Delegati so si metali polena pod noge

Zmago Gomzi, 6.11.2019
Marko Vanovšek

Krovna slovenska organizacija tudi po izredni skupščini brez predsednika, razrešili so le, da število klubov v moški ligi ostane nespremenjeno.

Namiznoteniška zveza Slovenije (NTZS) je izpeljala izredno skupščino, na kateri naj bi po odstopu predsednika Blaža Brodnjaka dobila novo vodstvo. Glede na to, da nanjo do začetka skupščine ni prispel noben predlog, sta člana izvršnega odbora Sajda Slatinšek in Gorazd Vecko na njej delegatom klubov (zbralo se jih je 28) za novo predsednico predlagala nekdanjo reprezentantko Biljano Todorović. Toda predlog je dobil podporo le enajstih delegatov in Todorovićeva je ostala brez mandata. Delegati pa so sklenili, da bo nova skupščina 2. decembra, z upanjem, da bo do 25. novembra, ko je rok za oddajo kandidatur, na sedež NTZS vendarle prispel kakšen sprejemljiv predlog za novega prvega moža ali damo.

Maratonsko skupščino - trajala je kar pet ur in se je zavlekla pozno v noč - so mnogi delegati označil za farso, saj naj bi bila polna proceduralnih napak in katastrofalno vodena. Niso se strinjali niti pri enem vprašanju, drug drugemu so metali polena pod noge, predčasno odhajali iz sejne sobe, še posebno vroča pa je bila razprava o državnem prvenstvu. V ženski ligi je bilo odigranih že pet krogov, moška se sploh še ni začela. Zamuda je nastala, ker Kajuh Slovan Ljubljana in Športno društvo SU iz Novega mesta zaradi domnevno neprimerne dvorane nista odigrala druge kvalifikacijske tekme za popolnitev prve lige. Ligaški odbor je nato sprejel salomonsko odločitev, da naj bi v prvi ligi v novi sezoni namesto desetih igralo enajst klubov, torej tudi oba, ki nista dokončala kvalifikacij. Toda nekateri zaradi te odločitve niso hoteli igrati, in da bi presekali gordijski vozel, so na skupščini odločili, da bo v ligi igralo deset ekip in da morata kluba to soboto odigrati drugo kvalifikacijsko tekmo v primerni dvorani v Novem mestu.

5 krogov so v prvi ligi že odigrala dekleta, moški še ne vedo, kdaj bodo startali

Sekretar NTZS nam je dodatno osvetlil dogajanje na skupščini. "Ne vem, zakaj so bili delegati proti izvolitvi Todorovićeve. Navajali so različne razloge, glasovanje je pokazalo, da kandidatka nima njihove podpore, kar pomeni, da nas še naprej čaka iskanje ustreznih kandidatov. V vodstvu zveze smo se zavezali, da bomo pomagali, to so obljubili tudi delegati klubov. Ni nujno, da bo novi predsednik iz Ljubljane, lahko je od drugod, pomembno je, da bo deloval v dobro namiznega tenisa. Da bo z najožjimi sodelavci organizacijsko in finančno zvezo popeljal v mirnejše vode," je povedal Daniel Šarlah. Druga izredna skupščina bo tako imela le eno točko dnevnega reda - izvolitev predsednika in dveh podpredsednikov. "Časa ni veliko, klubi že nestrpno pričakujejo začetek prvenstva. Upam, da bodo skupaj s tekmovalno komisijo našli ustrezen urnik," je dodal Šarlah.

Nato se je še dotaknil kvalifikacij za popolnitev prve moške lige. Kajuh in Športno društvo SU, predzadnji klub prve lige v prejšnji sezoni in drugi druge lige, sta prvo tekmo v Ljubljani odigrala že aprila, s 5:4 so jo dobili Dolenjci. "Klubi so jasno izrazili nestrinjanje s širitvijo prve lige. Če bodo v soboto v Novem mestu zmagali gostitelji, bodo postali novi prvoligaš, če zmagajo gostje, bo sredi prihodnjega tedna še tretja tekma, odločilna," je zaključil sekretar NTZS. 

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku