Dohodnina: Na poti je drugi sveženj informativnih izračunov

Darja Kocbek, 29.5.2020
Tit Košir

Zavezancem, ki so uveljavljali vzdrževane družinske člane, bo finančna uprava danes odposlala informativne izračune dohodnine za leto 2019, konec junija izjemoma sledi še tretja tranša.

Zavezanci, ki so uveljavljali vzdrževane družinske člane, lahko v prihodnjih dneh v poštnih nabiralnikih ali na eDavkih pričakujejo informativne izračune dohodnine za leto 2019. Finančna uprava jih bo namreč odposlala danes. Zaradi epidemije koronavirusa bo konec junija izjemoma odposlala še tretji sveženj. V tistem svežnju bodo zlasti fizične osebe z dejavnostjo, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov.

Ti zavezanci imajo namreč še do ponedeljka čas, da vložijo napoved. Na finančni upravi pojasnjujejo, da je bil rok za oddajo davčnega obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (obračun DohDej) zaradi epidemije covida-19 z 31. marca 2020 premaknjen na 31. maj 2020. Ker pa je 31. maj 2020 nedelja, je skrajni rok za oddajo obračunov za koledarsko leto 2019 ponedeljek, 1. junij 2020. Zaradi tega finančna uprava fizičnih oseb z dejavnostjo, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov, še ne more vključiti med zavezance, ki jim bo informativni izračun odposlala danes.

Prvi sveženj informativnih izračunov je finančna uprava odposlala konec marca. V tem svežnju so bili samo zavezanci, ki dobijo vračilo dohodnine ali pa nimajo niti vračila niti doplačila (med letom plačana akontacije je enaka letnemu poračunu dohodnine ali ni odmerjena - torej so po izdanem informativnem izračunu brez obveznosti).

Za državo se rok za vračilo preplačane dohodnine 352.650 zavezancem iz prvega svežnja izteče danes. V skupnem znesku jim mora nakazati 71.175.808,98 evra vračil. Povprečni znesek vračila je 201,83 evra.

Zavezancem iz tokratnega, drugega, svežnja, ki bodo v naslednjih dneh na dom po navadni pošti ali v eDavke prejeli informativne izračune dohodnine, na finančni upravi kot običajno svetujejo, naj te natančno pregledajo in preverijo, ali so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca.

Če bodo ugotovili, da podatki v informativnem izračunu dohodnine niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, bodo morali v 30 dneh od datuma odpreme podati ugovor. Če ga ne bodo dali, bodo storili davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Kot običajno lahko vsi zavezanci na spletni strani https://edavki.durs.si preverijo, ali bo njihov informativni izračun v tej tranši danes odpremljen. Iskalnik odgovori na to vprašanje, če zavezanec v iskalno polje vnese davčno številko.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku