Delavci ne bežijo več v Avstrijo

Andrej Bedek, Vestnik, 3.12.2019
Natasa Juhnov

Podjetje iz Gornje Radgone, del avstrijske skupine Rosenbauer, ima pomembno vlogo med proizvajalci gasilske opreme v svetu. V Vestnikovi akciji Pomursko podjetje leta je bilo naj podjetje v kategoriji srednje velikih.

Avstrijska skupina Rosenbauer je podjetje za proizvodnjo gasilske tehnologije za zaščito pred požari in posredovanje ob nesrečah in za opremljanje gasilskih vozil. S 3700 zaposlenimi in 1,2 milijarde evrov letnih prihodkov je največji proizvajalec tovrstne opreme na svetu in izvoznik gasilskih vozil. Po svetu ima šestnajst proizvodnih obratov - štiri v ZDA, po tri v Avstriji in Nemčiji ter po enega v Italiji, Rusiji, Savdski Arabiji, Singapurju, Španiji in Gornji Radgoni. Sedež skupine je v Leondingu pri Linzu.

Rosenbauer je leta 2012 postal večinski lastnik slovenskega proizvajalca gasilskih avtomobilov Mettis International iz Maribora s proizvodnim obratom v Gornji Radgoni. Tu danes zaposlujejo 145 ljudi in imajo 25 milijonov evrov letnega prometa. Direktor družbe Marjan Cvikl pravi, da so znotraj skupine Rosenbauer visoko cenjeni, odnos z lastniki je na visokem nivoju. Posle imajo zagotovljene, saj so se po odločitvi Avstrijcev, da hčerinska podjetja usmerijo v proizvodnjo serijskih izdelkov, specializirali za izdelavo polipropilenskih rezervoarjev za vodo za gasilska vozila in za izdelavo podaljšanih kabin za gasilska vozila in tovornjake. Štirideset odstotkov prometa pa ustvarijo s prodajo lastnih gasilskih vozil - letno jih za potrebe prostovoljnih gasilskih društev v Sloveniji izdelajo do 25. Podjetje iz Gornje Radgone ima torej pomembno vlogo med proizvajalci gasilske opreme v svetu.

Petinštirideset milijonov evrov letnega prometa do leta 2022

Februarja letos so dogradili 1000 kvadratnih metrov proizvodnih prostorov ter zgradili trgovino in razstavni prostor za manjšo opremo, kot so zaščitne gasilske obleke, čelade, škornji in tehnični pripomočki za gašenje in reševanje. Naložba je stala 1,6 milijona evrov. V prihodnjem letu načrtujejo gradnjo logističnega centra in skladišča. Cilj pa je, da bi leta 2022 dosegli 45 milijonov evrov letnih prihodkov. Dejavnost družbe v Gornji Radgoni po Cviklovih besedah poleg proizvodnje zajema tudi prodajo izdelkov vseh članic koncerna na območju nekdanje Jugoslavije in v Albaniji.

image
Natasa Juhnov Marjan Cvikl izpostavlja zavedanje, da je delavec še posebej motiviran, če dela v varnem in prijetnem delovnem okolju. 

Profili delavcev, ki jih iščejo v proizvodnji, so avtoličar, avtoelektričar in avtoklepar, v režijskem delu pa mehatronik in strojni inženir. Razvojna služba v podjetju pomaga pri razvoju nekaterih skupnih izdelkov in vozil v celotni skupini Rosenbauer. Direktor pri tem poudari še dve robotizirani liniji za izdelavo rezervoarjev v Gornji Radgoni. "Liniji smo si zamislili sami in ju prilagodili posebnostim obdelave polipropilena ter vanju vgradili robote japonskega proizvajalca. S takšno avtomatizacijo nikakor ne mislimo nadomeščati in odpuščati delavcev, ampak jim hočemo samo olajšati delo," pravi Cvikl, ki se zelo dobro zaveda, da je delavec še posebej motiviran, če dela v varnem in prijetnem delovnem okolju.

Delavcem so namenili regres v najvišjem znesku, izplačali jim bodo tudi trinajsto plačo.
 

Pristni stiki z gasilstvom

Letos so delavcem izplačali regres v najvišjem znesku, prav tako jim bodo izplačali trinajsto plačo. Bega zaposlenih čez mejo v Avstrijo, ki so ga čutili pred leti, zdaj ni več. "Očitno so delavci začeli razmišljati, kaj zares pomeni za višjo plačo delati v Avstriji, ob tem so lahko zaradi vožnje na delovno mesto od doma tudi 12 ur ali več in tako trpi njihovo družinsko življenje. Delavce v naši proizvodnji pa motivirajo dolgoročna stabilnost podjetja ter redna in solidna izplačila. Dobro počutje v naši družbi gradimo na primer tudi s skupnimi pikniki dvakrat na leto, precej vlagamo v izobraževanje in usposabljanje zaposlenih." Cvikl sicer prizna, da pri visoko izobraženih delavcih, kot so inženirji, še vedno ne morejo konkurirati razmeram na avstrijskem trgu, predvsem v luči plačila za opravljeno delo. Zanimivo je, da na razgovorih za službo kandidate sprašujejo, ali so morda aktivni prostovoljni gasilci in vpeti v gasilska društva. "To seveda ni pogoj za službo, vendar lahko tisti, ki je gasilec, pri montaži opreme v vozilo uporabi svoje gasilske izkušnje," je pojasnil direktor. Številna gasilska društva iz Pomurja in tudi Slovenije med društvenimi izleti obiščejo njihove prostore v Gornji Radgoni - letos jih je bilo že najmanj 20 - in tudi tako se med podjetjem in gasilci spletajo pristne vezi. "Ko vidim na cesti, da kako gasilsko vozilo hiti na pomoč, me običajno prešine misel, kako plemenito poslanstvo opravljamo v skupini Rosenbauer s proizvodnjo opreme za zaščito in reševanje človeka in premoženja," še pripomni.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku