Darila naj razveseljujejo: smisel je v dajanju in sprejemanju

Bojan Tomažič, 21.12.2018
Canstockphoto

Darovi so materializacija simbolne vezi, obstajajo, odkar je človeštvo.

Ob koncu leta nam glede daril mora biti vse jasno, Miklavž jih je že prinesel, zdaj zdaj bosta to storila Božiček in dedek Mraz, vmes ima hčerka rojstni dan in še kaka obletnica je. Resda je, kot vse drugo, tudi običaj obdarovanja - ta obstaja, odkar je človeštvo - potrošniška družba prikrojila sebi v prid (beri: večji potrošnji ljudi) in ga še razširila, a brez daril bi se odnosi med ljudmi povsem spremenili.

image
Canstockphoto Si tisto, kar daruješ.

Obdarovanje je znanost za tiste, ki o njem razmišljajo znanstveno (hvala antropologom za razlage), in tudi za nas, ki stojimo pred policami v trgovini in menimo, da bomo našli najbolj izvirno darilo, na koncu pa kupimo čokolado in steklenico vina. Na poti (in ob njej) od subjektivne svobode, časa, ko smo se sami odločali, ali darujemo ali ne, do obveze, ker bo nekdo užaljen, če ne dobi darila, in daj-dama, ko moraš za podobno vrednost, kot jo dobiš, tudi vrniti, se marsikaj dogaja. Doživelo je že mnogo intervencij in še jih je deležno. Nasploh je jasno, da je darilo dobro dobiti in ga dati, zgodi se lahko celo to, da dobiš tako, ki ni bilo namenjeno tebi.

Darilo je treba dati in ga sprejeti

Prejemanje in dajanje daril prinaša tudi obveze. Otrok pričakuje darilo za rojstni dan in za velike dosežke, ki jih otroci veliko zmorejo; še dobro, da Miklavž, Božiček, dedek Mraz namesto nas (saj še verjamete, kajne?) prinesejo darila. Partnerja pričakujeta darilo drug od drugega za rojstni dan, za obletnico poroke in za drugo; če jih ni, obstaja zelo velika verjetnost, da doživimo negativne sankcije.

Začudenje in veselje sodi zraven

Kazen pride tudi, če darila, ki bi ga morali sprejeti, ne sprejmemo. Darovalec mora torej dati darilo, ko je čas za to, prejemnik ga mora sprejeti. Da se moramo začuditi in razveseliti, je tudi pravilo. In zelo nevljudno bi bilo, če tistega, ki ti da darilo, ne bi obdarili, darila so namreč predmeti, ki se vračajo. Resda ne vračamo tistega predmeta, ki si ga dobil, čeprav so v nekaterih kulturah tudi to imeli za običajno, ampak nekaj, kar ustreza dobljenemu. Bonboniere, ki smo jo dobili od Metke za miklavževo torej Metki ne moremo vrniti ob božiču, se pa zaradi tega, ker tik pred praznikom čas začne teči hitreje, zgodi, da ga damo naprej Angelci. Pri tem je nujna pozornost, da se ne zgodi tisto, kar se je zgodilo v primeru, ki je postal že anekdota z vstavljenimi različnimi imeni in funkcijami, najpogosteje iz zdravstva. Gospa je prejela od nekega družinskega prijatelja bonboniero, jo odprla in pod ovojnim papirjem na škatli našla zahvalno pismo s tisoč evri. Obdarovancu je bilo malo nerodno, rekel je, da bo tudi on denar vrnil na začetek verige.

Pričakovanja so kot ogenj
Vinarji pravijo, da vino kot darilo simbolizira srečo, prijateljstvo in uspeh. Zlatarji poudarjajo, da so žlahtne kovine brezčasne, eni iz zlata in srebra zato, da na to spomnijo, izdelajo simbol neskončnosti. Gospodinjski aparati niso pravo darilo moškega za žensko.
Če prejmete za darilo knjigo, pomeni, da vas obdarovalec posluša. Če darujete svoj prosti čas, energijo ljubljenim osebam, prijateljem ali znancem, se boste odlično počutili tudi med delom. Bolj kot to, ali ste podarili dragoceno stvar ali nekaj najbolj skromnega, je pomembno to, kakšen vtis ste pustili pri obdarovancu.
Za otroke je najbolje izbrati funkcionalna darila, tisto, kar jim koristi. Pretiravati z dragimi darili zanje je pljuvanje v lastno skledo. Pričakovanja so kot ogenj, začnejo se z iskrico in majhnim plamenom.

V starih časih pri nekaterih to, da darilo, ki ga dobiš, vrneš obdarovalcu, ni bilo neobičajno, ampak obveza. Določena darila so ponekod tudi morala krožiti, a ne samo med sorodniki. Kolegica mi je pripovedovala o navadi v vasi pri Bodenskem jezeru, kjer gre kolo s pomožnimi kolesi od družine do družine z majhnim otrokom že desetletja. Bicikel je star, demode, a bi ga bilo zelo nevljudno zavrniti, in ko ga otrok preraste, ga je nujno treba dati drugi družini z majhnim otrokom. Običaj povezuje in je torej zelo pomemben.

Francoski sociolog, etnolog in antropolog Marcel Mauss je menil, da je darovanje socialni akt in je za vsako družbo preveč strateškega pomena, da bi lahko to prepustili posamezniku. Darovanje je naša temeljna socialna obligacija, vodi celo serijo razdelanih in elaboriranih principov, ki regulirajo vedenje posameznikov v konkretni kulturi.

Protidar je lahko kaj podobnega ali tudi ne

Darovanje je najbolj enostaven razumen način vzpostavitve odnosov sodelovanja. Še zmerom je tako kot v davni preteklosti, ko so z darovanjem spreminjali sovražnike v prijatelje. Ko dar sprejmemo, smo zavezniki, to velja tudi med sorodniki, ki se najpogosteje obdarujejo.

MED MITOM IN RESNIČNOSTJO
Obdarovanje nas vodi stran od depresije in prinaša optimizem, veselje, navdušenje, boljše odnose.
2. 3. 4. 5.

Kaj je protidar, je v posamezni kulturi določeno. Hollywoodsko se sliši, a tako je bilo, da je moški, ki je podaril ženski diamant, pričakoval intimnost in ne čokolade. Parfum tudi že dolgo velja za uspešno sredstvo zapeljevanja. Nekaj kapljic za dragimi uhani dela čudeže. Parfum skupaj z uhani velja za najbolj seksi darilo moškega za žensko.

Uporabna vrednost pri darilih običajno nima glavne vloge, čeprav je to na nek način škoda, ker lahko darilo kmalu postane zelo odveč, oziroma zavzema prostor na polici v stanovanju, nato v garaži ali v kleti. Vseeno uporabna vrednost ne more povsem prevladati, ker ta ni odločilna za to, kaj nam je všeč. Poleg seštevka pozitivnih lastnosti je še nekaj, tisto, kar običajno niti ne znamo opisati. Darovi so materializacija simbolne vezi. Ob simbolni dimenziji je zelo pomembno ugodje, ki ga ob tem doživimo, ugodje pa je odvisno od naših izkušenj in naučenosti. Darovanje vodijo tudi pravila, ki se jih povsem ne zavedamo.

Za vse, kar obstaja v življenju, obstajajo svetovalci, če že ne resni, vsaj tisti, ki se imajo za poznavalce, ob njih pa seveda oni, ki skušajo ustvariti nova pravila (da bi kupovali njihove proizvode). Nekaj namigov o tem, kako izbrati, je brez propagandnih ozadij v tekstu o darilih vseeno treba povzeti. Pomisliti je treba na življenjski slog obdarovanca, kaj ga zabava, kaj počne v prostem času, kakšne razvade ima, kaj si privošči. Tudi to, kaj obdarovanec podarja, pove, kaj ima rad in kakšne so njegove želje. Še preprosteje je svojce obdarovanca vprašati, česa bi se najbolj razveselil. Če vsega tega ne uspete narediti, podarite set za higieno (čeprav moj prijatelj zmerom, ko to dobi, reče, da bi mu lahko na drugi način povedali, naj se pogosteje tušira).

Miklavž je letos že prinesel pomaranče, fige, sladkarije, nogavice, spodnje perilo, pižamo, Božiček mora manjšim nujno prinesti igračo, ki si jo je dalj časa želel. Knjige so, elektronskim aparatom navkljub, še vedno najboljša pot v deželo domišljije, znanja in razmišljanja. Dobro izberite, da bo dlje trajalo.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku