakih delov v prah strtega vrbovega lubja in lipovega oglja. Vsak dan je treba rano izmiti in postopek ponoviti.
Pepel vrbovega lubja je treba potresti na rane, ki se slabo celijo.
PRI BOLEČINAH V UŠESIH
Svež sok vrbovih listov nakapamo na kosmič vate in tega vtaknemo v uho ter pustimo čez noč. Zjutraj moramo ušesa dobro oprati.
ČAJ PRI VNETJU HRBTENIČNEGA ŽIVCA (išias)
Zmešamo naslednja zelišča:
30 g listov koprive, 30 g lubja vrbe, 20 g listov breze, 10 g cvetov črnega bezga, 10 g zeli šentjanževke.
Priprava:
Čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut. Čaj precedimo, pijemo ga večkrat na dan.
ČAJNA MEŠANICA ZA SPODBUJANJE POTENJA
Potrebujemo:
Po 20 g zdrobljenega lubja bele vrbe, plodov janeža, listov rožmarina, cvetov bezga, cvetov lipe.
Priprava:
Čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 15 minut in precedimo. Na dan spijemo tri skodelice čaja.
TINKTURA IZ LUBJA BELE VRBE PROTI BOLEČINAM
Potrebujemo:
kozarec s širokim grlom s pokrovom, žganje, približno pol kozarca posušenega lubja bele vrbe.
Izdelava:
Lubje bele vrbe na drobno narežemo, damo v kozarec, prelijemo z žganjem do vrha. Kozarec dobro zapremo in za tri tedne postavimo v senco. Kozarec večkrat pretresemo.
Hramba:
Po treh tednih žganje precedimo in nalijemo v manjše steklenice. Hranimo v hladnem in temnem prostoru, ne v hladilniku.
Na dan spijemo dvakrat 20 kapljic te tinkture.

Opozorilo!

Preveliki odmerki lahko povzročijo slabost, bolečine v želodcu in črevesju, omotico, kožni izpuščaj.

Uporaba lubja v zdravilne namene ni primerna za nosečnice, doječe matere, otroke ali bolnike z astmo, želodčno razjedo, za sladkorne bolnike in bolnike z obolenji jeter ali ledvic.

Lubja ne smemo jemati hkrati z drugimi diuretiki in zdravili, ki znižujejo krvni tlak ali redčijo kri.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku