PRAKTIČNO: Darilni bon kot darilo

seniorji.info, 11.12.2018
Profimedia

Če ga nameravate podariti, potem osebe ne pozabite opozoriti, naj ga čimprej izkoristi, svetujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Potrošniške organizacije svetujejo, da enako ravnate tudi sami, če boste med prazniki obdarjeni z kakšnim darilnim bonom. Večina ima omejeni rok in kraj uporabe, včasih tudi namen, kar lahko njihovo unovčitev dodatno zaplete, opozarjarjo pri ZPS.

image
Profimedia

Dobre lastnosti darilnih bonov:

Večina darilnih bonov in kartic je prenosljivih.

So priročen izhod pri iskanju daril v zadnjem trenutku oziroma ko vam primanjkuje idej, kaj podariti.

Slabe lastnosti darilnih bonov:

Za izgubljeno darilno kartico ali bon ni vračila oziroma ga večina ponudnikov ne bo nadomestila z novim.

Darilni bon ali kartico izberite le, če dobro poznate obdarovančeve navade in želje. Več je omejitev, manj je možnosti, da bo bon obdarovanec izkoristil. Če ga ne izkoristi, sta na izgubi oba.

Če ste se kljub temu, da obdarovanca ne poznate zelo dobro, odločili za darilni bon ali kartico, izberite takšno, ki ni vezana na eno samo trgovino.

Nasvet ZPS:
1. Ste prejeli bon in ga pozabili vnovčiti? Ne obupajte vnaprej. Obrnite se na izdajatelja s prošnjo, če bon lahko kljub temu izkoristite. Morda vas bo odgovor pozitivno presenetil.
2. Na darilnem bonu ali darilni kartici ni roka uporabe? Ne sklepajte, da je rok neomejen. Preverite pri izdajatelju, da ne bo kasneje slabe volje.
3. Darilni bon je namenjen za točno določeno storitev v določenem salonu, ki pa vam ne ustreza? Preverite v salonu, ali ga kljub temu lahko izkoristite za drugo storitev. Če je izbrana storitev dražja, ponudite doplačilo. Če ne najdete ustrezne rešitve, je še ena možnost. Ker je bon prenosljiv, morda lahko najdete koga, ki bi ga z veseljem izkoristil.
Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku