160 slovenskih potnikov je poletelo na počitnice na grški Zakintos: "Nismo se ukvarjali z vprašanjem, kaj in kako, če bi kdo zbolel"

Saša Britovšek, 7.7.2020
Saša Britovšek

Turistične agencije Palma, Kompas in Relax so v sodelovanju s hrvaškim prevoznikom Trade Air pričele s čarterskimi leti turistov na deset grških otokov.

Julijsko jutro na Brniku je bilo precej sveže, 14 stopinj Celzija ni bila prav nič poletna temperatura zraka, pred 160 potniki, ki so se zbrali na Letališču Jožeta Pučnika, pa so bile grške počitnice in veselili so se jih kot že dolgo ne. Ob 9. uri in deset minut je poletelo prvo letalo na grški otok Zakintos, saj so turistične agencije Palma, Kompas in Relax v sodelovanju s hrvaškim prevoznikom Trade Air pričele s čarterskimi leti turistov na deset grških otokov. Leti so se začeli že v petek in do danes je tam že več kot 1000 slovenskih potnikov.

Da bi kdo zbolel, nismo razmišljali

"Za te počitnice smo se odločili šele pred petimi dnevi. Zdela se nam je dobra in ugodna priložnost. Grčija je razmeroma varna država, zato nismo oklevali. Turistična agencija nas je opremila z vsemi informacijami. Razmišljamo zelo optimistično, zato se nismo niti ukvarjali z vprašanjem, kaj in kako, če bi kdo zbolel," se je enotedenskega dopusta veselila družina iz okolice Brežic. A tudi če bi slučajno do tega prišlo, bo zanje, obljubljajo v turističnih agencijah, dobro poskrbljeno. Agencije poudarjajo, da so jih Grki v želji po rešitvi turistične sezone presenetili z dodelanimi visokimi higienskimi in varnostnimi standardi. Na letalu je obvezno nošenje mask, obvezno je razkuževanje rok, prav tako so ti že osvojeni postopki nujni ob prihodu na letališče na obeh straneh. Potniki še vedno sedijo skupaj, v potniških avtobusnih transferjih pa lahko zapolnijo zgolj 65 odstotkov sedežev.

image
Saša Britovšek Med potniki na letalu za otok Zakintos je bilo veliko družin z otroki.

Covid hoteli za vsak slučaj​

Če bi kdo na dopustu zbolel oziroma bi se izkazalo, da je okužen z novim koronavirusom, bi moral tam v karanteno. V ta namen imajo na otokih posebne tako imenovane covid hotele, nekateri hoteli imajo pripravljena izolirana nadstropja za bolnike. Grška vlada naj bi poskrbela za zdravljenje bolnikov in njihovo bivanje do vrnitve domov. Vrnili bi se po ozdravitvi z naslednjim čarterskim letom, za kar pa bi poskrbela slovenska agencija. Na vse morebitne postopke so pripravljeni tudi predstavniki slovenskih agencij na otokih.

Poskrbljeno bo za vse
Nekaj potnikov si je počitnice v Grčiji rezerviralo že spomladi, veliko pa se jih je za dopust odločilo šele pred kratkim, pravi Miha Širca, pomočnik direktorice za outgoing pri Kompasu. "V zadnjih dneh je potnike zanimalo predvsem, ali velja kakšen poseben protokol, kako poteka vsakdan v hotelu, ali bodo lahko šli na plažo. Tudi to, kako bo v restavracijah urejeno s hrano in ali bo mogoč najem avtomobila. Skratka, ali so pred njimi kolikor toliko normalne počitnice. Zagotavljamo, da bo za vse absolutno poskrbljeno. Na naših družbenih omrežjih vseskozi goste tudi ažurno obveščamo o novicah v Grčiji. Nekoliko bolj so in bodo aktivni tudi naši predstavniki na destinacijah, recimo, da bodo še bolj bdeli nad svojimi gosti in skrbeli za njihovo dobro počutje."

Na destinacijah zdravniki opravljajo naključna testiranja. Doslej je bilo na primer med šestdesetimi slovenskimi potniki na Kreti testiranih deset potnikov in vsi izvidi so bili negativni. "Od 1. julija do danes je v Grčijo priletelo nekaj tisoč gostov in med vsemi naključnimi testiranji, ki so jih izvedli, niso zasledili niti ene okužbe," nam je povedala komercialna direktorica turistične agencije Palma Leonida Petek Rovšnik in dodala, da so si zadali skleniti pogodbe le s tistimi hotelskimi hišami, ki sledijo absolutno zelo visokim standardom. "Brez ustrezno pridobljenega certifikata zdaj niso odprli niti enega hotela. Tokrat so nas Grki presenetili v zelo pozitivnem smislu, saj je njihov minister za zdravstvo praktično postavil precizno dodelan projekt počitnic za preostanek sezone. Na podlagi tega se lahko tako, kot se počutimo varno v Sloveniji, počutimo tudi v Grčiji," je dajala. Po njihovih besedah gostje, ki so v Grčiji, že potrjujejo, da se je standard storitev na otokih povišal, v hotelih je manj gostov, za tiste, ki so, pa naj bi bilo še toliko bolj poskrbljeno. Ker je Grčija na zelenem seznamu epidemiološko varnih držav, tudi ni posebnih protokolov ob vrnitvi domov.

Tako ugodno še nikoli
Tako ugodne kot zdaj počitnice v Grčiji niso bile še nikoli, se strinja konzorcij agencij Kompas, Palma in Relax, kljub temu da je julij zaradi vrhunca sezone običajno med najdražjimi. Potniki, ki smo jih pospremili na pot, so za teden dni počitnic na Zakintosu odšteli 399 evrov na osebo. Čarterski letalski promet je zdaj vzpostavljen z dvojnimi leti (ko letalo pristane na obeh lokacijah), na Rodos in Karpatos, na Samos in Kos, na Kefalonijo in Lefkas, samostojen let pa je na Zakintos. Naslednji teden bodo pričeli leteti še na Krf.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku