(DNEVNIK) Krst po švedsko

Bojan Bauman, 15.1.2020
Bojan Bauman

Šele čez čas sem opazil čeveljčke s peto, v katere je bil obut duhovnik, sicer ves v belem

Nedelja v Göteborgu je bila gospodov dan. Življenje je teklo po lagodnejših tirnicah, sprehod po deževnih ulicah me je pripeljal pred cerkev. Zgradba velika, zidana, a na vratih ključavnica. Nič ne bo z ogledom, prikrajšan bom za nedeljski pogled tja pod strop, od koder običajno prihaja luč.

V drugem poskusu, na drugi lokaciji, v samem središču Göteborga, stoji še ena cerkev. Ta je stolnica in je odprta, prišel pa sem ravno ob pravem času. Pred oltarjem sta dva para držala štručki v rokah. Deca je bila mirna, nič se ni drlo v posvečenem prostoru. Za vsak primer so igrali na orgle ... bili smo sredi krsta. Ponosna starša sta pela in občasno pogledovala na svoji pravkar zaživeli umetnini, ki bosta kmalu posvečeni.

Šele čez čas sem opazil čeveljčke s peto, v katere je bil obut duhovnik, sicer ves v belem. Pa saj ni duhovnik, duhovnica je. Tako na daleč, iz klopi v zadnji vrsti, "da ne motim", sem nekaj časa še preživel v ugibanju. Ko se je začela pridiga, sem slišal ženski glas in dilem je bilo konec. Novi bitji je posvetila duhovnica. Kul.

Doma sem pobrskal po podatkih o švedski cerkvi, kjer prevladujejo luterani, protestanti. Zanje ženske duhovnice niso nič neobičajnega. Tudi pri nas imamo med protestantskimi duhovniki žensko na precej visokem položaju. Švedi so imeli (morda še zmeraj imajo, moj podatek je iz leta 2013) žensko kot najvišjo predstavnico njihove cerkve, škofinjo Antje. Poročena je z duhovnikom in imata dva otroka. Duhovnice imajo Švedi kot duhovne pastirje že več kot 60 let.

Šli so pač po svoje, pri čemer jim ni bilo težko iz stekleničke spustiti tudi kakšnega duha posebne sorte. Ko se bom danes iz Göteborga preselil v Malmö, se moram oglasiti v tamkajšnji cerkvi svetega Pavla. Slikarki Elisabeth Ohlson Wallin je tam uspelo razstaviti sliko paradiža, na kateri je Adama in Evo zamenjala z lezbičnim in gejevskim parom. Ta umetnica je aktivistka homoseksualnega gibanja in je od vraga - na eni od slik je Jezusu narisala penis, na njeni Zadnji večerji so Jezusovi učenci transseksualci ... Navdihuje jo ideja, da si geji in lezbijke zaslužijo mesto v raju in ne v peklu.

Švedski cerkvi res - dogaja. Tam poročajo tudi istospolne pare. In med duhovnicami imajo take, ki imajo rade ženske. Pa kaj - saj imajo tudi naši župniki ljubice, pa še kaj drugega. Samo švedskim duhovnicam tega ni treba skrivati. Da živi v družini z drugo duhovnico, s katero sta posvojili sina, je tukaj oznanila škofinja Eva Brunne. Davek te liberalnosti naj bi švedska cerkev plačala z vse manjšim številom vernikov. A taka povezava je bolj ugibanje.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku