Darko Milanič: Islandci so pravi Vikingi, a kvaliteta je na naši strani

Marko Kovačevič, 8.7.2019
Andrej Petelinšek

S trenerjem nogometašev Maribora o prvi oviri na evropski poti, podobi moštva, novincih ter vprašanjih in odgovorih, ki jih je dala zadnja pomlad.

Spomladi je šestič dvignil pokal za državne prvake, poleti pa bo devetič odpeljal vijoličaste v evropske kvalifikacije. Darko Milanič po mesecu priprav čaka na prvo uradno preizkušnjo v sezoni 2019/2020. "Težko je reči, kako daleč smo, delamo pa po planu. Edina stvar, ki je bila v prvih treh tednih, ko so bili fantje zelo zavzeti, moteča, je, da se je Luka Zahović z reprezentance vrnil poškodovan, da je Rudi Požeg Vancaš poškodovan že od prejšnjega prvenstva. Fantje se spoznavajo, novinci so v ustroju, vsak dan je bolje," je o do zdaj opravljenem delu dejal trener nogometašev Maribora.

image
Andrej Petelinšek

Verjetno na tekmah dobite boljši vpogled v stanje ekipe kot na treningih?

"Sicer smo odigrali manj tekem kot lani, so nam pa vse dale neke odgovore. Če izvzamem dvoboja z nižjeligašema, je bil način, kako so delovali fantje, ki so začeli, zelo spodbuden. Na žalost pa je moštvo, ki je vstopilo v nadaljevanju, potrebovalo nekaj časa, da se zbere in znajde. Šele ko se nam je zgodilo nekaj slabega, so začeli igrali po svojih zmožnostih. To bomo skušali odpraviti. Sem pa videl moštvo, ki se je pripravljeno držati načrta, se ambiciozno lotiti dela."

Letošnje priprave so drugačne od lanskih tudi zaradi tega, ker je ekipa doživela kar nekaj sprememb.

"Navaditi se bomo morali na novince. Prvi cilj je, da se vsak od njih tu dobro počuti. To se je uresničilo. Zdaj moramo spoznati, kako kdo igra. Vsak trener ima svoje zahteve, a sem optimist. Špiro Peričić se bo moral hitro navaditi, pri napadalno usmerjenih igralcih pa že zdaj vidim, da imajo kvaliteto in nas bodo naredili boljše."

Šme? Glas z igrišča sega daleč
Nekaj ostrih kritik je proti Darku Milaniču v odmevnem intervjuju za EkipoSN uperil Denis Šme, ki je iz Maribora prestopil v Olimpijo. Velenjčan je nekdanjemu trenerju očital, da nima obraza, da nima pravega odnosa z igralci, da ga je brez pojasnil držal na tribuni … Kako mu odgovarja Milanič? Najprej si je s prsti zavezal usta v stilu, da besed nekdanjega varovanca ne bo komentiral. A si je premislil. "Nekaj bom le rekel. Ful rad imam nogometaše, ki igrajo in pojejo na igrišču. Kvaliteten glas z igrišča sega daleč, nek glas v mediju pa ne," je pribil 51-letnik.

Vsi štirje novinci so zaključek prejšnje sezone izpustili. Kotnik je bil brez kluba, na Peričića in Kronavetra zaradi napovedanih odhodov v prejšnjih moštvih niso računali, Požeg Vancaš je bil poškodovan.

"Čim prej morajo ujeti formo. Obremenitve jim doziramo tako, da bi jo čim prej ujeli. Zagotovo pa se bo manko tekem nekje poznal. Lažje bo za igralce, ki so trenirali z nami od začetka, mogoče bo malo težje za Rudija. Ima pa olajševalno okoliščino, da bo zaradi konstitucije svojega telesa hitreje prišel v formo. Tako predvidevam, ker je lahek. Kdo s kakšno kilo mišic več potrebuje več časa. Andreju manjka ritem tekem sobota-sreda. Ko se bo začela tekmovalna sezona, bomo videli, kako hitro se bo po tekmah mentalno in fizično regeneriral. Skrbeli bomo, da ostanejo zdravi."

Je moštvo dobro pokrito na vseh pozicijah?

"Pokrito ja, a ko nekdo manjka, se pozna. Luka Uskoković je odsoten pol leta, poškodovan je tudi Luka Koblar, kar pomeni, da smo brez dveh centralnih branilcev. Poškodoval se je še Martin Milec. Imamo super konkurenco v timu, izostanki pa nam ne gredo na roko, saj moram na nekaterih mestih posegati po rošadah."

Je na kakšnem mestu preveč gneče?

"Glede na to, kakšne načrte imamo in koliko tekem nas čaka – samo jeseni bomo v državnem prvenstvu odigrali 22 krogov, igrali v pokalu in Evropi -, igralcev ni preveč. Morda se bo zgodila še kakšna sprememba v ekipi, a veliko število igralcev prinaša konkurenco, borbo za tim, hkrati pa lahko izbiram med tistimi, ki so za neko tekmo najbolj primerni, v najboljši formi."

Pojavile so se informacije o odhodu Amirja Derviševića. Računate nanj?

"Je normalno v kadru in nanj računam kot na vsakega. Dokler so tu, se do vsakega obnašam popolnoma enako, na njem pa je, da si izbori mesto v prvi enajsterici."

Kvalifikacije za ligo prvakov boste začeli z islandskim Valurjem. Vam je bil žreb naklonjen?

"Med petimi ekipami, s katerimi bi se lahko srečali, so bili nasprotniki, ki so bolj kvalitetni - pa tudi manj od Valurja. Nasprotnik je premagljiv, mi smo dejansko boljši. To bomo skušali pokazati, ne glede na to, da so oni v tekmovalnem ritmu in imajo specifično igro, v kateri bomo morali biti pozorni na prekinitve. Kote izvajajo na svoj način, iz avta vržejo zelo daleč, igrajo na umetni travi. Analiziramo jih, šli jih bomo gledat v živo, da vidimo, kako hitri so in kako se obnašajo. V nobenem trenutku ne bomo pozabili, da so zelo tekmovalna ekipa, izredno motivirani. To prav izstopa, res so pravi Vikingi, a nogometna kvaliteta je na naši strani."

"Radi bi zabijali kot nori. Dovolj atributov imamo, da igramo nogomet, ki bo zadovoljil vse kriterije"

Koliko vam predlanska izkušnja z Islandije, ko ste izločili Hafnarfjördur, koristi pri pripravi za Valur? Spet se boste morali sredi poletja prilagoditi na precej nižje temperature.

"Na temperaturo ne moremo vplivati. Lahko pa nekaj treningov opravimo na umetni travi. Tam ne bomo predolgo, saj so obremenitve na telo na umetni travi precej drugačne kot na naravni. Lahko bomo kaj povlekli iz predlanskih tekem. Ekipi sta bili prvaka Islandije, igrata na podoben način, v ligi sta zelo kombinatorni, v Evropi pa pokažeta drugačen obraz, igralci so bolj kompaktni, se postavijo nižje, skušajo izkoristiti svoje fizične prednosti, skok. Jasno je, da moramo mi dati tekmi svojo dinamiko - in predvsem na gostovanju odlično kontrolo. Predlani je bila tekma na Islandiji popolnoma v naši kontroli, dejansko odlična."

"O porazu nikoli ne razmišljam"

Ste postavili cilj, kako daleč želite v Evropi?

"Čim dlje. Človek noče ničesar prehitevati, a z nasprotnikom, ki nas najverjetneje čaka v drugem krogu, nam žreb zagotovo ni bil naklonjen. Če pogledamo na prvo žogo, saj se z njimi trenutno ne ukvarjamo, ima švedski AIK fiziko, taktično disciplino, ponavlja stvari, ki so predvidljive, a je to najverjetneje eden od nasprotnikov, ki nam najmanj ugajajo."

image
Andrej Petelinšek

Če je liga prvakov z lansko reorganizacijo postala bolj zaprta, težje dosegljiva klubom iz manjših držav, pa vam kvalifikacije dajejo drugo priložnost, da ob morebitnem izpadu nadaljujete pot proti evropski ligi.

"O porazu nikoli ne razmišljam. Tudi tokrat ne. Zanima me le, kako ekipo najboljše pripraviti, postaviti taktiko, izbrati strategijo in kako bi se fantje dobro počutili, vsi ostali na isti barki, da bi prišli res daleč. Kar delamo zdaj, je z dodatnim vetrom v hrbet, ki ga dobivamo od okolja, svojih navijačev, dobitna kombinacija. Razmišljati moramo o zmagah, kako iti naprej."

"Dokler so tu, se do vsakega igralca obnašam popolnoma enako"

Lani ste dvignili nekaj prahu, ko ste dokaj neposredno namignili, da je Olimpija po izpadu v kvalifikacijah za ligo prvakov v kvalifikacijah za evropsko ligo dobila lažje nasprotnike. Je torej po poti državnih prvakov lažje priti v evropsko ligo?

"Glede na to, kaj nas čaka, lahko še enkrat ponovim, da nam žreb ni bil naklonjen. To lahko vidi vsak, kakorkoli hoče. Je pa jasno, da bomo naredili vse, da bi šli naprej."

Kaj ste se za novo sezono naučili v zadnji pomladi?

"Ko se kader spremeni in nekaterih karakteristik na igrišču več ni, se obrneš k tistemu, kar imaš. Z igralci, ki jih imamo, moramo nastopati na določen način. Temu je prilagojen način treniranja. Prejšnja sezona je odprla številna vprašanja in dala polno odgovorov. Zavedamo se, kaj smo počeli, zdaj pa smo začeli znova z ogromno pozitivne energije, kot vedno gradimo na izjemnem entuziazmu, tekmovalnosti. Ker smo pripeljali kvaliteto, je jasno, da nam bodo ti igralci igro naredili bolj privlačno, sproščeno."

Čeprav ste državni prvaki postali z veliko prednostjo, je bilo spomladi veliko kritik o vaši igri, tudi žvižgi so se slišali v Ljudskem vrtu. Upravičeno?

"Če pogledamo zgodovino, lani, ko smo bili drugi, žvižgov ni bilo. Predlani so bili, a smo bili prvaki. Ne želim, da to postane pravilo. Publika je zahtevna, naredili bomo vse, da zadovoljimo željo kluba po osvajanju lovorik in da so hkrati navijači zadovoljni z našo igro. Jesen je bila spektakularna. Po tem, s kakšno lahkoto smo dosegali zadetke, je bila verjetno neponovljiva, saj se v zadnjih 20 letih kaj takšnega še ni zgodilo. To je bolj izjema kot pravilo, a težimo k taki igri. Se je pa trend domačega igrišča skozi desetletja bistveno spremenil. Včasih se je na hodniku sodniku dalo dve okoli ušes, nasprotnika se je ustrahovalo, na Balkanu je bilo, kar starejši dobro vedo, že pred začetkom tekme 3:0 za domače. Danes ni tako, tudi liga prvakov je potrdila, da domače igrišče ni velika prednost. Sem pa prepričan, da lahko skupaj z navijači svoj stadion spet naredimo za prednost. Da bi fantje prišli v formo in zadihali, nujno potrebujemo podporo. Radi bi zabijali kot nori. Dovolj atributov imamo, da igramo nogomet, ki bo zadovoljil vse kriterije."

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku