Domača lekarna: 3 preprosti ruski recepti za boj proti virusom

S. B., 26.2.2020
Shutterstock

Ruska naravna medicina slovi po svoji preprostosti, bazičnosti in res dolgi tradiciji. Tudi tam daleč na severovzhodu verjamejo v moč bogate zakladnice naravnih zelišč in prehranskih sestavin, ki lahko organizem obvarujejo pred prehladi in virozami.

Predstavljamo vam tri preproste recepte ruskih zeliščarjev, ki vas lahko morda obvarujejo zimskega prehlada. A imejte v mislih, da je vsak organizem edinstven in da se je pred uživanjem pripravkov v večjih količinah dobro posvetovati s strokovnjakom. 

Hrenov napitek

Steklenico napolnite s sesekljanim ali naribanim hrenom. Dodajte 250 ml vode in zaprto mešanico pustite stati eno uro. Nato precedite, da vam ostane bistri hrenov sok, ki mu dodajte veliko žlico medu. Pripravljen sirup pijte zjutraj na prazen želodec in zvečer pred spanjem. 

Med s česnom

image
Profimedia Česen

​Dve žici medu pomešajte z dvema žlicama sesekljanega česna. Naredite nekajtedensko kuro in pripravek jejte vsak dan pred spanjem. Če vas moti močan vonj česna, zraven popijte kozarec tople vode. 

Mleko z dateljni 

image
Natalija Jurse Dateljni

Segrejte lonček mleka in mu dodajte 5 dateljnov. Pustite, da mleko z dateljni vre približno deset minut, nato pa lahko pripravek popijete oziroma pojeste skupaj s sadeži. Sladko mleko si nekaj tednov privoščite enkrat na dan. Znano je, da sadež palme datljevec zelo dobro vpliva na črevesje, kar zvišuje imunsko odpornost, je pa tudi bogat vir železa. 

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku