Darila izberite in podarite s srcem

Barbara Gavez Volčjak , 18.12.2018
Shutterstock

Z nakupom darila ne čakajte na zadnji trenutek, podarite nekaj, kar bo prejemniku sporočalo, da ste si za izbiro vzeli čas in iskreno mislili nanj ali nanjo.

Nekateri že avgusta razmišljajo, s čim bodo za božič obdarovali najbližje, drugi – običajno moški – se po nakupih odpravijo pet pred dvanajsto. A ne glede na to, kdaj darilo izbiramo, je lepo, če obdarovanca presenetimo s čim osebnim, za kar smo si vzeli čas in je namenjeno prav njemu ali njej. V današnjem času vsesplošnega hitenja in površnih odnosov so lepo darilo tudi skupna doživetja in spomini, ohranjeni za zmeraj.

image
Shutterstock

Ujemite trenutek

S pametnim telefonom lahko slikamo skoraj na vsakem koraku, ob rojstnem dnevu, na koncertu ali izletu, na sprehodu s kužkom. Toda vedno pogosteje fotografije ostanejo na spominski kartici ali trdem disku računalnika, kjer si jih ogledamo redko ali sploh nikoli. Pa so prav spomini na skupna doživetja v obliki fotografij eno najlepših in najbolj osebnih daril. Številni ponudniki omogočajo izdelavo fotoknjige, pri kateri lahko po svoji želji oblikujete naslovnico in notranjost, velikost in razporeditev fotografij. Dodate lahko tudi napise, kratke anekdote, zanimive misli in podobno. Če ste bolj nagnjeni k tradicionalizmu, pa lahko daste fotografije samo razvit in jih sami vtaknete oziroma nalepite v album, dodate zapise, kdaj in kje so nastale in podobno.

image
Shutterstock

Podarite si čas

Vse leto nam čas polzi med prsti in komaj utegnemo opraviti vse potrebno, redko še ostane kak trenutek za druženje s sorodniki in prijatelji. V decembru se naglica le še stopnjuje, vrstijo se šolski koncerti, zaključki leta v službi in različnih društvih, urediti je treba še to in ono in praznike pričakamo popolnoma izžeti. Zakaj ne bi namesto na hitro kupljenega predmeta ljubljenim podarili skupnega doživetja? Na primer vstopnico za kino ali kopališče, skupno kosilo v restavraciji, vozovnico za vlak, s katerim se bomo skupaj odpeljali kam na izlet. Pobrskajte malo po spominu, kaj bi bilo obdarovancu všeč, zapakirajte bon v lepo okrašeno kuverto z napisom Čas za naju in z darilom zagotovo ne boste zgrešili. Izdelat lahko daste tudi osebne voščilnice s sliko in napisom, ki ga želite.

Staromodna pošta

V medsebojni pisni komunikaciji danes resda prevladujejo elektronska sporočila, toda še vedno nam zaigra srce, če v nabiralniku najdemo dobro staro pismo ali voščilnico. Posebno v času božičnih in novoletnih praznikov je ta tradicija še zelo živa. Zlasti se pošte razveselijo tisti sorodniki, prijatelji in znanci, ki jih med prazniki ne bomo mogli obiskati. Marsikdo si vzame čas in voščilnice izdela sam, če le utegne in ima kaj smisla za oblikovanje. Zelo osebno sporočilo pa je lahko tudi sicer kupljena voščilnica, ki ji dodamo osebno poštno znamko. Pošta Slovenije ponuja možnost izdelave osebnih poštnih znamk s fotografijo, ki jo sami izberete, in različnimi nazivnimi vrednostmi. Izdelavo lahko naročite preko spletne aplikacije, po elektronski pošti ali neposredno na vseh poštah v Sloveniji.

image
Shutterstock

Delite srečo z drugimi

Tudi če ne verjamete v naključja in ne kupujete loterijskih srečk, lahko ob praznikih naredite izjemo. Srečke skrivajo različne dobitke, poleg tega pa z nakupom posredno obdarite še prejemnike sredstev Loterije Slovenije, torej invalidske in humanitarne organizacije. Vsako leto je pri Loteriji Slovenije na voljo "novoletna srečka", letos se imenuje Novoletka in prav vsaka izmed 300.000 izdanih srečk je dobitna. Glavni dobitki so trije, vsak je vreden 10.000 evrov. Izdali pa so tudi tako imenovane Novoletne pakete, v vsakem je po pet srečk, od katerih sta dve podarjeni.

Res ne potrebujemo veliko denarja, da nekoga osrečimo. Potrebujemo samo nekoliko iznajdljivosti in že lahko pripravimo veliko presenečenje, ki bo marsikomu vredno več kot še tako drag predmet. In ne pozabite: pozornost, ki ste jo posvetili izbiri darila, boste še bolj poudarili, če ga ne boste preprosto vtaknili v darilno vrečko. Pod novoletno jelko so še vedno najlepša ročno zavita darila, okrašena s kakšno pentljo, trakom ali smrekovo vejico, z napisanim imenom prejemnika. Ali pa naredite vreče za darila iz starih rjuh, nanje narišite božični motiv in jih na vrhu zvežite s pisanim trakom. Pustite domišljiji prosto pot, kajti tudi najbolj skromno darilo, izbrano s srcem, bo prejemniku pomenilo več kot kakšno neosebno, na hitro kupljeno v trgovini.

Anketa

Se boste udeležili katerega od SPREHODOV ZA SPOMIN, ki potekajo ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni (21. 9.)?

Sudoku