Darko Milanič pred tekmo s Celjem: "Matematika in ugibanja so prisotni"

Miha Dajčman, 14.5.2019
Sašo Bizjak

Jutri ob 20.15 se bosta v zaključnem dejanju 33. kroga prve slovenske nogometne lige na stadionu Z‘dežele merila Maribor in Celje. Vijoličasti bodo pred tekmo nestrpno pričakovali tudi izid tekme v Stožicah

V mislih navijačev Maribora je še vedno sobotni poraz proti Olimpijo, strokovni štab vijoličastih pa je hitro po derbiju misli že usmeril proti jutrišnjemu obračunu s Celjem. Izkušena ekipa trenerja Darka Milaniča bo imela priložnost, da hitro popravi vtis po prvi zapravljeni priložnosti, da Maribor predčasno dobi prvenstvo.

"Trenerji smo pregledali dogajanje na sobotni tekmi, a za zdaj to zapakirali, ker je bilo preveč napak, da bi razmišljali o tisti tekmi. Gledamo naprej, srečo imamo, da tako hitro igramo novo tekmo. Fantje so na treningu pokazali, da bo sledila reakcija in dobra tekma," je optimističen Darko Milanič.

-8 točk prednosti pred Olimpijo ima Maribor štiri kroge pred koncem prvenstva.
-Če Olimpija v Stožicah ne zmaga, Maribor za osvojitev 15. naslova tri tekme pred koncem prvenstva potrebuje zmago v Celju.
-Če Olimpija izgubi in Maribor remizira, bo imel Maribor 9 točk prednosti, kar je glede na medsebojne dvoboje premalo za osvojitev naslova že jutri.
-Zadnji dve tekmi na stadionu Z'dežele je Maribor dobil z gol razliko 0:9.
-2 točki prednosti pred Muro ima Celje na 4. mestu lestvice, ki še vodi v kvalifikacije za ligo Europa.

Po oktobrskem porazu proti Olimpiji je Maribor v Celju slavil s kar 5:0. "Verjamem in upam, da bodo fantje tudi tokrat tako reagirali. Športnikom ni vseeno, ko se zgodi poraz. Obrnili smo se k novi tekmi," je dejal Milanič, ki za tekmo v Celju napoveduje spremembe v postavi. Kaznovanih pri Mariboru ni, na celjski strani bo zaradi kartonov manjkal Žan Benedičič.

Forma četrtouvrščenega Celja v zadnjih petih tekmah je kljub odsotnosti najboljšega posameznika ekipe, poškodovanega Rudija Požega Vancaša, celo boljša od Maribora (Celje je zmagalo trikrat, po enkrat pa remiziralo in izgubilo, Maribor je zmagal in remiziral po dvakrat ter enkrat izgubil). Nogometaši iz knežjega mesta bi radi zadržali četrto mesto, ki še vodi v evropska tekmovanja. Pričakovati je, da bodo zaradi rezultatskega motiva igrali odprt nogomet. "Igrali bomo proti moštvu, ki bo igralo zelo dinamičen nogomet, pritisnili bodo. Najti moramo pravi odgovor na to in prevzeti igro v svoje roke. So zahteven nasprotnik, ker imajo dinamiko, hitro igrajo proti nasprotnikovemu golu in veliko zaključujejo," o ekipi, ki jo vodi Dušan Kosič, razmišlja trener Maribora. Hkrati Primorec na klopi vijoličastih poudarja, da je Maribor zadnji dve tekmi na stadionu Z'dežele igral odlično (gol razlika 0:9): "Vzeli smo jim njihovo moč in takšen cilj imamo tudi tokrat."

Če v Stožicah na tekmi med Olimpijo in Domžalami domači ne zmagajo, bi Maribor za osvojitev prvenstva v 33. krogu moral zmagati. Da bi Mariborčani tekmo v Stožicah, ki se začne ob 16.55 in se bo končala uro in pol pred začetkom tekme v Celju, odmislili, je nemogoče, pravi Milanič: "Matematika in ugibanja so prisotni, saj smo ljudje. Lahko bi mi bilo reči, da spremljanje tekme Olimpije na nas ne bo vplivalo, a je drugače. Danes je informacij in medijev veliko. Ne moreš jih dati na stran. Videli bomo, kaj se bo zgodilo, to pa ne bo vplivalo na pripravo na tekmo. Na naš načrt ne bo vplival rezultat na tisti tekmi, ki se bo končala nekaj minut pred našo. Cilj je jasen. Rezultat bo na fante vplival, to je jasno, a verjamem, da bodo več kot dobri."

Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku