Decembra višje pokojnine

Tanja Fajnik Milakovič, 4.10.2019
Profimedia

S 1. decembrom se bodo pokojnine izredno uskladile za 1,5 odstotka. Mesečno se bodo tako izdatki Zpiza za pokojnine zvišali za približno 6,6 milijona evrov, letno pa bo zavod moral zanje nameniti 80 milijonov evrov več.

Zagotovljena pokojnina za 40 let pokojninske dobe brez dokupa bo od 1. decembra (izplačilo konec decembra) znašala 538 evrov, najnižja pokojnina pa 226 evrov. Najnižja pokojninska osnova za pokojnine, uveljavljene v tem letu, bo znašala 871 evrov, najvišja pa 3485 evrov. Del vdovske pokojnine bo od 1. decembra znašal največ 102 evra, skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine pa največ 1995 evrov. Osnova za odmero invalidskih nadomestil bo najmanj 498 evrov, nadomestilo za čas poklicne rehabilitacije za invalidnost pa največ 1995 evrov.

image
Andrej Petelinšek Konec decembra bodo upokojenci prejeli za 1,5 odstotka višje pokojnine.

Obvestila o izredni uskladitvi bodo prejeli le tisti upokojenci, katerih pokojnina oziroma invalidski prejemek je obremenjen z odtegljajem na podlagi izvršilnega naslova ali administrativne prepovedi, so še sklenili člani sveta Zpiza na današnji seji.

Na pobudo predstavnice sindikatov v svetu Zpiza Lučke Böhm je svet sprejel tudi sklep, da se izredna uskladitev pokojnin prihodnje leto izvede v višini enega odstotka, če bo gospodarska rast najmanj 2,5-odstotna. Po predlogu zakona, ki ga je vlada pripravila za ponedeljkovo obravnavo v državnem zboru, bi se namreč za en odstotek izredno uskladile, če bi bila gospodarska rast letos več kot triodstotna. Vendar pa jesenska napoved Urada za makroekonomske analize in razvoj kaže, da bo letošnja gospodarska rast le 2,8-odstotna, kar pomeni, da če bo potrjen vladni predlog, prihodnje leto izredne uskladitve pokojnin ne bi bilo. 

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku