Darko Milanič: V Mariboru nimaš časa tri tedne žalovati

Uroš Gramc, 10.8.2019

Trener nogometašev Maribora ima recept za dvig z dna lestvice, a uresničiti ga ne bo lahko. Danes (ob 20.15) v Ljudskem vrtu v I. SNL gostuje Tabor Sežana.

Težek poraz so nogometaši Maribora doživeli v sredo proti Rosenborgu, Norvežani so jim že pred torkovo povratno tekmo močno priprli vrata lige prvakov. Tega ne prespiš zlahka. "Ni bilo prijetno, sploh ker so nas kaznovali iz tega, na kar smo se pripravili - z goli iz prekinitev. Toda čim prej moramo obrniti pogled v prihodnost," je dejal steber obrambe Saša Ivković. "Športniki bodo vedeli, kako se po takšnem porazu počutimo ... Ampak pred nami je nova zgodba, v Mariboru nimaš časa tri tedne žalovati. Samo dan, drugi dan si že 'napaljen', tretji dan je treba zmagati. V našem poslu je zelo dobra stvar, da zelo hitro dobiš priložnost popraviti, razmišljati pozitivno," je dva dni kasneje razmišljal strateg vijoličastih Darko Milanič.

image
Andrej Petelinsek Martin Milec se je v sredo poškodoval.

Prvi strelec bi moral biti del rešitve

Slab start v državno prvenstvo - so še brez zmage in predzadnji na lestvici - jim je naložil dodatno breme. "Po tekmah smo bili zadovoljni, točk pa ni bilo. Zato zdaj zahtevamo zmago, samo o njej razmišljamo. In potem, da naredimo serijo zmag," je do svojih varovancem neusmiljen pred današnjo tekmo 5. kroga (ob 20.15) s Taborom iz Sežane. Če bi jim udarec zadal še najmanj renomiran tekmec, novinec, ki se je med elito prebil skozi dodatne kvalifikacije ... O pogubnem scenariju pod Kalvarijo ne razmišljajo, že tako imajo dovolj skrbi. Kraševci so v prejšnjem krogu vzeli skalp Domžal, zdaj želijo novo, večjo trofejo. "Ujeli so jih po Evropi utrujene, izčrpane, razočarane. Direktni so, polni energije, delajo drug za drugega in takšne jih pričakujem v Ljudskem vrtu. Uspel jim je odličen start, imajo polet uvodnih tekem, kar je zelo pomembno. Moramo biti pripravljeni na njihovo hitrost, kvaliteto, napadalce z izkušnjami, ki imajo zraven igralce z vicem v igri, kilometrino," je tekmeca dobro prečesal Primorec na štajerski klopi.

image
Andrej Petelinsek

Novega neuspeha se ne boji, ne zase ne za klub. "Komaj čakam na tekmo, da fantje vse rešijo, kot morajo, od Pirića do enajstega v napadu. Seveda se je treba zbrati, potrebujemo poletnost, svežo kri. To je deseta tekma v relativno kratkem času, to je velik napor. Nisi optimalen kot pri štirih tekmah na mesec. Marsikaj moramo popraviti. Dobimo preveč golov, premalo jih damo. Imamo ogromno strelov, toda odbite žoge ne zabijemo." Rešitev za to Milanič že ima. Luka Zahović, zadnji dve sezoni prvi strelec prve lige, ni več na spisku poškodovanih. "Zdrav je. Prej je treniral s kondicijskim trenerjem in fizioterapevtom, od srede je z nami. Luka je v preteklih sezonah dokazal, da je izredno pomemben glede realizacije in konkurira za mesto v ekipi," je bil dobre volje Milanič.

2
nova igralca, Kotnik in Milec, sta med poškodovanimi, Zahović se je vrnil

Nadarjen med nadarjenimi

A iz Ljudskega vrta prihaja tudi nekaj slabih vesti. Na zadnji evropski tekmi sta se poškodovala Andrej Kotnik in Martin Milec. "Pri Kotniku ne kaže dobro za soboto in torek. Odstoten bo nekaj dni, mogoče teden, se pa ni uresničil strah, da ga bo vrglo iz igre za par mesecev. Tudi Milec je pri fizioterapevtu." Proti Taboru se mogoče odpre komu od igralcev, mariborski javnosti je še veliko dolžna najdražja okrepitev v tem poletju - Rudi Požeg Vancaš. Zelo nadarjen igralec, ki je prišel v sredino z veliko nadarjenimi, ga je ob bok drugim postavil Milanič.

image
Andrej Petelinsek Rudi Požeg Vancaš bo moral najti svoje mesto pod soncem, pravi njegov trener. 

"Čim prej bo moral najti svoje mesto pod soncem, sprejeti naloge in pričakovanja, svoja, moja, od športnega direktorja, navijačev, vas (medijev), da je prišel na velika vrata in da se od njega veliko pričakuje. Že jutri." Še zdaj plačuje davek, da je iz Celja prišel poškodovan. In do zdaj je več pokazal Kotnik, ki je vijoličasti dres prevzel v njegovi senci. "Vsak doživlja dres, velik stadion na svoj način. Pri Rudiju smo že na prvi tekmi napovedali, da ga bomo poskusili pripraviti skozi njih, ker drugače ni šlo. In potem odigra vlogo še moment. Kako blizu je bil zadetku proti Valurju, Triglavu. Če bi enega zabil, bi bila že druga pesem. To so detajli, ki te oddaljijo ali približajo. Mi verjamemo v vse, ki so tu."

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku